TORNAR

L’Ajuntament podia haver evitat l’enderroc de Cal Badia?

Jordi Pont vol fer un Pla de desenvolupament i dinamització del barri

politica
Dimarts, 20 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dilluns continuaven, al barri del Rec, les obres d’enderroc de l’adoberia de Cal Badia i amb elles, la pèrdua d’un element històric i patrimonial de valor per a la ciutat. No només es perd una de les adoberies més emblemàtiques, sinó que també s’obre un precedent perillós per a la futura rehabilitació del barri i es posa de manifest la necessitat d’actuació. El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Pont, afirma que en tractar-se d’una propietat privada i en no ser un edifici protegit, l’Ajuntament no disposava d’eines per rebutjar la llicència d’enderroc, una afirmació que l’advocat especialitzat en urbanisme i assessor de ‘Els Amics del Rec’, Joan Pau Hernández Roure, posa en dubte.

Jordi Pont, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Igualada

L’adoberia de Cal Badia no estava protegida com a element patrimonial a preservar, aquest fet deixava desprotegit l’edifici i l’única decisió sobre el seu futur pertanyia al seu propietari, Avalis de Catalunya, una societat de bancs participada per la Generalitat de Catalunya. Una vegada derogat el POUM el febrer del 2010, la suspensió de llicències preventiva que acompanyava el Pla va quedar nul·la, i per tant, deixava les adoberies del rec sense cap protecció.

És per això que Jordi Pont afirma que l’Ajuntament no disposava d’armes legals per no concedir la llicència d’enderroc a la societat propietària de la finca que va començar les obres el passat divendres: ‘La meva obligació no era decidir si donava la llicència o no, la meva obligació era donar-la’. Aquesta afirmació no és compartida per Joan Pau Hernández que explica que existien diversos antecedents que donaven força a l’Ajuntament per no concedir la llicència. Es tracta, en primer lloc, del document que acompanyava el POUM retirat i que contemplava una llista d’elements susceptibles de protecció. Dins d’aquesta llista s’hi incloïen elements de la finca de Cal Badia així com les seves muralles. ‘Si hi hagués hagut voluntat política, s’hagués pogut evitar’, afirma Hernández.

En segon lloc, l’advocat fa referència al document que l’associació ‘Amics del Rec’ va presentar l’Ajuntament en veure que s’iniciaven obres a la finca demanant que s’iniciessin els tràmits de catalogació o, en qualsevol cas, que se suspengués una possible llicència d’enderroc.

La baixada del Carme

Jordi Pont explica que quan es va concedir la llicència d’enderroc es van proposar un seguit de condicionants a l’empresa propietària per tal de mantenir, dins la mesura del possible, l’estètica del barri. Es tracta del manteniment de les balles exteriors, entre les quals sobresurt la del cantó est que dóna al abaixada del Carme, un dels elements més significatius del barri.

Indefensió

L’execució d’aquest enderroc posa de manifest la indefensió que viu avui el barri i crea un antecedent perillós pel futur del Rec.

Actualment existeixen quatre tipus de catalogació: el BECIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) que a la ciutat protegeix edificis com La Igualadina Cotonera, St Jaume de Ses Oliveres o la Basílica de Santa Maria; BECIL (Be Cultural d’Interès Local) com poden ser Cal Maco, l’Asil o Cal Granotes; Bé amb Elements d’Interès i Bé amb Interès Documental.

Actualment la majoria d’adoberies del Rec no compten amb cap tipus de protecció, de fet, l’enderroc de Cal Badia només fa que posar de manifest la indefensió amb què es troba el barri.

Manca de sensibilitat

Manel Caro, secretari de 'Els Amics del Rec', afirma que 'la passivitat de l'Ajuntament demostra una clara mala fe i un precedent molt important que evidencia una manca de sensibilitat envers el patrimoni del barri.

Com veu l’Ajuntament el futur del barri?

Jordi Pont està convençut que l’única manera de protegir el barri és demostrant als propietaris que té més valor mantenir una adoberia en peu que no pas tirar-la a terra. És amb aquest objectiu que s’està començant a treballar en un pla de desenvolupament i dinamització del barri que comporti, entre d’altres, un canvi d’usos ja que actualment només s’hi poden dur a terme activitats industrials.

Quan parla d’aquest pla, el regidor fa referència a ‘la zona sud de la ciutat’ i no exclusivament al barri del Rec ja que, afirma, ‘cal entendre el barri com una part de la ciutat, limítrof amb altres zones com Sant Agustí o la Soledat’.

El regidor d’Urbanisme està convençut que aquesta sortida és més viable i rendible que la de posar-se a protegir elements del barri: ‘Si convertim el Rec en un museu, acabarà caient a trossos’. Segons Pont, la seva prioritat és protegir l’estètica global del barri evitant, però, que aquest es converteixi, segons ha dit, en un ‘Port Aventura sense un ús que permeti rendibilitzar el patrimoni per part dels seus propietaris'


17 Comentaris

F

Francesc

Igualada

21 de desembre 2011.00:01h

Respondre

Roderic, el PSC i ICV no són també responsables de fer, pagar i llençar un POUM amb els diners del poble, sense tenir una majoria assegurada?? O és que el van fer solets, i després per... Llegir més l’article 26 volien que s’aprovés?? O els va ”fallar” el PP?? S’ha de saber governar quan no es té majoria, i per tant, segons el meu parer, els primers responsables de no tenir un nou POUM (tot i haver-lo pagat i no barat!) són l’antic govern PSC-ICV de l’ajuntament.

M

Maria M.

Igualada

20 de desembre 2011.21:55h

Respondre

Hi ha exemples de com rehabilitar i donar vida a les antigues adoberies. El Jordi Ribaudí ho ha fet i és un exemple. No era un edifici protegit (al POUM anava a terra) i té unes voltes... Llegir més espectaculars, que s’han de veure. Cal Badia no estava protegit i era una joia.

M

Mjesus

Igualada

20 de desembre 2011.20:39h

Respondre

Jo alucino amb aquesta gent, però quina mena de pensar tenen?, que faran?, ho tiraran tot a terra i faran pisos? i que faran amb el pisos si ningu els compra am aixo de la crisi!, pobre Igualada

R

Roderic

20 de desembre 2011.19:14h

Respondre

Tant CiU com ERC i el PP són responsables que el POUM d’Igualada quedés paralitzat. Aquest enderroc es una conseqüència, esperem que no hi hagi d’altres tant o més greus que aquesta. Quina... Llegir més llàstima!

M

Maria Ll.

Igualada

20 de desembre 2011.17:30h

Respondre

Jo preguntaria als amics del rec si son propietaris d’algun edifici d’aquets emblemàtics del rec, i en tot cas si pensen fer una actuació de protecció d’algun d’ells com per exemple... Llegir més comprar-ne un, dir-los-hi que podem comptar amb mi per fer una aportació.

R

Ramon F.

Igualada

20 de desembre 2011.14:02h

Respondre

Penso que sota la frase protecció del barri del rec, si poden amagar moltes coses, o dit d’altre manera s’han de clarificar moltes coses, perquè en realitat que es el que es pretén fer?

Es... Llegir més vol protegir tots els edificis del barri de punta a punta?, es vol protegir solament algun element de l’edifici amb la complexitat que aixó pot comporta a l’hora de refer aquell espai?, es vol simplement acotar un espai representatiu i limitar la protecció a aquesta zona?.

La veritat es que tothom parla del rec però ningú explica o insinua que s’hi pot fer per combinar la rehabilitació d’alguns dels edificis del barri amb una tasca eficient de protecció que a més representi una proposta atractiva pels propietaris. Perquè penso que si no es te en compta a aquets darrers, als propietaris, poca cosa es podrà fer ja que seria injust condemnar a unes persones a mantenir uns edificis sense cap ajuda, solament perquè ells o els seus avant passats van tenir bon gust a l’hora de fer-los.

T

TN

20 de desembre 2011.13:48h

Respondre

Totalment d’acord amb la Núria! I pel que es diu dels usos, a vegades m’he preguntat què hi fa el centre d’AIICA a Sesoliveres i si en el seu moment no hagués estat un bon equipament per... Llegir més estar en contacte directe amb els adobers. I l’Escola d’Adoberia, que també estava previst de portar a l’extrem de la ciutat, no tindria més sentit com a espai per dinamitzar algun antic edifici? Estem segurs que el Rec no està com està perquè durant anys ho hem volgut així?

c

carlota

igualada

20 de desembre 2011.13:29h

Respondre

Yo voto ciu, pero dimisio ya del politic que ha donat el vestit blau a l,enderroc. No els tornare a votar per ineptes.

N

Núria

Igualada

20 de desembre 2011.11:51h

Respondre

1. Si no estava catalogada, és per una falta de sensiblitat, aquest edifici complia prou requisits per estar catalogat.
2. Hi han molts tipus de catalogació, no cal conservar com una peça de... Llegir més museu. Cal reformular els edificis perquè puguin albergar nous usos molt més contemporànis.
3. El senyor regidor ja pot dir el que vulgui de port aventura, són els primers en tenir tots els equipaments del barri en museus. Imaginació, home! els museus no són sostenibles, molt personal per poca activitat, al museu comarcal hi ha més vida quan hi han les botigues a dins, i dona més diners. Això si que és inventiva!
4. El valor que pot arribar a tenir el barri reformulat, és molt més gran que un barri nou! El gran valor del barri és el conjunt, no cal protegir els edificis completament, només allò que acaba donant el paisatge característic.
5. Igualadins, els Adobers eren gent que van estar constantment renovant-se, modernitzant les seves adoberies desde fa segles! el Rec primerament servia per regar horts, després per donar aigua a les adoberies i fins i tot de claveguera, però mai el van tapar!. A veure si ens queden uns quants gens d’aquests avanpassats que sabien reinventar-se!!

M

Manel

20 de desembre 2011.11:43h

Respondre

Per aquesta regla de tres es podrien tirar tots els edificis, tots tenen alguna deficiència... Aposto perquè el debat vagi cap a quin model de barri volem pel futur, si planejem reutilitzar... Llegir més edificis i mantenir la trama i els racons singulars que té el barri aplicant un urbanisme de cirurgia (això no és un museitzar ni un parc temàtic) o fem edificis nous i carrers nous. Jo em quedo amb la primera visió.

T

TN

20 de desembre 2011.10:57h

Respondre

Tant en la discussió d’ahir com en la que tot just s’ha iniciat avui sembla haver-hi una mica de desorientació sobre paraules clau com ”protecció” o ”rehabilitació”. Crec que, a... Llegir més diferència del que pensa el regidor, ningú ha parlat mai d’una protecció que museïtzi el Rec, cosa que com sí encerta, el convertiria en una mena de Port Aventura. Quan parlem de protegir el patrimoni, avui estem molt lluny d’aquesta visió caduca! Sobretot si parlem de patrimoni industrial, es tracta de crear un marc normatiu que permeti actuar, reocupar, rehabitar, regenerar... amb nous usos. Una part més de la ciutat amb la diferència que no l’hem feta sobre una tabula rasa. Hi té cabuda de sobres l’obra nova, la rentabilitat del sòl, etc. Només cal mimar parts, peces, elements (però més enllà d’una ”muralla”, siguem seriosos!)
És responsabilitat deks nostres polítics fer una legislació que protegeixi i alhora faci ”descobrir” i entendre als propietaris que el patrimoni no és sinònim de ”problemes” i que aprofitar aquella joguina del germà gran sempre ha estat més responsable, ecològic i barat que comprar una joguina nova!

F

Francesc

Igualada

20 de desembre 2011.10:21h

Respondre

Coses:
1-Curiosament van començar l’enderroc per l’edifici central, el més bonic.
2-Un propietari que té un edifici o part d’un edifici ”catalogat”, en treu alguna cosa extra? Rep algun... Llegir més tipus d’ajuda per fer-hi obres, que sempre són molt més cares i condicionades perquè s’ha de conservar la part que sigui?? Ja us responc jo: RES. Res de res. Conec casos.... Ni una rebaixa a la llicència d’obres.
3-El problema d’Igualada, és que no té gaire patrimoni ”amb cara i ulls”... I aquest comentari sé que pot ferir sensibilitats.
4-Si la propietat també és de la Generalitat i ho han enderrocat, potser no era tant valuós... No tot s’ha de conservar. Amb una mostra del barri potser n’hi hauria prou. Cal tot un barri de museus de ben bé encara no sabem què??
5-Qui governa a la ciutat? Crec que són CiU 9 i ERC 2. Qui té la majoria?? Qui és el regidor d’Urbanisme?? Qui i quan es va aprovar la llicència d’obres?

L

Lluís

Igualada

20 de desembre 2011.09:29h

Respondre

Una actuació que no es correspon amb les intencions manifestades per l’actual equip de gobern de l’Ajuntament d’Igualada. Conduir el barri del Rec a bon port una aventura gens sencilla.

J

Joan Bertran

igualada

20 de desembre 2011.08:52h

Respondre

Jo només voldria saber qui té un bon projecte per fer alguna cosa al Rec. M’agrada veure que algú es preocupa pel nostre passat i el patrimoni pero estic d’acord que mantenir un museu de... Llegir més fàbriques buides no té cap sentit sino li donem un valor. La veritat, ara hi ha altres coses que em preocupen més.

R

Robert Martí

Igualada

20 de desembre 2011.08:39h

Respondre

Què en pensa ERC Igualada? és al governa amb dos regidors no??

A

Albert

20 de desembre 2011.08:39h

Respondre

Per què tanta comèdia si no es tracta d’un edifici protegit? si us plau, toqueu de peus a terra!

E

Ester Vich

Igualada

20 de desembre 2011.07:12h

Respondre

Em sembla patètic tractant-se d’un edifici de la Generalitat de Catalunya (via societat Avalis). PATÈTIC.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.