Dilluns, 26/3/2018
4460 lectures

Criptomonedes

Ja m’ha passat  moltes vegades de veure oportunitats d’or.... que finalment s’han escapat...

Perquè, en el seu moment, no se’m va acudir posar en marxa una “startup” (paraula tant de moda ara) per crear, diguem-ne, Google o Facebook? Va, no siguem tant ambiciosos... M’hagués conformat amb el que va cobrar l’inventor del portal Terra en el moment que el va vendre abans de l’esclat de la bombolla de les empreses .com... I és que una cosa és veure una tecnologia emergent i l’altra, ben diferent, encertar-la pensant cap on pot anar...

I és que ara ens trobem en un altre d’aquells moments de canvi de cicle o de pujada de la bombolla  que no sabem ben bé com acabarà...

Quan tothom ja ha sentit a parlar de què són els bitcoins... mala cosa!

Les monedes virtuals s’estan escampant, estan creixent i proliferant, però ningú sap explicar amb claredat què passarà amb elles en un futur proper. Jo em quedo amb diversos conceptes que s’hi relacionen, com la descentralització, la no existència d’un òrgan regulador ni d’intermediaris... però clar, això s’apropa massa perillosament al concepte d’anarquia i, la veritat, fa pensar una mica. Si que és cert que estan pujant a aquest mercat moltes entitats financeres potents. I quan això passa, és que alguna cosa canviarà. Per sempre.

En fi, com a desconeixedor d’aquest tema, he subornat al meu amic i company de feina Robert Clapés perquè provi, en quatre ratlles, d’explicar una mica què són les criptomonedes i, encara que no esbrinem quin futur poden tenir, potser entendrem d’on vénen.

...

Com es va crear la primera criptomoneda?

Tot va començar al 2009. El model econòmic actual és un model completament piramidal. A la punta superior s’hi troben els de sempre, controlant el sistema monetari: bancs i empreses com FMR Corporation, JP Morgan, Barclays, Merrill Lynch & Co, i molts més...

Els banquers varen crear bancs centrals utilitzant-los per a que els governs de tot el mon hi quedessin atrapats en inacabables cicles de deute dels que no hi ha escapatòria...

Avui en dia existeix una gran massa monetària que aquests grans bancs han fabricat i, un petit percentatge d’aquesta, correspon a cada un de nosaltres. Són diners que provenen dels sous, dipòsits, plans de jubilació etc..

A l’any 2001, seguint el model del deute, aquestes entitats van començar a fabricar molts diners. Un augment de massa monetària com aquest es tradueix en una reducció del valor dels diners. A banda d’aquest fet, l’any 2008 esdevingué la crisi i s’anunciaren retallades per poder arribar a nivells estables... tot plegat completament inviable.

En resum, basant-nos en el model fiduciari, o de moneda basada en el deute, els nostres diners a la llarga tendeixen a cero, ja que quan més diners es fabriquin a causa del deute, menys valor tindran els nostres. Som i serem sempre esclaus dels bancs i el seu model clàssic.

Al 2009, Satoshi Nakamoto, una persona o un grup de persones, fins fa poc anònimes, creen una moneda per lluitar contra el sistema actual. És una moneda oberta, lliure, sense entitats que la controlin, sense intermediaris, amb costos de transacció molt econòmics. Aquesta nova moneda és el Bitcoin.

A diferència del model basat en el deute (fiat), on es poden fabricar diners quan convingui, en el cas del Bitcoin existeix un límit de fabricació de monedes que és de 21.000.000 Bitcoins.

Per tant, el valor del Bitcoin, sense tenir en compte els processos de volatilitat, anirà augmentant.

Com es creen els bitcoins o altcoins

Els encarregats de crear Bitcoins son els anomenats miners. La tasca dels miners és confirmar, encriptar (codificar) i afegir a la cadena de blocs totes les transaccions que es fan usant aquesta moneda. El procés és molt més complex, però la base és aquesta.

Els miners utilitzen la potència dels seus ordinadors per realitzar aquestes tasques. I la recompensa de realitzar un bloc de transaccions és a base de Bitcoins. Quan més miners hi hagi, més costa guanyar la recompensa, però en canvi més valor té la moneda i, a mida que les monedes en circulació s’acostin als 21.000.000, menor serà el valor de la recompensa resultant d’aquesta minera.

Tot això, i molts d’altres aspectes, fa que Bitcoin tingui el seu valor actual. A dia d’avui 26 de febrer a les 15:57, 1 Bitcoin te un valor de 8259 €

Tot això està fent molt de mal als sistema monetari actual, cada transacció de moneda fiat a Bitcoin crea forats a aquesta massa monetària en la que vivim. I això ni interessa a bancs ni a governs. D’aquí la mala publicitat que es genera al voltant de les criptomonedes.

El Bitcoin, com a tal, és i serà poc manejable. Poder-lo utilitzar en el nostre dia a dia es convertirà en una tasca incòmode pel valor que se suposa que tindrà. Passa com l’or en el model fiat, que no és fàcilment usable. Per això Bitcoin s’anomena l’OR 2.0.

Bitcoin serà la moneda Mare de totes les criptomonedes que existeixen i existiran.

Les Criptomonedes

Les altres criptomonedes es basen en el model de Bitcoin, per tant podem comprar qualsevol criptomoneda si disposem de Bitcoins. Una similitud en el mon fiat es que existeix un univers molt gran de monedes: Euros, Dòlars, Florins Hongaresos, Lliures, etc... cada una amb les seves peculiaritats.

Són exemples de criptomonedes: Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano, i així un munt més. Podeu obtenir informació de cada criptomoneda en el següent enllaç: https://coinmarketcap.com/es/coins/

Croat, la nova criptomoneda catalana.

Antigament el Croat va ser una de les monedes catalanes de més llarga duració i penetració. Va ser creada al 1285 pel rei Pere II el Gran. Forma part de la identitat històrica dels catalans. Croat, com a criptomònada alternativa a Bitcoin  (Altcoin) porta la moneda catalana del passat al futur. Una criptomoneda a l’abast de tothom, amb raons històriques, culturals i personals, no només econòmiques

Aquí tenim un resum dels aspectes tècnics de la Criptomoneda Croat: (Font https://croat.cat )

 

  • Es anònima i segura: basada en la tecnologia Cryptonote, utilitza BlockChain igual que Bitcoin, però de forma molt més anònima que Bitcoin. Per tant, li dona més seguretat.
  • Social: tots els fons pre-minats estaran destinats a mantenir un fort equip de desenvolupament, per finançar accions especials consistents en el desenvolupament de Croat i per a donacions benèfiques, ONGs o altres organitzacions que ajudin directament a les persones.
  • Ecològica: sense consums desorbitats d’electricitat, minable amb qualsevol CPU / GPU, és a dir ordinadors normals i corrents
  • Descentralitzat: criptomoneda que no pertany i no està emesa per cap banc, similar al Bitcoin
  • Ràpid: transaccions fetes i validades en nano segons
  • Fàcil: El programa i el moneder del Croat són increïblement intuïtius i fàcils d’utilitzar, no son necessaris coneixements avançats.
  • Oportunitat: una perspectiva atractiva com a inversió de futur.

Actualment el Croat no té valor monetari tot i que s’estima, i aquest és el valor designat pels comerços que ja l’accepten, que 1 Croat = 0,5 Euros.

Donada la gran feina que està fent tot l’equip de Croat i tota la comunitat que hi ha al darrera, en la que Ceina ens incloem, es preveu que al voltant d’un mes o dos, segons fonts oficials, el Croat es podrà intercanviar amb altres Criptodivises als Exchanges (que són les empreses on es poden realitzar operacions de compra i venda). Així, podrem passar els nostres Croats a Euros o a qualsevol altre Altcoin.

Actualment ja existeixen comerços que accepten Croats. A la seva pàgina web existeix un llistat on hi trobarem hotels, immobiliàries, estacions d’esquí, roba, dissenyadors web, etc.

Ara és el moment de minar Croats, tothom pot fer-ho, només es necessita un ordinador. Quants més siguem, més valor tindrà aquesta Criptomoneda i molt més ús li podrem donar.

...

Robert, et mereixes un gintònic. O dos, per acabar d’explicar-me quatre coses que no he acabat d’entendre. El que si que veig clar és que això és una revolució i que ha d’esclatar en els propers temps. Ara com ara, mirem el llistat de comerços, a veure si alguna cocteleria ens accepta Croats per les nostres begudes...

1 Comentaris

R

Robert

Igualada

29 de març 2018.23:20h

Respondre

Manel, m’han agradat més els teus comentaris que tota l’explicació escrita sobre les Criptomonedes, Bitcoin i el Croat... ;)
Ja saps que t’explico el que vulguis i quan vulguis.. i si és... Llegir més amb un gintònic pagat en Croats, que per cert no trigarà molt en haver-hi establiments que ho acceptin, millor que millor.
Gràcies amic per la menció.
Robert

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.