//Plugins sense CDN ?>
Les famílies dels alumnes de l'institut Alexandre de Riquer de Calaf i de l'escola de Jorba van ser les primeres a reclamar millores en la qualitat del menjar que se serveix als menjadors escolars, gestionats pel Consell Comarcal. El passat 27 de maig van assistir al ple de l'òrgan comarcal, on es va aprovar el nou plec de condicions que ha de determinar quina empresa obtindrà l'adjudicació del servei els propers cinc anys.
Aquest primer document no recollia les demandes que les famílies havien intentat fet arribar en diferents reunions amb les persones responsables del Consell. Per això es van decidir a presentar una sèrie d'al·legacions al text.
Aquestes famílies es van posar en contacte amb la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), que els ha donat suport jurídic per a redactar les al·legacions. “El plec de condicions era gairebé calcat al que ja hi havia, i això ens feia témer que la mateixa empresa tornés a guanyar el concurs”, explica Meritxell Humbert, delegada a l'Anoia de la FAPAC.
Reunió de totes les escoles
A través de la Federació es va convocar una reunió de les AMPAs de totes les escoles que tenen un menjador escolar gestionat pel Consell Comarcal. La trobada va tenir lloc el 10 de juny i va servir perquè els diferents representants dels centres educatius poguessin compartir les seves inquietuds i acordar quins eren els principals aspectes a reivindicar. Actualment a l'Anoia hi ha 19 escoles que tenen el servei de línia freda ja que no disposen de cuina pròpia.
Diàleg amb el Consell Comarcal
El 17 de juny es van reunir al Consell Comarcal les representants de l'AMPA de l'escola de Castellolí i l'institut de Calaf, la delegada de la FAPAC Meritxell Humbert, el president del Consell Xavier Boquete, el conseller d'Ensenyament Carles Castro i el responsable de Serveis Personals Angel Soteras.
A la trobada es va acordar ampliar el conveni amb l'empresa actual fins al novembre, ja que d'aquesta manera es pot negociar el nou plec de condicions amb més marge de temps. D'altra forma, corria pressa la seva aprovació per tal de tenir garantit el servei a l'inici del nou curs. Aquesta decisió es va ratificar ahir al ple del Consell Comarcal, amb el vot favorable de totes les formacions polítiques i l'abstenció del PSC.
"Considerem que és una bona notícia", afirma Dominica Díez, vicepresidenta de l'AMPA de l'institut de Calaf. "Tenim esperances de que se'ns escolti, ara estem coordinats tots el centres per una mateixa demanda, la situació és una altra", destaca.
Al·legacions amb un ampli suport
Les al·legacions que s'han preparat compten amb el suport de la direcció i les associacions de pares de 23 escoles de l'Anoia, i s'entregaran el proper dijous al migdia al Consell.
Entre d'altres qüestions, demanen que els menús incloguin un 15% de productes ecològics i de proximitat, oli d'oliva, que estiguin cuinats com a màxim set dies abans de ser servits, que es millori el servei de lleure amb un projecte pedagògic (per exemple, que es treballin els bons hàbits a l'hora de menjar), que s'elaborin informes trimestrals per a les famílies (diaris en el cas de P3), es permeti als membres de l'AMPA entrar al menjador, s'estableixin uns criteris clars per controlar si l'empresa està complint el contracte i es defineixin mesures d'actuació en cas que hi hagi incompliments.
Anna Suárez
Amic R2D2, no em ficaré a parlar sobre la qualitat d’aquest ”menjar transportat” ja que no l’he tastat ni sóc químic o científic per saber els efectes de l’envasat.... però vull deixar... Llegir més ben clar que el concepte ”PROXIMITAT”, a mig termini, és SENS dubte el més barat. M’estalviré explicar-ho ja que ho dono per sabut i senzill de deduir.
Us puc dir per experiència, que el menjar transportat no es pas dolent. Sigui quin sigui el menú, els nens, i sobretot adolescents, tendeixen a criticar-lo, com es normal sigui quina sigui la... Llegir més procedència.
Tingueu present també, que les productes ecològics i de proximitat, sense dubtes, encariran notablement el preu del servei.
Pel que fa a informes, em consta que Serunion fa informes diaris als nens de P3 i trimestrals a la resta.
Referent al tema de lleure, tinc entès que també es treballa.
Les Ampas haurien de deixar treballar més als professionals i mirar de no posar pals a les rodes com passa sovint, han de sumar i no, com passa massa sovint, dedicar-se a mirar d’imposar els seus criteris únics. No es lògic canviar-ho tot perquè a un il·luminat d’una Ampa li sembli que s’han de fer les coses d’una altra manera, sense més. En els menjadors hi ha moltes persones qualificades, professionals, als que caldria escoltar més, molt més; i sempre són els darrers de la fila en tots els aspectes.
Membre d'una Ampa
3 de juliol 2014.14:06h
Com a resposta al comentari anterior li voldria dir a aquesta persona que tastés el menjar i després opinés. Em refereixo al cas del càtering total que ve de Málaga i pot estar cuinat fins un ... Llegir més mes abans de ser consumit. Nosaltres vàrem provar el menjar després d’anys de queixa dels nostres fills i tan de bo els haguéssim escoltat abans.
Hi ha moltes escoles de Catalunya que són abastits per càterings de major qualitat i que paguen el mateix preu que nosaltres. No és una qüestió d’una sola Ampa sinó de 13 Ampes que vàrem signar les al·legacions després d’haver efectuat vàries queixes al Consell Comarcal per aquest motiu sense cap ressó ni escolta.