TORNAR

“No estem en contra de les energies renovables, però s’ha de mirar bé on s’ubiquen”

Plataforma Salvem el Pulmó Verd de l’Anoia

Dimecres, 8 abril 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dilluns de Pasqua, la plataforma Salvem el Pulmó Verd de l’Anoia, reprendrà les seves xerrades informatives que tenen com a objectiu i conscienciar als anoiencs de la vora d’Orpí, Miralles i Mediona ‘que el projecte del Parc eòlic d’Orpí és completament inapropiat pel territori i que tindrà negatives repercussions tant per la població de la zona com per la muntanya’. Aquest parc estava inicialment projectat afectant Carme i la Llacuna, però es va redefinir per l’oposició rotunda d’aquests municipis.

Simulació dels molins al territori

Simulació dels molins al territori

L'entorn que quedaria afectat pel projecte

Redefinició del projecte

Diverses al·legacions presentades per ciutadans, per la Plataforma i el NO rotund de Carme i La Llacuna van portar als promotors del projecte (d'Orpí) a redefinir el traçat del parc eòlic. La nova definició del parc fa que ara, els termes municipals afectats siguin (a banda d'Orpí i La Torre de Claramunt) Miralles i Sant Joan de Mediona.

Segons la Plataforma aquest nou traçat situa els molins al límit amb els municipis que van rebutjar el projecte, i per exemple l'obra prevista a Mediona afecta més als habitants de Les Pinedes d'Armengol.

Secretisme

Des de la Plataforma s'ha denunciat des del principi que ni la promotora ni els ajuntaments que han acceptat el projecte (pel qual ja han emès llicències d'obra) no han informat als ciutadans, ni del que s'ha previst ni de les repercussions al territori. Aquest 'secretisme' és una de les principals queixes de la plataforma. 'Des que saben que estem recollint al·legacions i que estem donant a conèixer el que volen fer, ens han tancat més portes i és més difícil accedir a la informació'.

Característiques del projecte

El parc eòlic d'Orpí preveu la construcció de 14 molins de 150 metres d'alçada (com les torres Mapfre de Barcelona) i de 35 megawatts de potència. Des de la Plataforma reiteren que la principal destrossa no serà només per la immensitat dels molins, sinó per 'totes les carreteres i vies d'accés que s'hauran de fer a la muntanya per fer-hi passar camions de dimensions enormes, que a més a més hauran de tenir lloc per girar'. Podeu veure'n simulacions a la web

La serra d’Orpí llinda amb Espais d’Interès Nacional

La serralada d'Orpi és una serralada verge, 'no està protegida per la manca d'actuació de l'alcalde, però que està entremig de dues zones protegides amb les que comparteix la mateixa zona boscosa, flora i fauna'. Es tracta d'Ancosa-Montagut i Miralles-Queralt (inclòs en la Xarxa Natura 2000).

Així mateix des de la Plataforma recorden que aquesta zona és rica en patrimoni històric, amb jaciments i amb flora i fauna autòctones que 'se n'aniran quan es quedin sense medi, no només per l'impacte visual sinó també sonor, que afecta als animals i de fet, també a les persones encara que la freqüència del soroll sigui baixa, però no inexistent'

La Plataforma continua la tasca informativa

La xerrada prevista per aquest dilluns a Coll Bas és només una de les accions que es fan des de la plataforma ja que fa més d'un any que tenen com a prioritat informar a la gent dels voltants d'aquest projecte 'que s'està fent d'esquenes al territori i als seus habitants'. En aquest sentit tenen previst fer en les properes setmanes una xerrada a Les Pinedes d'Armengol, 'un dels punts més perjudicats on la majoria d'habitants encara no en saben res'.

‘No estem en contra de les energies renovables'

Des de la Plataforma insisteixen que no són contraris a les energies renovables, però que 's'ha de mirar bé on es posen'. Destaquen, tanmateix, que l'Anoia acull una part molt important dels parcs eòlics en funcionament i dels projectats d'arreu de Catalunya, i temen, en aquest sentit 'que no s'estigui caient en una moda, i que les promotores s'aprofitin de les finances més justes dels petits municipis temptant-los amb uns projectes que representarien uns ingressos extres, al marge del que pugui representar ambientalment pel municipi'.

Lamenten que es vulgui vendre economia sota el nom d'ecologisme i que es 'pinti com un atractiu turístic quan els visitants que poden portar els molins, seran escoles i altres estudiosos que no aniran a fer res als municipis de la vora, ja que podran tornar ràpidament cap a les escoles'.

Per tot plegat, des de la plataforma Salvem el Pulmó Verd de l'Anoia conviden a tothom a consultar la seva pàgina web i a unir-se al manifest per poder aturar aquest projecte que encara està pendent de l'elaboració de l'informe d'impacte ambiental.


8 Comentaris

j

josep

igualada

29 d'abril 2009.15:14h

Respondre

Gràcies pels aclariments ALFN Recio,
Per il·lustrar els mètodes actuals d’ubicació de parcs eòlics, una notícia recent:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat sentència en... Llegir més relació al recurs que van interposar IPCENA i la Plataforma de la Vall del Corb contra les autoritzacions de les centrals eòliques de les serres del Tallat i Vilobí.

En ella s’anul·len les llicències atorgades, quedant les instal·lacions fetes en situació il·legal.

(per més informació:http://www.ipcena.org/?p=439)

Vas veient demagog de què va el tema!!

A

ALFN Recio

Igualada

27 d'abril 2009.18:15h

Respondre

Realment, és molt interessant el debat que dueu a terme, més del que sembla. De fet, esteu debatent sobre ”els valors del paisatge”, tema no senzill que dona per una assignatura de 5 crèdits... Llegir més a qualsevol departament de geografia ;).

Bé, en tot cas, us faré la següent recomanació (una jornada, gratuïta), per si a algun ”malalt ” li interessa el tema:

III Seminari sobre turisme i paisatge
08/05/2009 | JORNADA
Lloc: El Bruguer Vell. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental)
Organitzat per: Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG; Fundació Martí l’Humà de la Garriga; Mancomunitat Intermunicipal de la Vall del Tenes

http://www.catpaisatge.net/docs/PatriTurisme2009.pdf

Només un apunt (sóc un pedant), però la definició que oferiu sobre Turisme rural, crec que és en realitat, la definició d’Agroturisme, que són coses, al meu entendre, força diferents.
Realment hi ha molta confusió sobre aquests conceptes i de fet, he arribat a llegir definicions ”oficials” realment desastroses. També, cal dir que la wikipedia ha fet molt de mal...

Agroturisme és una activitat lligada a una activitat d’explotació agrícola i efectivament, es concep com a complement a les cada cop més baixes rendes agràries. Va ser una de les respostes a la secular crisi agrícola a l’Europa de finals del sgle XX i encaixa bé en els conceptes del que ha de ser el turisme en el segle XXI . Algú fa agroturisme, quan té una activitat agrària que no abandona i la compatibilitza amb la activitat turística. L’interessat pot mantenir, per exemple, un ramat de ramaderia extensiva, i oferir a més allotjament. Activitats com ”munyir una vaca” , s’ofereixen al turista sobretot en aquest marc.

Turisme Rural, és l’activitat hostalera que és realitza en un marc territorial principalment rural, molt sovint dut a terme en antigues masies o cases rurals (però no només). En turisme rural, l’activitat hostalera és la única, sense que vagi lligada a una activitat agrícola.

Mentre que l’Agroturisme és complementari i més lligat al capital agrícola, amb tota la ”complexitat” que té barrejar les dos activitats o usos del sòl, el turisme rural es més ”simple” pel que fa a l’ús del territori i té una vocació més aviat substitutiva.
El que majoritàriament trobem arreu de Catalunya i a molts territoris europeus, sobretot es turisme rural, mentre que l’Agroturisme, més genuí si tu vols, és fa difícil de veure.

No obstant, realment el turisme rural pot ser un model de desenvolupament local molt vàlid per a territoris com el de la Catalunya Central. Evidentment, el turisme rural veu directament d’un conjunt de valors de paisatge, i d’aquí el interessantissim conflicte amb els parcs eòlics. Una opinió molt personal que tinc, és que l’Agroturisme necessita menys de l’explotació dels valors del paisatge ja que explota més els propis valors de l’activitat agrícola. Us sonarà a broma, però el model d’explotació turística del ranxos americans (cada cop amb més elements de tematització (cosa que els banalitza) s’apropa molt al concepte real d’agroturisme (un agroturisme a la americana és clar, tot a lo bèstia i enorme... en fi).

Disculpeu la pallissa, estava liat amb un tema complicat amb el que no me’n surto i per desencallar-me m’ha donat per bomitar aquesta resposta.

En fi, que si voleu, aneu a la jornada que és el que volia posar en coneixement.
Salut i temps
ALFN, geògraf.

(joder, quin horror de resposta he deixat anar...)

e

el demagog em cansa

No serà un altre troll

27 d'abril 2009.15:33h

Respondre

Contesta al demagog.

1.- Fer diners: ”No faig moral del negoci de la gent”. Vols dir que qualsevol negoci, pel fet de ser negoci s’ha de respectar?. Doncs aquí no hi entro. El meu respecte a... Llegir més la persona que vol fer negoci però no respecto tot el que proposi. Les idees de negoci poden ser bones a molt dolentes i no respectaré les idees dolentes sense cap ètica.
2.- Comparar turisme rural i parcs eòlics és un bon exercici de demagògia, aquí fas bon honor al teu nom. Fa mandra haver d’aclarir aquest conceptes. Per això només apuntar que el turisme rural només el pot fer persones que demostrin exercir una activitat rural i que tinguin una casa antiga en l’indret. Està pensat per ajudar als pagesos abans que acabin desapareixent. No és gens comparable amb els empresaris de l’energia eòlica gairebé sempre desvinculats al 100% del territori.
3.- Energia renovable una necessitat. Comparteixo els teus arguments en la necessitat d’augmentar les energies renovables i vetllar per un consum més responsable de l’energia, però no per això es pot justificar els sistema actual d’ubicació dels parcs eòlics en qualsevol indret i menys quant, PER SISTMEMA, es burla als ciutadans afectats i les repercussions ambientals i paisatgístiques. S’ha de donar la possibilitat que també ho analitzin els afectats si és compatible el turisme rural i els molins. No?

d

demagog

igualada

21 d'abril 2009.08:34h

Respondre

i el turisme rural no es per fer diners?
Es per plantejar que no tot es blanc o negre, hi ha grisos...
Mentre, jo, per enviar aquest missatge, he emprat el 40% de la energia necessaria a partir de... Llegir més un parell de centrals nuclears que hi ha pel sud de catalunya... la resta amb producció a centrals termiques (de gas natural, en el millor dels cassos, abans de carbó, fuel, etc.) i només un 6% en energia renobable, principalment eòlica.

Una diferencia important entre la energia nuclear, que espero que algun dia desaparegui (crec que no ho fara mai) es que si la societat es cansa de la eolica, la instalació es totalment reversible (o casi). Facilment, i amb pocs diners en comparació amb altres, es poden ”treure els molins” i tornar a deixar l’espai lliure. Amb la nuclear, a part de que costa una pasta la seva desmantelació (que paguem entre tots), els residus nuclears romandran per segles i segles. Els molins, no.

Vosaltres mateixos, jo paso. Pero si l’argument principal es que ”no pot ser que els inversors en eoliques facin diners”, jo em replantejaria les coses, per que si no, casi que us dongueu de baixa de la electra de casa vostra, ja que la distribuidora ENDESA, fa molts diners distribuint energia... ai...

PEr cert, no soc politic, no soc pages propietari de finques on hi ha molins, no soc inversor en renovables, no soc ningu, simplement volia donar la meva opinió ja que no enten, que es digui que es un drama que els eolics facin negoci amb la eolica. Si no les renovables no son un negoci, no se com carai es desenvoluparan. I no entenc, que algu faci judicis morals dient que esta bé que la gent faci negoci amb el turisme rural, que també te un impacte en el medi, i no està bé que la gent faci negoci amb la eolica, i mentre, ningu es proocupi de on surt la enegia de casa seva (nuclear i termica).

Llastima, que la societat en canvi no sigui capaç de abançar en la eficiència energètica, en la reducció de consum de energia per dur a terme la nostra vida diaria (l’exemple més evident son les bombetes de baix consum, amb 11W la mateixa llum que amb 60W, eficiencia energetica. Pero a part de aquesta anecdota, la societat no abança en aquest sentit, llastima).
Au, soposo que ara us indignareu.
Ho sento, pero estic a fabor dels molins, en contra de la nuclear, en contra de la termica, i no faig moral amb els negocis de la gent.
Al marge, crec que es compatible el turisme rural amb els molins.

(pero no estic a fabor no respectar les distancies minimes a les llars).

E

Elisabet

Copons

20 d'abril 2009.22:47h

Respondre

A l’Alta Anoia s’han fet molts esforços per atreure el turisme i ara l’estan omplint de molins.
Rubió, Veciana, Pujalt... i ara també a Copons.
Crec que ja hem complert amb les energies... Llegir més renovables i per tant ja tenim prous molins.
Tot a canvi de diners!!!, es això el que volem???

j

josep

8 d'abril 2009.16:02h

Respondre

Money makes the world go around....


una altra plataforma amb més raó que un sant, predicant al desert

j

joan D

Igualada

8 d'abril 2009.09:54h

Respondre

quan la gent no aporta solucions forma part del problema.

v

veina d'Argençola

Argençola

8 d'abril 2009.09:36h

Respondre

Nomes ens cal que ens acabin tancant la ’rotllana ’
Des d’Argençola podem comprovar el canvi de l’horitzó: des de Rubió amb els nous estadants. la Panadella amb els ’repetidors... Llegir més audiovisuals’ fins a Aguiló estrenats de poc.
De nit espurnegen uns ’estels’ vermells que ens recorden la seva presència.
Voleu dir que ens calen mes destrosses a la nostra comarca?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.