Dimecres, 26/3/2014
1089 lectures

La soledat mata

La soledat és la diferencia entre les relacions socials existents i les desitjades. El sentiment de soledat sorgeix quan una persona desitja relacions més profundes de les que té o quan va perdent les relacions existents.

És a dir, les persones se senten soles perquè no tenen les relacions socials que voldrien. Dit d’altra manera, una persona pot tenir un únic bon amic, parella, etc., i no sentir-se sola, i tenir un munt d’interaccions socials insatisfactòries i sentir-se ben sola.

Qualsevol que hagi experimentat sentiments de soledat sap quant de dolorosa por arribar a resultar. Aquesta soledat, millor dit, aquest “dolor solitari” (no hi ha dubte que causa dolor!) no s’ha de confondre amb aquella soledat que qui més qui menys busca en algun moment de la seva vida i que té més “d’espiritual” que de social. La soledat social no és una elecció sinó més aviat un accident desastrós en la vida de les persones.

La soledat no és només una sensació desagradable causada per un dèficit de relacions socials desitjades, la soledat és, sobretot, un estat que té un enorme impacte en la salut física i psíquica de les persones. De fet diuen els experts que les persones que pateixen un alt nivell de soledat tenen el doble de probabilitats de morir prematurament que les persones amb un baix nivell de soledat, fins i tot que siguin persones actives i esportistes.

La Soledat com altres determinants socials de la salut, és a dir com altres circumstàncies en les quals les persones viuen, treballen i envelleixen, “determinen” la qualitat i quantitat de vida que tenim. Només cal mirar al nord i al sud per veure els extrems i les conseqüències d’aquest determinants.

La soledat està molt estesa en la majoria de països europeus. En el cas de Anglaterra i dins la Campanya per combatre la Soledat s’estima que al voltant d’un milió de persones la pateixen, però no és el cas més preocupant. Els caos més preocupants són els països de l’Europa de l’Est on entre un 10-16% d’adults declara patir soledat freqüentment. Ucraïna té la taxa més alta, un 23%. Per contra els països nòrdics, tenen més èxit en la lluita contra la soledat. Les causes d’aquestes diferencies no són gens clares però, a nivell individual, tenir relacions intimes i properes és clarament necessari per combatre-la.

Altres articles de Josefa Morón Manzano

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.