Dijous, 12/2/2015
1654 lectures

Unes eleccions poc apassionants. Hi esteu d'acord?

Em diu el nas que aquestes properes eleccions municipals -penso en el cas d'Igualada, però potser també en altres municipis de l'Anoia- no generaran grans entusiasmes ni grans il·lusions. Seran unes eleccions de perfil baix. Em fa l'efecte que els ciutadans no s'apassionaran amb els programes, ni amb la possibilitat d'un canvi de govern, amb els candidats que es presentin, amb les propostes i els debats que es produiran. Em diu el nas que els ciutadans a hores d'ara saben que, quedi com quedi el seu ajuntament, ni a la ciutat (ni als pobles, tampoc) no passarà res de diferent, no hi haurà cap daltabaix ni cap gran alegria.

Tots recordem que, en passades convocatòries les eleccions municipals a Igualada, es generaven grans tensions, eren emocionants, es pronosticaven grans cataclismes si guanyaven els uns o si els altres prenien el poder als qui governaven "des de sempre". Dins dels partits feia temps que ja hi havia muntades batalles caïnites per aconseguir un bon lloc a la llista. I després, venia una llarga precampanya i una intensíssima campanya electoral. Es jugava la batalla dels respectius mitjans de comunicació. Es muntaven plataformes d'influència, s'utilitzaven tota mena d'estratègies -netes o brutes- per assegurar un grapat de vots o la fidelitat de determinats sectors. Hi havia submarins a les files del partit rival (bàsicament CiU i PSC), es feien circular rumors de pactes secrets, de maniobres inconfessables -amb grans escarafalls!- i el dia de les eleccions el recompte als col·legis electorals era tens i a la Rambla es reunien les parròquies respectives per apuntar els resultats en un mural públic. Sempre en resultava un guanyador clar, que brindava amb xampany i un candidat humiliat que perdia les eleccions, apagava els focus, deia quatre paraules previsibles i es retirava o el retiraven.

Abans les coses eren diferents, sí. Era veritat que un alcalde d'un color polític o d'un altre, amb una personalitat o amb una altra, ben relacionat amb el poder (això era imprescindible) podia canviar molt les coses a la ciutat o, al revés, fer que en aquell poble o ciutat no es fessin els canvis que convenien. Hi havia marge d'actuació, el poble ho sabia, hi havia proximitat i es coneixien els candidats i, fruit de tot això, les eleccions municipals eren tingudes com a molt importants i generaven grans expectatives.

 D'aquí a quatre mesos tindrem eleccions municipals i cap dels partits que es presenten no poden prometre grans coses (i si ho fan no ens els creurem). Potser sí que es pot vendre un tarannà diferent, petites diferències en el funcionament de la maquinària de l'Ajuntament (més flexibilitat, més eficiència amb menys recursos, imaginació, sensibilitat social...), es pot dir que "s'escoltarà als ciutadans" (solemne bajanada, per cert!), que es prioritzaran els serveis a les persones (no és aquesta la missió d'un ajuntament?), que es vetllarà per donar "oportunitats" al ciutadà (quina cosa més cursi, renoi!). Tot el que vulgueu, però el nas em diu que aquesta vegada el missatge polític no serà capaç d'entusiasmar els votants.

La gran política, els temes d'estat (de quin estat volem ser), la corrupció que cavalca desbocada, el col·lapse d'un sistema polític que ha estat hegemònic durant 35 anys, la irrupció de populismes encomanadissos que contaminen el discurs polític, les ganes de castigar el poderós, la desconfiança general en el poder (merescuda a pols), el deute exagerat que han de suportar molts ajuntaments i que els té lligats de mans i peus... totes aquestes coses faran, em sembla a mi, que una de les eleccions més maques, més autèntiques, més apassionants de cada poble i cada ciutat, aquesta vegada siguin un tràmit tristet.

Ei, parlo, sobretot, d'Igualada!

2 Comentaris

j

joans joseps i ases

igd

19 de febrer 2015.18:11h

Respondre

Per donar un contrapunt a la foscor que pinta l’article, diré que en aquestes circunstàncies de grisor és quan es poden gestar i consolidar els millors projectes. Són projectes que han de... Llegir més sobreviure per si sols, sense ajudes ni avantatges. Projectes que si tiren endavant serà perquè són sòlids, perquè hi haurà gent que hi creu al darrera que no es permetrà exigir res als altres sinó que s’ho exigirà tot a si mateixa. Són els projectes que perduraran i que donaran la mida del que és la ciutat. Seran la base del que desprrés algú veurà com l’ADN de la ciutat. Són els projectes que confeccionaran el pla estratègic de comarca que cap polític amb partides pressupostàries ha sabut confegir. Al final qui tiri endavant amb treball i imaginació decidirà el futur i els discursos polítics buits ocuparan esterilement la memòria dels que els van fer i dels que se’ls van voler creure.... els camells existexen perquè hi ha deserts....

12 de febrer 2015.08:43h

Respondre

quanta rao... sino hi han propostes no hi han il.lusions. cap a on va la nostre ciutst i comarcal? hi ha una direccionestablerta? tot es gris lamentablement...

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.