//Plugins sense CDN ?>

Ingredients per a 10 persones (aprox)
Pel caldo:
Mitja gallina
Mig pollastre
Una orella de porc, un morro o un tros i una cueta també de porc
Un os de porc dels salats que fan el caldo mes blanc
De be un o dos braons i un tros de cap de costelles
De vedella una cua, mig quilo de magre i un os del genoll i un del moll
6 pastanagues pelades
una xobia
un nap pelat
dos porros
dues branques d'api
el suc d'uns cigrons que tindrem ja cuits i remullats de la vigília (la iaia recomana enganyar-los el bullir cambiant l'aigua i fer-ho tres vegades com les cuineres de l'hispania)
El caldo cal que bulli unes 3 horetes. Quan arrenqui el bull amb una escumadora li traurem les impureses i que vagi bullint poc a poc, sense parar.
Per després prepararem la pilota amb:
Mig quilo de carn picada de porc
Un quilo de carn picada de vedella
all i julivert picat
dos ous
sal i pebre
La barreja de carn i les espècies i els ous la tindrem ben amassada i farem les pilotes, bena pretades perquè no es desmuntin i les enfarinarem. Le sfarem una mica allargades perquè va millor per tallar-les.
També tindrem preparades les botifarres:
un quilo de crua bona
mig quilo de botifarra negra estreteta que no es desfaci
un tros de cansalada viada
I una col gran tallada al llarg perquè no es desfaci
10 patates grosses també tallades al llarg en quatre trossos.
Mentre bull el caldo, hi podem posar la pilota i la butifarra crua una mitja hora, i la patata i la col que bullin mitja hora més. Provarem que la col estigui toveta, al gust de cadascú, i després hi afegirem la butifarra negra, que no cal que bulli gaire.
Així tindrem el caldo de Nadal acabat. Treurem tota la carn d'olla i posarem a bullir la pasta. Hi ha cases on fan servir els galets, o arròs, o fideus. Hi ha qui farceix els galets amb pilota, però s'han d'enfarinar de les puntes perquè no s'escapi. Hi ha qui posa dins el caldo pilotetes petites, cada casa com ho prefereixi.
A l'hora de servir
El caldo amb la pasta en una sopera. La patata, la col, les pastanagues i els cigrons cuits en una altra safata gran. Les carns (no els ossos) en una altra safata, i les botifarres i pilotes tallades a trossos per repartir. La gallina, el pollastre i les altres carns a trossos, que tot tingui molt bona presència. No hi posarem l'api ni la xirivia.
Bon profit i Bon Nadal!
Per cert! El meu secret per aquest any serà el flam de caldo per acompanyar les pastes que faré amb mig litre de caldo fred (ja que l'hauré fet a la vigília) i 4 ous batuts, al bany maria. Quan sigui fred el tallaré a quadrets i el serviré en una safata, acompanyant el caldo, per qui en vulgui. Això ho feien les cases senyorials i algunes cuineres encara se'n recorden!.