TORNAR

Ricard Espelt: 'La 'llei Sinde' no protegeix els creadors sinó les companyies'

L'expert en noves tecnologies obre un interrogant sobre qui representa la veu de tots els internautes

Dijous, 27 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Finalment, i després que el Congrés rebutgés l'anomenada llei 'Sinde' el mes de desembre, la llei s'aprovarà al Senat gràcies a l'acord al qual van arribar el PP i el PSOE el passat dilluns. La polèmica està servida i la comunitat d'internautes ja ha mostrat el seu desacord amb aquesta nova llei. El coponenc Ricard Espelt, expert en noves tecnologies i soci fundador de Redall.cat, en dóna la seva opinió.

Segons l'expert en noves tecnologies, en una primera instància la llei busca protegir els drets dels usuaris i la propietat intel·lectual dels diferents 'creadors'. Tot i així, Espelt explica que de la lectura de la llei se'n desprèn una protecció a les companyies que proveeixen Internet i que tenen molts guanys gràcies a les descàrregues de dades: 'La llei en realitat no protegeix els internautes sinó que té uns clars criteris de consum' - i afegeix: 'Actualment el tràfic és abusiu, car i no sabem si és neutral'. Ricard Espelt obre dos nous interrogants. D'entrada qüestiona com es formarà la comissió vinculada al Ministeri de Cultura i que serà qui valorarà les webs: 'Qui composarà aquesta comissió i quines garanties de fiabilitat tindrà?'- es pregunta; i en segon lloc obre un nou debat sobre qui són els representants dels internautes.

Una comunitat immensa

Les xarxes socials estan plenes de missatges o de grups que critiquen la nova llei. Malgrat això, només un grup de persones és el que s'ha abanderat de la veu de tots els 'internautes' i s'ha assegut a negociar amb la ministra. Segons Espelt això pot suposar un perill ja que un grup reduït de persones no poden representar una comunitat com la d'Internet i apunta que hi pot haver interessos al darrere. Segons Espelt, la reivindicació ha de ser 'del tot popular i s'ha de crear en el si de les xarxes'.

La llei Sinde

La mesura impulsada per la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, havia de permetre el tancament de pàgines web de descàrregues mitjançant una comissió de propietat intel·lectual que dependria directament del ministeri de Cultura. Per desbloquejar la llei i permetre que sigui acceptada al Senat, el PP ha exigit la reforma del cànon digital i ha demanat més garanties judicials a l'hora de tancar un web. Per la seva banda, la comunitat d'internautes ha manifestat el seu desacord amb aquesta aprovació.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.