TORNAR

Menys participació però menys residus en la jornada de neteja del riu Anoia

Una desena de voluntaris van participar a l'activitat que va tenir lloc dissabte coincidint amb el Clean-Up Day a Europa

Diumenge, 11 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Igualada s'ha sumat al Projecte Rius, una iniciativa desenvolupada per l'Associació Hàbitats que té com a objectiu principal, estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels rius. De les 10 del matí fins les 12 de migdia els voluntaris han resseguit l'entorn del riu Anoia classificant els residus, el vidre ha estat el material més abundant.

Els voluntaris al acabar la jornada

Tot i la difusió que s'ha fet des de l'Ajuntament i les entitats organitzatives, Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada i l'Associació per l'estudi de l'Anoia, el número de participants respecte l'any passat ha disminuït considerablement. Tot i això, la valoració que en fan els responsables és positiva perquè tot i la poca participació de la ciutadania, s'han extret menys materials i consideren que el riu està més net.

La recollida selectiva com a novetat d'aquest any

Un cop acabada l'activitat, Xavier Barberà, responsable de la secció de ciències naturals i mediambientals del CECI destaca: “el que ens ha sorprès més ha estat el tema del vidre. Sembla que hi ha un parell de punts al llarg del recorregut del riu que coincideixen amb algun carrer o alguna zona de bars, on hem trobat una acumulació d'ampolles de cervesa i vodka”. Malgrat això, i tot i que la participació ha estat escassa, s'ha recollit menys material que en altres edicions.

Un tema a destacar aquest any és que s'ha fet molt d'èmfasi en la recollida selectiva, s'han confeccionat bosses i cartells per classificar els residus en rebuig, cartrons, plàstic i vidre. Cada participant s'encarregava d'un sac de residus concret.

El riu, la llera i tot l'ecosistema fluvial, repercuteix de forma directe amb l'aigua que consumim, tot i que les aigües passen per la depuradora, són la relació directe del riu a les llars. Xavier Barberà ha explicat: “si embrutes, ja sigui el medi o l'aigua, després s'ha de netejar i això té un cost, aquest cost evidentment ha de repercutir en algú i aquest algú som tots. Si no embrutes, pagaràs menys impostos”

L'Associació Hàbitats apropa la ciutadania al riu

El Projecte Rius està obert a tothom, qualsevol persona o col•lectiu hi és benvingut, tingui o no coneixements previs sobre els rius. Sílvia Gili, representant de l'Associació Hàbitats explica: “des de l'associació s'organitzen activitats al llarg de l'any per apropar la ciutadania al riu, ja sigui en forma d’inspeccions al riu per determinar-ne l'estat, com fent una sortida on s'agafen mostres d'aigua i es miren macro invertebrats, s'analitzen i es fan índex biològics. Per altra banda, també es mira el bosc de ribera i la vegetació”.

Així doncs, mitjançant l’educació ambiental, el foment del teixit associatiu i el treball en xarxa del voluntariat ambiental, el projecte promou una major implicació de les associacions i les persones per a compartir, engegar i emprendre iniciatives per la millora dels nostres rius i de l’entorn natural.

Núria Olivé


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.