//Plugins sense CDN ?>
Els municipis anoiencs de Castellfollit de Riubregós, Pujalt, Veciana, Sant Martí Segueioles, Els Prats de Rei; Calaf, Calonge de Segarra, i Sant Pere de Sallavinera, i la Molsosa al Solsonès volen declarar-se territori lliure d'explotacions mineres de minerals radioactius. Tots els ajuntaments d'aquests municipis tenen previst presentar o ja han presentat en els seus repsectius plens mocions on declaren el seu rebuig absolut a aquest tipus d'explotacions, i consideren que la Generalitat també hauria d'estar-hi en contra.
La pressió popular serà clau, segons els alcaldes
Tots els alcaldes coincideixen en dir que és molt important que davant d'aquest tema tot el territori vagi unit. L'oposició popular és clau per a fer front al problema, afirmen. Així recorden que Berkeley Resources i la seva filial espanyola Minera del Río Alagón, ja va fracassar quan va
intentar fer prospeccions d'urani a Salamanca i Extremadura per la forta oposició dels ajuntaments afectats i del grups antinuclears i ecologistes. Ara esperen que l'oposició popular a l'Anoia sigui suficient per aturar el que consideren serà una agressió a l'Anoia. 'Ens fa por que l'empresa hagi triat l'Alta Anoia perquè és un territori amb una densitat de població baixa, preveient una escassa resistència popular', ha expressat l'lacalde deSant Martí de Sesgueioles, Jesús Torrens.
Jesús Torrens alcalde de Sant Martí: 'no donarem cap llicència d'obres'
La Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha enviat una carta als municipis afectats instant-los a que presentin alegacions al projecte, i tot i que tots els ajuntaments ja ho han fet o tenen previst de fer-ho en els propers dies, la majoria considera que no té sentit haver de presentar alegacions quan la seva voluntat real és oposar-se completament al projecte, i no pas modificar-lo. En aquest sentit l'alcalde de Sant Martí de Sesgueioles, Jesús Torrens ha explicat que el seu ajuntament només ha presentat una única al·legació a través de la qual es declaren en contra del projecte: 'fer alegacions concretes corregint alguns aspectes del projecte és com acceptar que aquest pot tirar endavant. Des del municipi no volem facilitar-los la feina, i per part nostra no donarem cap llicència d'obres en cas que aquesta empresa l'hagi de necessitar'.
Antoni de Solà, alcalde de Pujalt: 'Hem d'aconseguir que la Generalitat s'hi poscioni en contra'
També s'ha posicionat en la mateixa línia l'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, que ha explicat que aquest dijous el seu municipi ja va presentar una moció a través de la qual declaren el seu rebuig a que es duguin a terme al municipi aquest tipus d'explotacions mineres. 'estem en contra que es faci aquest tipus d'activitats econòmiques en el territori que són perjudicials des d'un punt de vista de l'impacte mediambiental, paisagístic, i pot tenir conseqüències sobre la salut. Tampoc valorem que les possibles repercussions econòmiques positives que podria sobre el territori amb la creació de llocs de treball. Això seria pa per avui i gana per demà, ja que aquest tipus d'explotacions tenen una durada determinada que en acabar ens deixaria sense llocs de treball, i amb un entorn destrossat que no serviria per a fer-hi res'.
Des de Pujalt s'ha demanat al govern de la Generalitat que es posicioni i declari el territori català lliure d'explotacions d'urani.
Antoni de Solà també ha apuntat com a punt negatiu que l'empresa que ha sol·licitat fer les prospeccions sigui la filial espanyola de la multinacional Berkeley Resources Limited: 'aquest tipus de companyies només es mouen per raons de rendibilitat econòmica, i no tindran cap mena d'inconvenient en foradar on sigui, no els importa les reprecussions que pugui haver-hi sobre el nostre territori'.
De Solà ha explicat que aquestes prospeccions que ha sol·licitat fer l'empresa 'van sobre segur', ja saben que hi ha urani, perque ja es van fer sondejos als anys 60 i 70 que així ho van determinar. L'empresa sap el que busca. Aquest tema va seriosament' .
El setembre de 1977 la Junta de Energía Nuclear (JEN), va sol·licitar una gran extensió de la comarca per la prospecció i posterior explotació de minerals radioactius.
Francesc Duocastella, alcalde de Prats de Rei: 'Ens oposem frontalment al projecte'
L'Ajuntament de Prats de Rei aprovarà una moció de rebuig en el proper ple del 20 de maig i també es declararà en contra del projecte. El seu alcalde, Francesc Duocastella ha declarat que a Prats de Rei no volen 'aquest tipus d'instal·lació que a més de causar un greu impacte sobre l'entorn, pot suposar problemes de salut pels seus habitants'.
Montserrat Noguera, alcaldessa de Sant Pere: 'No volem aquest impacte sobre el nostre territori'
Des de l'Ajuntament de Sant Pere Sallavinera també s'aprovarà una moció de rebuig al projecte en el proper ple, i s'estan preparant les alegacions que tenen la intenció de frenar aquestes prospeccions: 'no volem aquest impacte tan bèstia sobre el nostre territori i la seva gent'.
Calaf es declara 'territori lliure d'extracció de combustibles fòssils i radioactius'
Des de l'Ajuntament de Calaf, el passat 26 d'abril es va aprovar una moció on es declarava el municipi “territori lliure de l’extracció de combustibles fòssils i radioactius”
El document declara Calaf com a territori lliure d’extracció d’aquests materials, sigui quin sigui el mètode utilitzat —explotació a cel obert, fractura hidràulica o d’altres que puguin significar cap mena de risc per a les persones o el medi ambient.
Així mateix, la moció insta la Generalitat a arxivar la tramitació dels diversos permisos sol·licitats amb aquest objectiu, i demana al govern català que declari tot el territori de Catalunya com a zona lliure de l’extracció de combustibles fòssils i radioactius. Igualment, se sol·licita al govern espanyol que prohibeixi la utilització de la tècnica de fractura hidràulica o fracking, tal com ja han fet països com França o el Regne Unit.
Els perills de les mines d'urani
L'urani és un element químic pesant, de color blanc-argentí, tòxic, metàl·lic i radioactiu. Pertany a la sèrie dels actínids i el seu isòtop urani-235 és usat com a font d'energia en els reactors nuclears i les armes nuclears. L'urani es troba en petites quantitats a les roques, el sòl, l'aigua, les plantes, i en els animals, inclús en els humans és l'element químic més pesant d'origen natural que es troba sobre la Terra, però els alcaldes de l'Alta Anoia afirmen que això és així quan l'Urani es troba en la seva posició natural, però no quan es fa sortir a cel obert i quan es manipula per extreure'l.
Els estudis efectuats per la comissió científica de la CAMON (Coordinadora d'Ajuntaments per una Moratòria Nuclear) parlen dels greus efectes que les prospeccions i les futures explotacions d'urani tindrien per l'entorn i la salut de la població, especialment per la contaminació radioactiva de les aigües i de l'atmosfera provocades pel radó, gas radioactiu, que es produeix en la trituració de la pechblenda i la uranita, associades a materials carbonífers, i la utilització d´agents àcids per la concentració de l'urani.