TORNAR

Vilanova del Camí es compromet a reduir les emissions de CO2 en un 20% per l’any 2020

Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible

Dijous, 9 abril 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament de Vilanova del Camí va acollir la setmana passada la primera sessió informativa del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible emmarcada en els compromisos del Pacte d’Alcaldes, que es va subscriure el passat mes de setembre. Vilanova del Camí, amb la seva adhesió al Pacte d’Alcaldes, es va comprometre a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera en més d’un 20% per l’any 2020, en aquells àmbits que són de la seva competència.

Per assolir aquesta fita, l’ajuntament vilanoví ha d’elaborar, en el termini d’un any, un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, conegut com PAES, que inclogui un inventari d’emissions de partida i el conjunt d’accions que portarà a terme per reduir-les d’ara al 2020.

L’elaboració d’aquest document s’ha encarregat a una consultora externa, IMIS l’Agència del Medi i Salut, que prèviament s’ha ocupant de la recollida d‘informació. El document haurà de contemplar l’avaluació d’aquestes dades, la diagnosi i l’estratègia i haurà de concretar el Pla d’acció, el de participació i el de seguiment.

Segons explica Marta Santaulària, coordinadora de Medi Ambient d’IMIS, en aquests moments s’està elaborant l’inventari de les emissions en aquells àmbits que són de competència municipal: els equipaments, l’enllumenat públic i la flota de vehicles. Des d’IMIS, s’estan processant les factures d’electricitat, gas i gasoil de l’any 2007 per tal de conèixer el consum i el cost i calcular així les emissions de partida de CO2 que genera el municipi de Vilanova del Camí. La fase de recollida d’informació, avaluació d’emissions i diagnosi s’allargarà fins el proper 22 de maig.

Posteriorment, es faran les visites d’avaluació energètica amb l’objectiu de valorar l’estat energètic dels deu equipaments municipals de major consum: l’Ajuntament, el Mercat, Can Papasseit, els CEIPs Joan Maragall, Pompeu Fabra, Marta Mata, l’Espai Jove, l’Edifici d’Entitats, el poliesportiu de Can Titó i el camp de futbol del barri de La Pau. En tots aquests equipaments s’avalua, per exemple, els tipus d’instal•lacions que hi ha, el manteniment que s’hi fa, els consums energètics o el tipus de tancament.

El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible podrà incorporar accions com la implantació de les energies renovables, per exemple, les cobertes fotovoltaiques i la millora de l’eficiència energètica, especialment l’enllumenat i els equipaments. Cada dos anys, l’ajuntament haurà de lliurar un informe de seguiment del PAES a la Direcció General de Transport i Energia.

En tot aquest procés, i segons va explicar Blanca Martínez de Foix, de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments que van subscriure el Pacte d’Alcalde no estaran sols. Des de la Diputació de Barcelona se’ls ofereix suport tècnic, metodològic i econòmic, ja que el projecte comptarà amb una partida d’un milió i mig d’euros. L’ens provincial també donarà suport per fer el seguiment i l’avaluació del Pla d’Acció així com per organitzar campanyes de sensibilització en el context del dia de l’energia, que s’estableix també en el Pacte.


1 Comentaris

E

Ester

Igualada

9 d'abril 2009.08:38h

Respondre

Long Live Joan Vich! (oi que ho diuen així?). El 2020 encara pensa ser l’alcalde. Long live Joan Vich!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.