//Plugins sense CDN ?>
Una petjada groga en favor de la llibertat recorria aquest dijous els carrers més cèntrics de la capital de la Unió Europea. I, entre aquest grup, una important presència anoienca que ha marxat per Brussel·les recordant que la comunitat internacional no es pot desentendre del conflicte de viu Catalunya.
Els pilars que firmaven els Moixiganguers d'Igualada, aliats amb els Gausacs de Sant Cugat, eren un dels moments més impactants de la manifestació catalana d'aquest dijous a Brussel·les. I també l'estampa més visible de la nombrosa expedició anoienca a la capital de Bèlgica. Centenars de persones, més de la meitat en autobús, molts en cotxes i avió, es desplaçaven des d'Igualada i altres punts de la comarca (Capellades, Masquefa) des d'aquest dimecres. El matí d'aquest dijous formaven part de la marea de catalans i catalanes que ha reclamat l'alliberament dels quatre presos polítics, dos del Govern, dos més líders de la societat civil, que resten a les presons espanyoles.
De camí cap a Brussel·les, moltes de les expedicions ja van trobar-se a les àrees de servei repartides per la geografia francesa. També coincidien en alguns d'aquests punts diferents cotxes vinguts de la mateixa comarca de l'Anoia. Cristina Closa, una de les igualadines que ha anat en cotxe a Brussel·les explica que "quan hem arribat a la plaça, ens hem trobat gent d'Igualada que havien fet nit allà mateix".
A Brussel·les s'hi trobaven representants anoiencs de tots els partits polítics independentistes. Les persones de la comarca també van coincidir amb alguns dels consellers que van marxar a finals d'octubre, com Toni Comín, i s'hi fotografiaven. La reacció dels belgues era de sorpresa. Cristina Closa comenta que "una amiga belga em deia que no s'esperava que portéssim tanta gent, ho valoren molt, comprenen la nostra lluita, però els és més difícil entendre el fet de voler independitzar-se". En algunes altres trobades "hi havia persones que negaven la possibilitat de que fóssim un estat".
Aquest matí de dijous arribava a Brussel·les Oriol Solà, el president dels Moixiganguers, després de marxar "a les 6 del matí del dimecres". Van fer parada a París i dormien la nit de dimecres en un apartament d'AirBnB a la localitat fronterera de Mons. "Ens hem plantat a Brussel·les on havíem quedat amb altres colles castelleres per preparar l'exhibició de pilars" detalla. La manifestació "era un èxit, hi havia moltíssima gent" malgrat el fred. A la tarda, qualsevol punt de Brussel·les "era ple de catalans". La família d'Oriol Solà estarà fins el diumenge a Bèlgica, quan tornarà amb cotxe cap a Catalunya.
Un dels responsables de l'ANC, Jordi Serrat, al final de la marxa, confessava que "malgrat el cansament del viatge, el fred i la pluja, podem sentir orgull de país. Ha estat emocionant, ens hem encreuat amb centenars de cotxes i busos de Catalunya. Hem vist la cara més reivindicativa del nostre poble i també per demostrar que no estem sotmesos. És un projecte comú i el cert és que allà hem sentit solidaritat cap a la nostra causa. Els agraïm la seva generositat".