//Plugins sense CDN ?>




El menjar
Llom amb poma
Ingredients:
750 grams de canya de llom en una peça
1 sobre de sopa de ceba
4 pomes
1 litre de suc de poma
Sal i pebre
Preparació:
Primer de tot, arrebossem la canya de llom amb el sobre de sopa de ceba i el deixarem reposar un mínim de dues hores.
Passat aquest temps, fregirem la canya de llom en oli calent dins d'una olla exprés, cuidant que quedi daurada per totes les bandes. A continuació, afegirem les pomes tallades a trossos i hi tirarem per sobre el suc de poma, de tal forma que (mes o menys) quedi tot cobert.
Tancarem l'olla i, un cop hagi pujat la vàlvula, ho deixarem fer uns 8 minuts.
Un cop fred, traurem la canya de llom, la tallarem i triturarem la salsa. Llest per menjar!
El beure
Aquesta recepta, deliciosa i fàcil de fer, com totes les que ens proposa la Sandra, té un element que ens marcarà i ens condicionarà el vi a triar, la poma. Es tracta d’una fruita que, un cop cuita, perd una part important de la seva acidesa. A la nostra recepta, però, és present tant a la salsa com a l’acompanyament i, per tant, no la podem perdre de vista.
L’altre element important és la ceba, però aquesta és força compatible amb els diferents vins que tinc al cap, ja que no és un element difícil de maridar.
Després de molt rumiar-hi, he decidit decantar-me per un vi blanc amb fusta, és a dir, un blanc al qual s’ha deixat reposar uns mesos en una bota per aportar-li uns matisos més complexos, allunyar-lo una mica de la frescor del vi blanc jove i sumar-li tocs de pastisseria, fruits secs, mels i, fins i tot, fumats. Aprofito per explicar-vos que els vins blancs no toleren el mateix temps en fusta que els negres, per tant, veureu que sempre es parla de 3 mesos, 6, 9, en casos excepcionals... un vi blanc que ha passat massa temps en fusta perd la seva essència (frescor, alegria, acidesa) per acabar semblant una infusió de fusta i... això no ho vol ningú. És un plaer per mi recomanar-vos el vi blanc CAN VICH 2012, una Parellada 100% de vinyes velles amb 3 mesos de fusta i criança amb les seves pròpies lies, en el seu primer any d’existència, fet aquí costat, a Sant Joan de Mediona. El vam presentar a la darrera FirAnoia i va tenir un gran èxit. Espero que el gaudiu! Preu: 9-10€ aproximadament a botiga.
Les autores
La cuinera, Sandra Alemany
Igualadina, administrativa de professió i xef de vocació. La seva passió per la cuina ve de lluny. La seva mare ha estat el seu referent i de la qui ha heretat el gust per la gastronomia. Per a ella és més que un plaer el poder cuinar i compartir els plats amb els seus, amb un bon vi i llargues hores de conversa per endavant.
La sommelier, Sònia Farran i Torres
Filla de Capellades i resident a la Pobla de Claramunt, és sommelier professional amb la titulació Europea de sommelieria atorgada pel Centre d’Estudis Tècnics Turístics de Barcelona (CETT). Realitza cursos de tast per a aficionats i també cursos relacionats amb el món del vi i la cocteleria a professionals del sector. Rebé el Primer Premi Marqués de Riscal 2009 i el premi Nariz de Oro de Catalunya l’any 2008 i menció als premis 2012 “Primer Premi Cartaví 2012 de la província de Barcelona”. Ha posat en marxa dos restaurants a Igualada i, a l’actualitat, dirigeix Kan Bakus. És gerent de l’empresa Ceina i ha escrit diverses guies pràctiques de productes tecnològics, que han estat publicades tant per editorials catalanes com espanyoles.