TORNAR

"Salvem el Bruc" i ICV demanen al Parlament que impedeixi la instal·lació d'una pedrera i una planta d'asfalt a tocar de Montserrat

El govern municipal prepara una modificació del POUM que permeti l'activitat

Divendres, 25 juliol 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El grup d’ICV-EUiA vol que la Generalitat suspengui dos projectes que, tal com denuncia la plataforma veïnal Salvem el Bruc (SEB), amenacen la salut pública, ambiental i paisatgística d’aquest municipi. Es tracta de l’execució d’una pedrera i una planta d’asfalt a la zona de Roques Blanques, gràcies a la modificació a mida del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Per tal d’aturar-ho, Iniciativa ha entrat una proposta de resolució a la Mesa del Parlament.

La zona de les Roques Blanques del Bruc

A la proposta, ICV-EUiA afirma que la Generalitat ha autoritzat o està en tràmit d'autoritzar definitivament la instal·lació d'una pedrera i d'una planta d'asfalt al Bruc, alhora que s'està tramitant la modificació del POUM per emparar ambdues activitats i facilitar-ne l'ampliació futura a la zona coneguda com Roques Blanques.

Una pedrera de 31 hectàrees a tocar de Montserrat

El grup ecosocialista troba “incomprensible" com es pot haver autoritzat una Pedrera amb una superfície d'explotació d’unes 31 hectàrees, situada a tocar de l'espai d'interès natural Roques Blanques i en els entorns del Parc Natural de les Muntanyes de Montserrat, "que tindrà un fort impacte ambiental i paisatgístic sobre l'entorn protegit”.

Una planta d'asfalt en una zona forestal protegida

Pel que fa a la planta d'asfalt, ICV-EUiA explica que “es vol situar dins de la zona d'extracció, amb la previsió d’instal·lació de grans dipòsits d'emmagatzematge d'asfalt, de gasoil, generadors, xemeneia etc., el que no farà més que agreujar l’impacte medi-ambiental i paisatgístic que afectarà als nuclis de població més propers com La Guàrdia, Montserrat Park, Can Martí de Piera i les masies de la zona, pel que s'han de considerar incompatibles amb la salut pública del ciutadans i ciutadanes dels entorns, així com són una greu amenaça per als valors naturals i paisatgístics dels entorns del macís de Montserrat i dels espais naturals protegits més propers”.

A més, “la instal·lació d'una planta industrial de producció d'asfalt en una zona rural i forestal d'especial protecció contradiu els usos previstos en el Pla Territorial General de la Catalunya central”. La implantació i explotació d'aquestes instal·lacions comportarà també alteracions importants en els entorns i al conjunt dels ecosistemes afectats com a conseqüència de les activitats extractives i industrials en sòl rústic i forestal, i també per la construcció d'accessos viaris adaptats per a camions i vehicles de gran tonatge; alteració de al conca de la riera de Pierola i possible contaminació dels aqüífers.

ICV demana suspendre el projecte de la pedrera i paralitzar el de la planta d'asfalt

La resolució que ICV ha presentat al Parlament proposa, en primer lloc, instar a la Generalitat a revisar i suspendre la implantació i execució del projecte de la pedrera prevista, en tant es procedeix a re-avaluar els impactes socials, de salut pública, ambientals i paisatgístics i en especial l'afectació directa o indirecta als espais naturals protegits del seu entorn immediat.

En segon lloc, ICV-EUiA demana paralitzar la tramitació de l'autorització pel projecte d'Instal·lació d'una planta d'asfaltat i de formigó en els terrenys annexes a l'explotació de la cantera, per ser usos prohibits en aquesta zona.

La plataforma Salvem el Bruc recull la indignació dels veïns

Finalment, sol·licita a la Generalitat que es reuneixi i escolti els arguments de les persones i entitats del municipi afectades, com la SEB, que porta una activa campanya informativa i de denúncia d'aquestes actuacions, sense que hagi rebut resposta de cap mena.

Aquí podeu veure un dels vídeo-denúncia elaborats per la Plataforma Salvem el Bruc i un reportatge de MontserratíTV, explicant el projecte de la Pedrera i la Planta d'asfalt a la serra de Roques Blanques, i la seva afectació sobre l'entorn.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.