Dijous, 15/7/2010
1308 lectures

Señorita, ¿entiende el catalán?

És el que té treballar a l’Agencia Efe l’endemà de la gran manifestació. Sona el telèfon i en dues trucades diferents, dues senyores ja grans, segons dedueixo pel tipus de veu, demanen explicacions per una informació transmesa la nit anterior en què l’empresa Lynce (?) contractada per Efe assegura que pels carrers de la capital catalana només ens vam manifestar 56.000 persones.

Tant una dona com l’altra, en despenjar l’aparell se’m van dirigir en castellà, tot i que una, de seguida, va demanar si entenia el català. Davant de la pregunta, una única resposta: Oi tant, jo també sóc catalana. I a partir d’aquí una conversa curiosa, perquè jo defensava la tasca feta pels meus companys de la secció de política, que van treballar de valent, amb una més que correcta crònica dels fets, sota la coordinació del seu cap i del delegat de Catalunya, mentre que ella repetia una i altra vegada que havíem d’aprendre a comptar, sense atendre massa al fet que el càlcul que publicàvem el feia una empresa externa a l’agència.

És el que té que des de Madrid, l’any 2009 se subscrivís un contracte de servei amb Lynce, especialitzada en mesurar grans concentracions urbanes, i que des d’aleshores, per novena vegada consecutiva, es provoqui la controvèrsia per les xifres que ofereix.

Només per posar un exemple, en una manifestació del mes d’octubre de l’any passat a la capital d’Espanya en contra de la reforma de l’avortament, Lynce va calcular una participació de 55.316 persones, quan la guàrdia urbana parlava de 250.000 i els organitzadors de dos milions.

Ara, el director d’aquesta companyia d’alta precisió, Juan Manuel Gutiérrez, explica que van fer la seva estimació a partir d’una densitat mitjana ponderada d’ocupació de 0,72 persones per metre quadrat, a les 20.30 hores de dissabte, des de Passeig de Gràcia fins a la plaça Tetuan.

No vull continuar dedicant mitja ratlla més a aquesta gent. Ells solets es desacrediten amb les seves argumentacions. A més, per acabar-ho d’adobar, entenc que això a la Efe li suposa una despesa, en un moment de crisi general, que pels treballadors de la casa suposarà una retallada de sous durant, al menys, tres anys.

L’altra cosa que no vaig poder explicar a les dues senyores és que a la delegació d’Efe a Barcelona avui som molts els nascuts a Catalunya, que ens sentim catalans i, fins i tot, alguns, sense amagar-s’ho, es posicionen clarament en favor de la independència. I que vam ser uns quants els que, sense que ens haguéssim d’encarregar de la cobertura informativa, vam sortir al carrer dissabte, acompanyats de família i amics. No deixarem ara que cap 'Lynce' ens espatlli el que vam viure.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.