Divendres, 27/3/2015
3433 lectures

A la caça del ‘foodie’

Els hem sentit anomenar de mil maneres diferents en els darrers anys. Viuen alegrement entre les barres dels bars alternatius, les botes de les neobodegues, les taules dels restaurants d’avantguarda i les terrasses dels bistrots moderns. Els apassiona el menjar 1.0 (el real) i el 2.0 (el virtual), per això van armats amb coberts -o palets orientals- i un mòbil d’última generació que capturi imatges amb una resolució de 16 megapíxels, com a mínim! S’assabenten de l’últim crit en tendències gastronòmiques i no es perden cap esdeveniment culinari: inauguracions, sopars en petit comitè, tallers de cuina creativa... on formen autèntics grups socials. Estan per tot arreu, són una ‘plaga gourmet’. Lluny de fer-los fora a cops d’escombra com les cuques d’estiu, els locals se’ls rifen per obrir-los la porta, la cuina... i el que faci falta  a fi de reunir en comunió aquests màsters contemporanis del paladar.

Ells són els foodies, la nova tribu urbana del món del teca, sense gènere ni edat, que arrasa com un huracà a les grans ciutats catalanes. No són experts però els apassiona la cuina de tot tipus. De morro fi, sense coneixements implícits als fogons. Saben el que volen, estan oberts a l’experimentació i ensumen d’una hora lluny els nous temples gastronòmics que delectin les seves entrenades papil·les gustatives. Són autèntics coolhunters del (bon) menjar!

A la Gran Bretanya i als Estats Units ja els coneixen de fa temps. De fet el terme va aparèixer per primera vegada a meitats dels anys 80, però aquí a casa nostra, els foodies són relativament nouvinguts, i en els últims dos anys s’han reproduït exponencialment. Quant hedonista del menjar que hi ha pel món!

A Igualada, el fenomen arriba en forma de festival amb la invenció del Vadefoodies, un esdeveniment, creat per una associació de professionals del món de la restauració, que neix amb la voluntat de promoure l’activitat gastronòmica a la capital de l’Anoia i vol mostrar als foodies d’aquí – entre d’altres tribus culinàries com els gourmets o els sibarites-,  la diversitat de tendències del sector en clau mundial i també local. Xerrades, conferències, tastos, paradetes de productes artesans... Aquesta iniciativa representa una oportunitat d’or per veure l’hàbitat natural dels que gaudeixen de la teca i gaudir-ne com un més.

De ben segur que al Vadefoodies, que se celebrarà el proper 27 de juny al Museu de la Pell d’Igualada, els veureu en plena acció. Busqueu-los a prop de les food truck (caravanes amb menjar ambulant) comentant el sabor de l’hamburguesa vegetariana, degustant les últimes creacions crues de porcions insignificants (raw food) o engrandint els productes de Km0 de la comarca amb petites picabaralles de si és més gustosa la cervesa artesanal de “fulano o mengano”. Entre tast i tast, no oblidaran compartir les darreres exquisideses gastronòmiques ni l’experiència viscuda amb la resta d’usuaris a través d’una foto artística a l’Instagram -la xarxa per excel·lència d’aquesta tribu- amb les etiquetes del moment i les genèriques que mariden amb tot com són #foodporn #yummy o la seva versió catalana, #nyam.

En aquesta peculiar operació de cerca i captura per a la investigació sociològica, us recomano que els imiteu i gaudiu del menjar com ells. No us en penedireu!

#BonProfit

2 Comentaris

C

Cal Lagerfel

Miralles

31 de març 2015.19:28h

Respondre

Sona força banal i un xic pedant tot plegat.

B

Bet

28 de març 2015.17:08h

Respondre

Fins i tot m’atreviria a dir que a Catalunya fa més temps que hi existim. Pensa que l’any 2010 ja hi havia més de 300 blogs de cuina escrits en català, que sense fer servir el terme foodie ja... Llegir més ens movíem fent trobades gastroblocaires a la recerca del bon producte, bon menjar, bons establiments, etc, per després compartir-ho a les xarxes socials. Alguns d’ells s’han re-convertit en blogs de tendènces, altres ja no existeixen, altres estan igual i també n’han sortit de nous. Amb 5 anys han evolucionat moltíssim i és veritat que instagram s’ha imposat per ser molt més visual i inmediat que altres xarxes.
A la vegada fa un cert respecte o por veure que això s’està convertint en una bombolla que tard o d’hora escalatarà. Molta gent fent el mateix, molta gent copiant idees els uns dels altres (bé, senyal que funciona), molta gent que intenta guanyar-s’hi la vida. Mentrestant, pels que ho fem per diversió, benvingut sigui el Vadefoodies i amb moltes ganes de que arribi!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.