TORNAR

El mal estat dels boscos és el major risc d’incendi a l'Anoia

Ja s'està treballant en la neteja de camins i pistes forestals

Dimarts, 31 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’estiu del 2010 es va tancar amb un bon balanç pel que fa a incendis forestals tant a Catalunya com a la comarca. Josep Jorba, coordinador de les 29 unitats d'ADF’s de l’Anoia només recorda un petit foc sense gaire complicació. Aquest hivern s’ha treballat i encara s’està treballant, en la neteja de pistes forestals per garantir el bon accés al bosc als dispositius terrestres en cas d’incendi, però les retallades també han arribat al sector i segons explica Josep Jorba enguany les ajudes de la Diputació han baixat en un 20% : ‘És una mesura compresa pel sector i el que és important és la tasca duta a terme durant 15 anys, si un any es pot fer menys, no ha de perquè ser determinant’.

Les pluges de la primavera de l’any passat, la inexistència de llargues temporades de sequera i de cops de vent van fer que el 2010 no fos un any complicat pel que fa a incendis ni a l’Anoia ni a Catalunya. La tasca realitzada pels ADF’s, juntament amb els Bombers i els dispositius de la Diputació de ben segur que estan contribuint a aquesta tasca.

Quan el paisatge anoienc comença a engroguir-se, fruit del procés dels camps de cereals, és quan comença el veritable perill en els boscos de la comarca, és en aquell moment que es despleguen tots els dispositius d’alerta per tal d’evitar incendis. Però durant tot l’any, i especialment ara que s’acosta l’estiu es fan treballs per tal d’ajudar a garantir l’accés dels dispositius terrestres al bosc: ‘Els diners que obtenim de subvencions es destinen a l’obertura i neteja de camins’.

Segons Josep Jorba actualment s’ha arribat als límits màxims de millora en els sistemes d’extinció del foc: ‘El problema és que al bosc està brut, hi ha molta biomassa i està carregat de combustible’. Segons Jorba, el fet que dels materials dels boscos encara no se’n pugui obtenir una rendibilitat econòmica fa que no es puguin tenir en les condicions òptimes: ‘actualment hi ha massa arbres el bosc, arbres que creixen de manera salvatge ja que durant els darrers 30 anys no hi ha hagut gestió forestal’.

Segons Jorba, la única esperança és la utilització de la biomassa com a energia alternativa: ‘Encara falta molt perquè això sigui una realitat estesa però pot ser una bona solució de cara al futur


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.