//Plugins sense CDN ?>
La presumpta xiulada de la Marxa Reial a la final de la Copa del Rei està escandalitzant tanta gent a les espanyes que els pot sortir el tret per la culata, de manera que com més s’emprenyin els decibels augmentaran proporcionalment, per moltes amenaces que hi posin.
Als Estats Units aquest debat no el tenen. L’himne nacional s’idolatra a tot el territori i encara que es toca o es canta en cada esdeveniment esportiu mai no s’acaba desgastant. Allà la gent es descobreix i amb la mà dreta al pit se l’escolta amb veneració. Des que es va crear aquell país s’ha aconseguit que l’Star Spangled Banner representi més que un símbol i no hi ha cap esdeveniment que no hi sigui present.
En aquella nació, fins i tot cremar la bandera de les barres i estrelles no és un delicte. Després de la proliferació piròmana que va sorgir com a protesta contra la Guerra del Vietnam i que acabava sistemàticament amb els autors a la presó, va succeir un fet que va deixar trasbalsada l’opinió pública.
Tot va succeir l’any 1984 quan en ple mandat del president conservador Ronald Reagan i amb la crema de banderes nord-americanes que continuava a dalt de tot, un comunista maoista del país anomenat Joey Johnson va escopir i incendiar l’ensenya estatunidenca al davant de la convenció republicana a Dallas. El resultat va ser una multa lògica de dos mil dòlars afegit a un any de presó de propina. Tot i així, Johnson no es va conformar, va interposar un recurs i vet aquí que el 1988 les autoritats van haver de recular perquè la màxima instància judicial de l’estat de Texas es va remetre a la primera esmena de la Constitució per al·legar que la llibertat d’expressió preval per damunt de qualsevol activitat, de manera que si una manifestació pacífica clou amb una vexació de la bandera no deixa de significar un acte de lícita protesta.
I aquí retorno a la xiulada de l’himne espanyol als camps de futbol. És cert que a França no deixen dur a terme aquest acte de rebel·lia davant la Marsellesa, però si en un país tan patriòtic però alhora demòcrata per molts matisos que hi hagi com els Estats Units cremar una senyera no és un delicte, no acabo d’entendre que ho sigui aquí, o que es pretengui criminalitzar l’esgargamellar-se sobretot si s’intueix que la llibertat d’expressió també ha de suposar un dels principals valedors d’una societat avançada. Al capdavall, prefereixo una xiulada o sigui contra qui sigui que els aldarulls que darrerament hem vist en massa camps de l’estat.
Xiular amb ganes
Igualada
12 de març 2015.09:25h
L’himne espanyol és una marxa militar, no te cap altra valor associat que no sigui el propi militar que, en el cas que ens ocupa no era democràtic. No te lletra i per tant no pot adoptar-se ni... Llegir més individualment ni en grup. França, Itàlia, el Regne Unit o Catalunya, per citar els més propers, tenen, tenim, himnes nacionals amb lletres que parlen de lluita, llibertat, anhels superiors, etc...i fa posar la pell de gallina sentir-los innterpretar en grup. Reflecteixen el caracter fundacional de cada país i les seves arrels democràtiques. Recordem la reacció de l’Assemblea Nacional francesa -el parlament- després dels atemptats terroristes del gener? Tots els parlamentaris espontàniament drets cantant La Marsellesa. Ens podem imaginar quelcom similar a Madrid? Recordem l’emoció indescriptible de cantar Els Segadors al final de la V el darrer Onze de Setembre? En canvi, l’himne espanyol només sona al final de les manifestacions d’extrema dreta ,del PP o dels bisbes, sempre a favor de retallar qualsevol llibertat. Ni els socialistes l’han adoptat, que ja es dir.
L’himne espanyol no te solució, també és un reflexe d’Espanya.