TORNAR

Trinxat (de la Cerdanya)

Dijous, 30 abril 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Avui la iaia Montserrat ens ofereix un plat tradicional i molt típic, tot i quea vegades   només d'atribueix a la zona nord de Catalunya: el trinxat (de la Cerdanya), popularment conegut també pels igredients 'col, patata i rosta'. Si bé el que ens proposa la Montserrat no tindrà el sabor de muntanya que aconseguiria el de Puigcerdà, aquest és el que menjaven els nostres besavis per esmorzar, i n'hi ha per llapar-se'n els dits!

Abans d'emplatar...tot a la safata

Trinxat (de la Cerdanya)

Ingredients per a 8 - 10 persones

una col grossa

3 quilos de patates

uns alls (millor tendres)

10 talls de cansalada (millor que sigui ibèrica que és més gustosa)

10 salsitxes de botifarra crua bona (amb pebre)

Força oli i sal

Elaboració

Es bullen les patates i la col fins que quedin cuitetes amb sal suficient perquè no quedin insípides i s'escorren. A banda es fregeixen les botifarres i la cansalada amb oli, no caldrà que n’hi tirem gaire perquè la cansalada ja fa suc, i quan tota la carn ja està rosseta es treuen. A la mateixa paella s’hi dauren uns quants alls i ja s'hi poden afegir les cols escorregudes, mentre les anem aixafant afegint-hi una mica d’oli, fins que quedi rosset de sota.

Es serveix tombat, com una truita grossa posant-hi les cansalades i les botifarres per sobre. I no ens podem deixar el detall més important, acompanyar-ho d’un all i oli ben picantet!

Aquest trinxat es pot fer amb totes les verdures que a vegades sobren de la vigília. De fet, antigament els nostres avis, que eren blanquers, s’ho emportaven a les adoberies per esmorzar; allà hi tenien unes paelles d'aram per fregir-se-les a la feina.

Bon profit!


1 Comentaris

M

Montserrat

30 d'abril 2009.09:54h

Respondre

Em sembla bé, però calen més receptes fàcils de reposteria.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.