//Plugins sense CDN ?>
Fins al 13 d’octubre tindrem l’oportunitat única de gaudir del catàleg més extens i divers de cinema fantàstic i de terror a la vila de Sitges. Més de 170 pel·lícules s’exhibiran en diferents espais de la ciutat, amb l’Auditori Melià com a centre neuràlgic del festival gràcies a les gales d’entrega de guardons o les desfilades d’equips tècnics i artístics que presentaran les seves propostes. Tindrem reconeixements a l’actriu i directora Asia Argento, el Gran Premi Honorífic per l’actor Sam Neill - protagonista del film de clausura ‘The vigil’ del debutant Keith Thomas - o els Premis Màquina del Temps a l’actor Javier Batet o a l’actriu Maribel Verdú
El 52è Festival de Sitges s’impregna enguany de l’atmosfera post-apocalíptica i l’univers rústic de ferralla i desert de la saga ‘Mad Max’, tal com plasma el seu cartell promocional. I és que el festival català commemora els 40 anys de la icònica cinta del fantàstic australià ‘Mad Max. Los salvajes de la autopista’ de George Miller. Però no serà l’única efemèride ja que alhora també celebrarà els 40 anys d’un altre mite del fantàstic modern, la cinta de terror espacial ‘Alien, el octavo pasajero’ de Ridley Scott. Es dedicarà també un cicle a la exploitation italiana del gènere de la ciència-ficció batejat com “Apocalyse domani”, cicle que comptarà amb la presència de films de realitzadors italians com Enzo G. Castellari, Joe D’Amato o Lucio Fulpi.
El millor fantàstic
La cerimònia inaugural d’aquest dijous 3 d’octubre anirà a càrrec del film ‘En la hierba alta (In The Tall Grass)’ de Vincenzo Natali – guanyador del festival de Sitges amb la claustrofòbica ‘Cube’ (1997) - , adaptació d’un relat aterridor d’Stephen King i Joe Hill. Natali assistirà a Sitges per presentar el film i comptarà a més amb la presència dalt de l’escenari del seu actor protagonista, l’australià Patrick Wilson, el qual rebrà el premi la Màquina del Temps. Altres films seleccionats són ‘The Room’ de Christian Volckman, amb l’actriu Olga Kurylenko i Kevin Jansenns, interpretant una parella que decideix deixar la ciutat per marxar a una casa de camp a les afores per canviar d’aires i hi descobriran una habitació amb el poder de fer realitat qualsevol desig. Ressenyat ‘Color Out of Space’ de Richard Stanley, adaptació d‘El color que cayó del cielo’ de H.P. Lovecraf.
En les diferents seccions trobem noms indispensables com Yorgos Lanthimos amb ‘Nimic’ o Robert Eggers amb un film en blanc i negre, ‘El faro’, sobre dos homes en un far que en un règim d’extrema solitud arriben al llindar de la bogeria. Podrem gaudir del debut en la direcció de l’actriu Chloe Sevigni amb ‘White Echo’ o repetir amb Gaspar Noé després de ‘Climax’ amb ‘Lux Aesterna’. El músic i cineasta Rob Zombie retorna al terror desaforat amb ‘3 From Hell’ i un habitual com Quention Dupieux ens presentarà la seva darrera comèdia excèntrica, ‘Le Daim (Deerskin).
Altres títols que prometen com ‘Suicide Tourist’, la segona realització del danès Jonas Alexander Anrby, i que compta amb protagonisme del cèlebre actor danès de ’Jocs de trons’, Nikolaj Coster-Waldau en el paper d’un inspector d’una asseguradora que investiga la mort d’un home, recerca que el durà a un hotel on sembla que abunden fantasies de suïcidis assistits. O ‘Paradise Hills’, film que va competir al festival de Sundance, el debut de la bilbaïna Alice Waddington, amb guió de Nacho VIgalondo i Brian DeLeeuw, amb una residència de luxe per a noies de famílies adinerades que amaga un inconfessable secret. ‘Paradise Hills’ compta amb un repartiment internacional amb Emma Roberts, Danielle Macdonald, Eiza González, Jeremy Irvine, Arnaud Valois i Milla Jovovich.
I pel que fa al cinema oriental cal subratllar un títol com ‘El lago del ganso salvaje’ del xinès Diao Yinan, en la secció Òrbita. Després de títols com ‘Night Train’ (2007) o ‘Black Coal, Thin Ice’ (2014), l’esplèndid quart film de Yinan, vist prèviament a Canes, narra en un format de thriller existencial la persecució de la qual serà objecte un gàngster de poca volada després de sortir de la presó. El japonès Hideo Nakata, el director del film guanyador de Sitges, ‘The Ring’ (1998), repeteix a la ciutat catalana amb ‘Sadako’, sobre una noia ingressada en un psiquiàtric i la relació que estableix amb la seva cuidadora. També hi ha espai pels debutants com el xinès Zhang Chong amb un film entre allò real i allò oníric a ‘Super Me’.
El terror de casa
El cinema de terror espanyol i català ocuparà un lloc central en la graella del festival. Destaca l’òpera prima d’Aritz Moreno ‘Ventajas de viajar en tren’, adaptació del llibre homònim d’Antonio Orejudo, amb tractament del guió de Javier Gullón, amb un extens elenc on trobem, entre altres, Luis Tosar, Pilar Castro, Ernesto Alterio, Quim Gutiérrez, Belén Cuesta o Macarena García. Gerardo Herrero acudirà a la cita sitgetana per presentar ‘El asesino de los caprichos’ acompanyat de l’actriu Maribel Verdú, Aura Garrido i Daniel Grao.
Figuren títols com ‘El hoyo’ de Galder Gaztelu-Urrutia, amb Ivan Massagué i Antonia San Juan; o ‘Cuerdas’ de José Luis Montesinos amb Paula de Río, Miguel Angel Jenner o Jordi Aguilar. Un dels moments especials serà la projecció de la nova adaptació fílmica corresponent a la famosa ‘La trilogia del Baztán’ de l’escriptora Dolores Redondo. Després de l’estrena de la primera part, ‘El guardián invisible’, ara es podrà veure la segona part, ‘Legado en los huesos’, dirigida de nou per Fernando González Molina, amb un repartiment conegut a càrrec de Marta Etura, Elvira Mínguez, Francesc Orella o Itziar Aizpuru, més la incorporació de nous actors com Leonardo Sbaraglia.