//Plugins sense CDN ?>
Tot i la difusió que s'ha fet des de l'Ajuntament i les entitats organitzatives, Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada i l'Associació per l'estudi de l'Anoia, el número de participants respecte l'any passat ha disminuït considerablement. Tot i això, la valoració que en fan els responsables és positiva perquè tot i la poca participació de la ciutadania, s'han extret menys materials i consideren que el riu està més net.
La recollida selectiva com a novetat d'aquest any
Un cop acabada l'activitat, Xavier Barberà, responsable de la secció de ciències naturals i mediambientals del CECI destaca: “el que ens ha sorprès més ha estat el tema del vidre. Sembla que hi ha un parell de punts al llarg del recorregut del riu que coincideixen amb algun carrer o alguna zona de bars, on hem trobat una acumulació d'ampolles de cervesa i vodka”. Malgrat això, i tot i que la participació ha estat escassa, s'ha recollit menys material que en altres edicions.
Un tema a destacar aquest any és que s'ha fet molt d'èmfasi en la recollida selectiva, s'han confeccionat bosses i cartells per classificar els residus en rebuig, cartrons, plàstic i vidre. Cada participant s'encarregava d'un sac de residus concret.
El riu, la llera i tot l'ecosistema fluvial, repercuteix de forma directe amb l'aigua que consumim, tot i que les aigües passen per la depuradora, són la relació directe del riu a les llars. Xavier Barberà ha explicat: “si embrutes, ja sigui el medi o l'aigua, després s'ha de netejar i això té un cost, aquest cost evidentment ha de repercutir en algú i aquest algú som tots. Si no embrutes, pagaràs menys impostos”
L'Associació Hàbitats apropa la ciutadania al riu
El Projecte Rius està obert a tothom, qualsevol persona o col•lectiu hi és benvingut, tingui o no coneixements previs sobre els rius. Sílvia Gili, representant de l'Associació Hàbitats explica: “des de l'associació s'organitzen activitats al llarg de l'any per apropar la ciutadania al riu, ja sigui en forma d’inspeccions al riu per determinar-ne l'estat, com fent una sortida on s'agafen mostres d'aigua i es miren macro invertebrats, s'analitzen i es fan índex biològics. Per altra banda, també es mira el bosc de ribera i la vegetació”.
Així doncs, mitjançant l’educació ambiental, el foment del teixit associatiu i el treball en xarxa del voluntariat ambiental, el projecte promou una major implicació de les associacions i les persones per a compartir, engegar i emprendre iniciatives per la millora dels nostres rius i de l’entorn natural.
Núria Olivé