Dijous, 19/7/2018
2829 lectures

Alerta: L'ermita de La Sala en perill

No sé si els més joves coneixeu l’indret, però segur que la gent més gran que em llegeixi sí. Em refereixo a l’indret anomenat La Sala, al terme de Jorba. En aquest espai, particular, que s’alça com un aparador sobre el pas del riu Anoia, hi ha una ermita romànica, dedicada a la Mare de Déu de Santa Maria de la Sala, feta construir per Guerau de Jorba en el segle XII, molt bonica, que té un interès arquitectònic i artístic evident. Al seu costat hi ha una masia antiquíssima, documentada de la mateixa època, que s’anomena can Cansalada i una esplanada on es conserva una gran creu de pedra que es va alçar en aquell indret per commemorar un gran aplec que hi va haver a començaments del segle XX.

En aquest indret tan particular s’hi van celebrar durant tot el segle XX aplecs religiosos i sardanístics, normalment el dilluns de Pasqua, que congregaven una gentada enorme, que es reunien a la Sala a passar el dia, a ballar sardanes i a fer un dinar a l’aire lliure. A partir de la dècada dels 70 del segle passat aquest aplec va anar decaient fins que va deixar de celebrar-se... diuen que va ser culpa del 600, com tantes coses, i deu ser veritat –en bona mesura.

L’objecte d’aquest article, però, no és fer una mirada nostàlgica sobre aquest aplec, sinó alertar de l’estat precari en què es troba l’ermita de la Sala. El pas del temps i la inacció han anat deteriorant el monument i actualment es troba en un estat de deixadesa i degradació preocupant. En aquests moments, a simple vista, es pot veure que la casa dels ermitans, que està adossada a la capella, està amb el sostre enfonsat, amb un tancament precari i en un clar estat de descomposició.

A simple vista, també, el campanar de l’ermita es troba molt desmillorat. S’han desprès algunes lloses de pedra que el coronaven, les pedres de la paret estan força desconjuntades i les boles ornamentals que el coronen estan molt malmeses. Dona la sensació que en qualsevol moment podria desplomar-se.

L’edifici principal té uns murs sòlids que es mantenen drets; tot i això, la teulada té goteres i la humitat entra per algunes parts a l’interior del temple, la qual cosa posa en perill la solidesa de les parets. La porta d’entrada també necessitaria conservació i l’arcada de la porta, molt bonica, està erosionada i sense protecció.

En conjunt, si passeu per allà, la sensació és de desemparament, de deixadesa i d’abandó. Fa massa anys que no s’hi ha fet res. Crec que s’ha d’actuar amb diligència per aturar la degradació d’aquest patrimoni i assegurar-ne la conservació i la supervivència. Sé que el manteniment de temples i monuments religiosos és costós i s’han de superar problemes administratius i d’entesa entre els propietaris, l’Església, i els poder públics. Tot això està molt bé, però mentrestant la Sala ens va caient.

Jo demanaria, per totes les parts implicades, rapidesa, generositat i sentit de la responsabilitat, perquè la Sala no se’ns torni una pila de pedres.

 

 PS: Llibertat per Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Quim Forn, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva. Que puguin tornar de l’exili Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Anna Gabriel i Marta Rovira.

6 Comentaris

j

joan

convergència i pessecé

23 de juliol 2018.10:53h

Respondre

i per què no la substituim per una nau logística?, es veu que hi ha una suposada demanda de necessitat estratègica que ens portarà prosperitat!

a

armejach

Igualada

19 de juliol 2018.17:02h

Respondre

No es pot declarar be patrimonial i demanar ajuts per a la restauració?

carles-grife-singla

Carles Grifé Singla

Igualada

19 de juliol 2018.13:17h

Respondre

Molt pertinent aquesta alerta. Jo també hi passo sovint, per la Sala. Aquest deteriorarement s’ha accentuat, sobretot, aquests últims anys. Crec recordar que fa tres o quatre anys l’ermita no... Llegir més estava en tan mal estat.

M

Marta

Igualada

19 de juliol 2018.12:22h

Respondre

M’agradaria saber on es exactament m’encantaria poder veureu a de ser molt maco aquest lloc.

J

Jordi

Igualada

19 de juliol 2018.10:51h

Respondre

Gràcies Jaume.Jo mateix vaig posar el crit d,alerta fa mig any sobre l,ermita a l,Enllaç.Ningú ha fet res.Sembla mentida com a voltes som tan deixats.

I

Isabel

Jorba

19 de juliol 2018.10:33h

Respondre

Totalment d’acord amb tu, Jaume, hi vaig sovint a caminar hi em fa patir molt el deteriorament de tot el conjunt però sobretot el campanar. Seria una llàstima que deixessim perdre aquesta bonica... Llegir més ermita romànica.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.