TORNAR

Paella de la diada, a la llenya

Dijous, 16 setembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Cada casa té les seves tradicions culinàries, la iaia Montserrat acostuma a fer una gran paella per la celebració de l'11 de setembre. Una de les característiques de la paella és que la fan a la llenya. Aquesta setmana, doncs, la iaia ens acosta aquesta recepta tan familiar i tan elaborada, pròpia d'una diada com la de casa nostra. Tot un repte. Si no podeu fer-la amb llenya, feu-la amb el paeller habitual.

Paella a la llenya

Paella de la diada

Ingredients (per 25 persones)

10 litres d'aigua

2 quilos i mig d'arròs

el peix

25 escamarlans (amb els morrets talladets per no trobarhi ulls ni antenes)

25 gambes (també sense morrets)

un quilo de musclos oberts al vapor

un quilo de sípia de platja neta a trossos

un quilo de calamars també de platja talladet a rodanxes

la carn

2 pits de pollastre tallats a trossos petits

mig quilo de conill desossat també tallat a trossets

mig qilo de carn magra també petitona

i mig quilo de botifarra crua amb pebre, igualment tallada petita

la verdura

4 cebes de Figueres ratllades

2 pebrots verds tallats menuts

2 pebrots vermells

2 albergínies

mig quilo de xampinyons tallats

mig quilo de tomàquets pelats ratllats

un pot de pèsols

all i julivert picat

i 1litre i mig d'oli d'oliva

i sobretot una paella gran

Elaboració
La paella es posa damunt la brasa i quan està calenta hi posarem l'oli per fregir-hi els escamarlans i les gambes, les reservarem. Fregirem també la sípia i la reservarem, igualment amb els talls de carn, que un cop daurats els reservarem per posar a daurar la ceba.

Quan estigui ben rosseta hi afegirem les verduretes tallades. Quan estiguin cuites hi afegirem el tomàquet ratllat que es cogui una miqueta i si es comença a enganxar hi tirarem els pesolets i afegirem a tot això el que havíem reservat menys el marisc. Sí que hi posarem la sípia i el calamar.

Ja hi podrem posar l'aigua (o el caldo) i que bulli amb força. Quan estigui bullint, hi passarem el marisc per donar-li una mica de gust però les tornarem a treure perquè seran per guarnir igual que els musclos que els tenim oberts al vapor.

És el moment de tirar-hi l'arròs pel voltant, repartint-lo bé i que bulli uns 20 minuts escassos. Quan porti 15 minuts, ja hi repartirem la picada d'all i julivert i als 18 hi afegirem els escamarlans, les gambes, i els musclos ben col·locats. És molt important, durant la cocció, anar tastant el gust, per afegir-hi la sal que demani per corregir.

La iaia diu que hi ha qui hi afegeix un parell o tres de pastilles de caldo concentrat però ella prefereix fer-ho tot natural.

Bon profit!



2 Comentaris

M

Maria

Igualada

20 de setembre 2010.17:01h

Respondre

Jo també vinc a dinar aquest que ve!

C

Carles

16 de setembre 2010.17:51h

Respondre

Molt bé iaia.
Diumenge que ve no l’altre vinc a dinar e!!!
Fes-ho bé! jeje

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.