Microdonacions i microfinanciacio, una altra forma de fer macrocoses

Que hi ha de tot a la vinya del senyor és una frase que ja cansa fer servir, doncs tots ho sabem. Moltes vegades us he proposat el repte que busqueu, a Internet, qualsevol cosa que se us acudeixi. Per més retorçada que sigui. El més probable és que la trobeu. Si no es així, potser us hauríeu de plantejar el fer alguna cosa al respecte, ja que de bones idees potser anem curts tots plegats. En un moment com l'actual, la majoria tenim al cap dues coses: la nostra economia (i la global, que és de la que depèn aquesta) i les persones que no tenen la sort d'anar fent, com molts de nosaltres. Si en el primer pensament em refereixo al tema econòmic, en el segon penso més en l'àmbit humanitari i solidari.

La situació és ben preocupant i probablement (en l'àmbit econòmic) tots pensem en allò de que si va bé el veí, vaig bé jo. En el solidari, tots voldríem col·laborar, si és al nostre abast, de la forma que sigui i en l'àmbit de les nostres sensibilitats individuals. Col·laborar amb protectores d'animals, operacions quirúrgiques solidàries, bancs d'aliments, en comprar estris ortopèdics, ulleres pel tercer món, amb associacions esportives per a disminuïts...

Segur que tots i cadascun de nosaltres ens hem trobat, de sobte i en l'àmbit solidari, perduts en pensaments sobre com podríem arreglar les coses. O què faríem si fóssim al lloc dels que governen. Pensaments del tipus: si tothom posa un euro per una causa, la recaptació pot ser enorme, fins que ens trobem que no podem afrontar totes les causes i que si tothom fes el mateix, ningú podria suportar-ho.

En l'àmbit estrictament financer, quants i quants projectes queden al calaix perquè els seus impulsors no troben diners per les vies "oficials".

No és nou, és una d’aquestes coses que a algú ja se li ha acudit, però Internet ens ofereix diverses oportunitats per poder col·laborar en moltes causes i, també, moltes vies d'aconseguir financiació pels nostres projectes. El que té de bo tot això és que, a banda de poder col·laborar i rebre financiació, també podem posar en marxa causes que ens permetin recaptar fons i, en lloc de demanar diners, convertir-nos en petits "mecenes" de projectes que, qui sap, en un futur poden ser referents mundials.

El concepte Crowfunding (financiació en massa) va néixer de les possibilitats enormes que Internet ofereix en l’àmbit col·laboratiu, seguint exemples de projectes titànics creats per la mateixa comunitat d’usuaris, com Wikipedia. Aquesta enciclopèdia en línia existeix gràcies a la col·laboració desinteressada de milers de persones, que han fet la seva petita aportació al producte final, que segueix creixent.

L’enorme potencial de l’elevat número d’usuaris ha fet veure que pot existir una altra via per poder tirar endavant projectes, ja siguin socials o empresarials. Fent microdonacions o microinversions es poden aconseguir grans objectius. Així, aquesta pràctica s’està imposant arreu. Des de grups de música captant fons per treure el seu primer disc, a polítics cercant financiació per les seves campanyes, passant per protectores d’animals o particulars que cerquen ajut a la comunitat pels seus éssers estimats.

A la xarxa trobem diversos exemples de microfinanciació. Un dels més coneguts és la pel·lícula “The Age of Stupid”, produïda íntegrament gràcies als diners donats per 222 usuaris, que rebran beneficis en proporció a l’aportat perquè, és clar, convertir-se en mecenes ha de reportar beneficis, en casos com aquest.

Molts llocs Web es dediquen a oferir aquesta possibilitat. Alguns ho fan exclusivament en l’àmbit econòmic, triant projectes atractius i llançant-los a la cerca de diners, d’altres se centren en el solidari, però molts ofereixen les dues possibilitats. Un dels més coneguts és, potser, http://www.lanzanos.com.

Si us interessa el tema, us aconsello que aneu al lloc Web Universo crowfunding, on hi ha una extensa recopilació de llocs que s’hi dediquen, més o menys classificats per temàtiques.

Sense anar més lluny, a la comarca tenim l’exemple de l’Apan (Associació protectora d’animals de l’Anoia), que ha posat el seu grup de donacions a http://www.teaming.net, amb l’objectiu de captar 1€ mensual pel manteniment de l’associació. L’interessant d’aquest lloc Web, opció que també existeix en altres plataformes, és que els mateixos usuaris podem posar en marxa els nostres grups de donacions sense gens de complicació.

Malgrat ser iniciatives, normalment, de l’àmbit de l’associacionisme i voluntariat, és un tema que està agafant molta rellevància i del que cada cop se’n parla més. Tant és així que alguns bancs tradicionals ja han creat la seva pròpia plataforma de crowfunding. Tenim un bon exemple en el lloc Web Suma, que pertany al BBVA.

Amb totes aquestes eines ja no tenim excusa per ser emprenedors o solidaris o, perquè no, totes dues coses. La tecnologia ens ofereix altres formes de fer grans coses!

Altres articles de Manel López i Seuba

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.