//Plugins sense CDN ?>
Més de dues mil persones van assistir divendres a la tarda a la inauguració del nou Centre Tecnològic Comunitari (CTC), un dels projectes més ambiciosos de Masquefa. La inauguració es va convertir en una gran festa popular. Els masquefins i masquefines van poder conèixer les instal·lacions en una multitudinària jornada de portes obertes i van gaudir també de l’actuació de diverses entitats locals, així com de l’emotiva projecció d’un audiovisual sobre l’antiga Fàbrica Rogelio Rojo (seu del CTC) i un espectacular piromusical.
La inauguració va comptar amb la presència del director general d’Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Carles Bassaganya, qui va estar acompanyat de l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i la resta d’autoritats locals. També hi van ser presents alcaldes de la comarca de l’Anoia, consellers comarcals, les diputades anoienques al Parlament de Catalunya i representants de les institucions i empreses que han fet possible el CTC, entre d’altres.
Després del protocol·lari tall de cinta inaugural, l’alcalde de Masquefa va afirmar que el municipi vivia “un dia històric”, ja que amb la posada en marxa del CTC i el parc que s’hi ha fet al davant “els masquefins i masquefines guanyem un nou espai cèntric i neuràlgic”.
Xavier Boquete es va referir al Centre Tecnològic Comunitari com un projecte “de passat, present i futur”. De passat, perquè el centre s’ha fet en una nau de la històrica fàbrica Rogelio Rojo, que ha estat totalment rehabilitada, “i que ens permet recordar els nostres orígens i les nostres arrels”. De present perquè “ja fa temps que estem fent una important tasca de formació en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació”, en les antigues instal·lacions de Masquef@ula. I de futur perquè el CTC “ens permet encarar els nous temps amb una visió optimista, ja que posa recursos i serveis a disposició dels empresaris i els emprenedors per fer una Masquefa més pròspera”.
Per la seva banda, el director general d’Administració Local va recordar que el Centre Tecnològic Comunitari ha estat possible en gran part “gràcies a la Unió Europea”, ja que el projecte ha comptat amb una important subvenció de 597.000 euros dels Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER). Carles Bassaganya va destacar “el nas i l’empenta” de l’Ajuntament de Masquefa “per presentar-nos un projecte capaç de “fomentar l’emprenedoria i generar nova ocupació i noves oportunitats en el territori”.
El Centre Tecnològic Comunitari neix amb un doble objectiu. D’una banda, contribuir a eliminar la fractura digital i garantir l’accés de tothom, sense discriminacions, a les noves tecnologies i a la Societat de la Informació i la Comunicació. D’altra banda, l’equipament està cridat a ser un autèntic revulsiu econòmic i social i per això ofereix diversos serveis a les empreses i les entitats. A més, neix amb la voluntat de traspassar les fronteres de Masquefa i prestar servei al conjunt de l’Anoia i a les comarques veïnes.
Un espai de formació, un viver d’empreses i un hotel d’entitats
Amb una superfície de 1.000 m2, el CTC és un centre municipal que, sota el paraigües de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, acull quatre grans serveis: Masquef@ula ( un espai de formació, divulgació i ús lliure de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació), el Viver d’Empreses Masquef@ctiva (un espai de suport a empreses i persones emprenedores), l’Hotel d’Entitats Masquef@ctiva (un espai de suport i desenvolupament de les entitats de la vila) i el Servei Local d’Ocupació (que ofereix informació i assessorament per a la recerca de feina).
Entre d’altres instal·lacions, compta amb una sala d’actes amb capacitat per a 70 persones, 2 sales de reunions, 8 despatxos (cinc dels quals els ocupen empreses), 3 aules de formació i una sala de lliure navegació a Internet, a més d’un cibercafè.
Important implicació institucional
Amb un pressupost de més d’1.600.000 euros, entre l’obra civil i l’equipament, el projecte s’ha finançat amb fons de l’Ajuntament de Masquefa i amb diverses subvencions. Així, compta amb una subvenció de 597.000 euros dels Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER) i una altra de 305.000 euros del Ministeri d’Administracions Públiques del Govern estatal. A més, la Imserso i l’ONCE han subvencionat, amb 23.000 i 5.000 euros respectivament, la instal·lació d’equipaments adaptats per a persones amb discapacitat. Així mateix, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya ha aportat 3.200 euros i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca del Govern català gairebé 9.500. La Diputació de Barcelona ha concedit una ajuda de 5.000 euros.
Pioner servei per a persones amb discapacitat
El centre ha estat especialment dissenyat per a persones amb discapacitat, tant pel que fa al disseny, com a l’obra, el mobiliari i els recursos tecnològics. Disposa d’un pioner servei amb equipaments tecnològics adaptats per a persones amb discapacitat física i psíquica que està a disposició de les entitats, associacions, tallers i escoles que treballen amb aquest col·lectiu.
Entre d’altres, el CTC està equipat amb ordinadors amb pantalles augmentatives per a persones amb deficiències visuals i aparells amb software especial. Els usuaris també poden usar teclats adaptats al llenguatge braille i ratolins per a persones amb problemes de mobilitat a les mans. A la sala d’actes s’hi ha habilitat un sistema d’anella magnètica perquè les persones amb deficiència auditiva puguin seguir les explicacions mitjançant el seu audifon.