Dimecres, 28/9/2016
3100 lectures

No em vingueu amb el "Dia sense cotxes"

Jo em pensava que el fet de considerar els ciutadans com a individus menors d’edat, massa amorfa de cretins o ramat d’imbècils, era propi dels governants de dretes. Tenia la (falsa) convicció que el governant de dretes, pel fet que sol provenir d’uns estrats socials més elevats o privilegiats, dels que han manat tota la vida i són conscients de posseir una superioritat innata, exercia el poder amb displicència, arbitrarietat i un evident menyspreu per la majoria popular (el populatxo), que sol considerar mesquí, mal·leable, espantadís i que és fàcil de manipular amb la tele, els esports o, senzillament amb el pes de la seva autoritat innata.

Però ja vaig veure fa temps que quan arriben les esquerres al poder, augmenten i milloren la praxi política que parteix del pressupòsit que els governants són éssers superiors i que els ciutadans que els hem votat som gilipolles, se’ns ha estroncat la intel·ligència, se’ns pot tractar com a nens petits a qui es renya i s’alliçona, des de la superioritat i la visibilitat que dóna el poder. És tan maco manar! Queda tan lluny el carrer!

Tot aquest preàmbul ve a propòsit de la celebració entusiasta del Dia sense cotxes per part de l’Ajuntament de Barcelona (i de Madrid). Aquesta diada és una mostra evident que els governants continuen pensant-se que som curts de gambals. Ens inventem el Dia sense cotxes. Ole tu!! En comú podem criminalitzar i fer sentir malament el desgraciat que, per desplaçar-se a la feina, ha d’agafar el cotxe. És un contaminador. El gas dels seus tubs d’escapament mata els nens de la ciutat, que el respiren. A més, insolidari, fas molt soroll. I ocupes l’espai públic, gamarús, que és una cosa sagrada, que no ho saps? I ets un egoista fastigós que vas a la teva. I si, a més, ets un home, un mascle, i vius en un pis de propietat, la cosa ja no té perdó de Déu.

Quan arriba el gran Dia sense cotxes, surten els portaveus institucionals per la tele i es mostren eufòrics quan parlen de la capacitat pedagògica d’aquesta iniciativa. Presumeixen que han aconseguit reduir el trànsit rodat un 6 % en algunes vies (les que han tallat amb unes tanques). Uns quants dies abans ja s’han encarregat d’anar-ho anunciant per les ràdios i les televisions, per tal que hi hagi por d’agafar el cotxe i puguin mostrar la fotografia d’un carrer de l’Eixample pres per vianants i cotxets. El cotxe és l’enemic. Sí que es pot, amb iniciatives com aquesta, que la gent canviï radicalment la seva manera de pensar i d’actuar. Són genials, no ho veieu? Una nova consciència que, finalment, ha arribat al poder i que sap cap on s’ha de conduir la ciutat. Elles tenen la solució. I, per mostrar al populatxo la bondat d’aquesta iniciativa, les alcaldesses respectives es fan una fotografia arribant a la feina amb metro, amb una bicicleta, o a peu. Cofoies. Encantades d’existir. Són una benedicció per una societat. El cotxe que les portava les ha deixat un tros enllà, lluny de les càmeres de televisió. Quin exitàs, alcaldessa!

De què anem? No vols cotxes? Prohibeix-los! No donis cap ajuda a la Seat perquè es quedi a Martorell. Posa la gasolina a 5€ el litre. Enderroca autopistes. Tanca pàrquings. No treguis suc de les zones blaves o de l’impost de circulació. No donis cap ajuda a la renovació del parc automobilístic. Penalitza la matriculació de cotxes, fins que no en matriculis cap ni un. No carreguis els impostos sobre els carburants quan vagis curt d’ingressos. On és el vehicle sostenible? On és el transport públic que ens mereixem? Mentre no us cregueu tot això seriosament, no em vingueu amb festivals ni simulacres, que ja no ens mamem el dit!!

Per cert, alcaldessa, em pot dir com he d’anar a treballar, jo?

 

6 Comentaris

T

Teresa

igualada

1 d'octubre 2016.17:32h

Respondre

Ni hi ha que a la pràctica fem tot l’ any el dia sense cotxes. Nosaltres si que tenim molt a reeviindicar...Som minoria però tinc la satisfacció de formar part d’ aquest col.lectiu., No... Llegir més em calen tants arguments justificatius ni polítics.

J

Joana

Igualada

1 d'octubre 2016.01:03h

Respondre

Jo vaig cada dia a treballar a BCN amb l’Hispano i no és cap meravella, em d’estar 20’abans a la parada per poder agafar el expres de les 6.30h i poder arribar a la feina a l’hora (7.30h).... Llegir més Molts autobusos no es presenten i ningú sap perquè, això implica que quan arribes hi ha la gent del bus anterior i ja no pots agafar el teu i arribes tatd a la feina. Els autobusos són antics i incòmodes i els viatges es fan insoportables tot i el cost que suposa anar cada dia a BCN. També tenim l’inconvenient de les vacances que no tenim autobus expres i tatdem 1h30’ per arribar a BCN. Tot plegat transports públics!!!!

X

Xavier

Tàrrega

29 de setembre 2016.19:53h

Respondre

Hola Jaume,

Per experiència pròpia:
Fa 5 que treballo a Cervera. Mai m’havia plantejat ni assessorat de com anar a la feina amb transport públic.
L’any passat el cotxe va decidir agafar... Llegir més la baixa durant 2 mesos i vaig mirar combinacións.
Resultat: ara vaig sovint de Tàrrega a Cervera per 0’98€ gràcies a la T10 amb una freqüència de pas molt alta entre bus i tren, escolto música, llegeixo, camino i estalvio.
Crec que està bé qualsevol iniciativa que ens plantegi l’ús del cotxe i més a les grans urbes... potser hi ha molta gent despistada com jo.

Només que un 1% canviï les seves rutines ja justifica la mesura.

Espero veure’t algun dia i em fots canya ????

Salut,

Xavier

a

antoni

igualada

30 de setembre 2016.11:45h

molt bé Xavier, i tant que sí, i d’Igualada a Cervera com hi hem d’anar? o de Manresa a Igualada?

R

Raphanus brassica

Igualada

29 de setembre 2016.19:09h

Respondre

Sembla que el dia sense cotxes ha tocat l’ull de poll de molta gent, sobretot a Barcelona. Però això no és un invent dels ”comuns” barcelonins. Forma part de la setmana de la mobilitat... Llegir més promoguda per la Unió Europea des del 2002. Aquest any, només a Catalunya, 59 municipis s’han afegit a la iniciativa del Dia Sense Cotxe, entre ells Igualada (http://www.mobilityweek.eu/2016-participants/?year=2016&country=ES). No sé si és una comèdia, o els altres municipis ho fan més bé i per això no se’n parla - el mals pensaments me’ls quedo per mi. Però em sembla bastant trist que davant un problema gruixut (l’impacte a la salut no és broma, busqueu els estudis del CREAL) ens indignem per les incomoditats que ens ocasiona un dia a l’any (1 dia!!!). Tota aquesta energia podria orientar-se a reclamar el transport públic que ens cal.

a

antoni

igualada

29 de setembre 2016.09:13h

Respondre

ben dit Jaume, molta demagògia i hipocresia en aquests actes, i tant !!!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.