//Plugins sense CDN ?>
Per assolir aquesta fita, l’ajuntament vilanoví ha d’elaborar, en el termini d’un any, un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, conegut com PAES, que inclogui un inventari d’emissions de partida i el conjunt d’accions que portarà a terme per reduir-les d’ara al 2020.
L’elaboració d’aquest document s’ha encarregat a una consultora externa, IMIS l’Agència del Medi i Salut, que prèviament s’ha ocupant de la recollida d‘informació. El document haurà de contemplar l’avaluació d’aquestes dades, la diagnosi i l’estratègia i haurà de concretar el Pla d’acció, el de participació i el de seguiment.
Segons explica Marta Santaulària, coordinadora de Medi Ambient d’IMIS, en aquests moments s’està elaborant l’inventari de les emissions en aquells àmbits que són de competència municipal: els equipaments, l’enllumenat públic i la flota de vehicles. Des d’IMIS, s’estan processant les factures d’electricitat, gas i gasoil de l’any 2007 per tal de conèixer el consum i el cost i calcular així les emissions de partida de CO2 que genera el municipi de Vilanova del Camí. La fase de recollida d’informació, avaluació d’emissions i diagnosi s’allargarà fins el proper 22 de maig.
Posteriorment, es faran les visites d’avaluació energètica amb l’objectiu de valorar l’estat energètic dels deu equipaments municipals de major consum: l’Ajuntament, el Mercat, Can Papasseit, els CEIPs Joan Maragall, Pompeu Fabra, Marta Mata, l’Espai Jove, l’Edifici d’Entitats, el poliesportiu de Can Titó i el camp de futbol del barri de La Pau. En tots aquests equipaments s’avalua, per exemple, els tipus d’instal•lacions que hi ha, el manteniment que s’hi fa, els consums energètics o el tipus de tancament.
El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible podrà incorporar accions com la implantació de les energies renovables, per exemple, les cobertes fotovoltaiques i la millora de l’eficiència energètica, especialment l’enllumenat i els equipaments. Cada dos anys, l’ajuntament haurà de lliurar un informe de seguiment del PAES a la Direcció General de Transport i Energia.
En tot aquest procés, i segons va explicar Blanca Martínez de Foix, de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments que van subscriure el Pacte d’Alcalde no estaran sols. Des de la Diputació de Barcelona se’ls ofereix suport tècnic, metodològic i econòmic, ja que el projecte comptarà amb una partida d’un milió i mig d’euros. L’ens provincial també donarà suport per fer el seguiment i l’avaluació del Pla d’Acció així com per organitzar campanyes de sensibilització en el context del dia de l’energia, que s’estableix també en el Pacte.
Ester
Igualada
9 d'abril 2009.08:38h
Long Live Joan Vich! (oi que ho diuen així?). El 2020 encara pensa ser l’alcalde. Long live Joan Vich!