Dijous, 18/8/2011
1917 lectures

Sexo gratis

L'altre dia, circulant per l'Avinguda d'Europa, el carrer central del polígon d'Igualada, gairebé al final del carrer, a la banda de les Comes, em va cridar l'atenció una pancarta enganxada a la façana d'un taller mecànic (Tallers Treec) que deia, amb unes lletres molt grosses i vistoses, les dues paraules que encapçalen aquest article: SEXO GRATIS (enunciat senzill i elemental que, en realitat, és una frase el.líptica que cadascú pot completar al seu gust).

Repeteixo la idea de taller mecànic. La frase tindria sentit en una cocteleria, whiskeria o casa de barrets, en una perruqueria xinesa de "final feliz", també en un espectacle de caràcter pornogràfic o en determinades pàgines d'internet, que ben poca gent freqüenta perquè són pecaminoses. Però, a Igualada i en un taller mecànic del polígon, SEXO GRATIS? On hem anat a parar?

El cas és que em vaig aturar a llegir la lletra petita. Sempre s'ha de llegir la lletra petita de les coses. L'amo del taller ja havia aconseguit, en mi, un dels seus objectius quan va decidir enganxar el rètol: captar l'atenció d'un públic, que a més passa molt de pressa per davant del seu negoci. Doncs bé, llegint la totalitat del cartell resulta que diu, més o menys: " Por la compra de cuatro neumáticos sea cual sea tu SEXO llévate GRATIS el cambio de filtro y aceite cepsa". L'enginy i la trampa lingüística de la frase és destacar de manera exagerada dues paraules concretes que permetin fer-ne una doble lectura. I forçar l'aparició d'aquestes paraules destacades, que publicitàriament no fallen mai: la referència al sexe o a la gratuïtat de les coses sempre capten l'interès del client.

Frau? Presa de pèl? Recurs fàcil? Nivell baix? Pubilitat "xavacana"? Baixes passions? El que vulgueu. No m'interessa pas qualificar moralment una estratègia comercial d'un empresari del ram de l'automoció. En destaco el joc lingüístic atrevit, la capacitat per sorprendre, la murrieria, la capacitat de provocar, ser el primer a donar el cop, fer que parlin de tu (com estic fent jo ara mateix) encara que sigui per criticar....

M'imagino que els empresaris se les han de rumiar totes en moments de dificultats com els que estem vivint. També és fàcil i temptador caure en el discurs derrotista i buscar les culpes a fora de casa (el govern, la crisi, la competència...). Per això m'agrada que un empresari se la jugui i hagi tingut els pebrots de penjar una pancarta com aquesta a la façana del seu taller. Sí senyor! SEXO GRATIS. Hauré de mirar com tinc les rodes del cotxe... I si a sobre la pancarta hagués estat en català, aquí tens un nou client!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.