//Plugins sense CDN ?>
Segons les dades de la Coordinadora del 13D, un total de 658 anoiencs dels 2.445 cridats a les urnes, el 26,9%, han votat en les consultes sobre la independència que s'han celebrat aquest diumenge. En concret, un 23,58% als Hostalets de Pierola (260 persones de les 1.968 amb dret a vot) i un 40,6% a Els Prats de Rei (194 pratencs dels 477 que ho podien fer).
Unes xifres que se situarien al voltant de les dades de Catalunya, on la participació s'ha situat prop del 30%, arribant a poc menys de de 200.000 vots.
En relació al sentit del vot, el sí ha guanyat per àmplia majoria, amb el 87,93% dels hostalatencs i el 91,75% de pratencs de la comarca, mentre que a Catalunya la victòria dels ciutadans favorables a la independència ha estat del 95%.
Satisfacció dels organitzadors
El matí amb pluja fina intermitent a l'Anoia no ha impedit que les consultes dels Hostalets de Pierola i Els Prats de Rei tinguessin un formigueig pausat però constant d’electors, enmig d’un ambient de plena normalitat i reivindicació democràtica.
A les dues del migdia havien votat un total de 380 anoiencs, el 15%: un 13% als Hostalets de Pierola (260 persones de les 1.968 amb dret a vot) i un 25% a Els Prats de Rei (120 pratencs dels 477 que ho poden fer), quan a Catalunya la mitjana era del 15% (110.00 vots).
La gran quantitat d'entitats i plataformes que han organitzat aquest referèndum s'havien fixat el 40% de participació com un objectiu. Els Prats de Rei ha aconseguit aquesta fita, doncs, però els voluntaris dels Hostalets de Pierola tampoc han amagat la seva satisfacció pel desenvolupament de la jornada i la notable resposta ciutadana tenint en compte els recursos disponibles per organitzar la consulta.
Si comparem aquestes dades amb el referèndum sobre la Constitució europea que es va celebrar el febrer del 2005, Hostalets ha quedat una mica lluny del 43,68% d'aleshores, però Prats de Rei s'ha apropat molt al 42,24% d'aquell referèndum. El juny del 2006, la participació al referèndum sobre l'Estatut es va situar al voltant del 55% a tots dos municipis anoiencs, davant un 48% de Catalunya.
Per què votar si no és vinculant?
'Cal respondre?' –riu l’Enric, acompanyat dels seus fills-. Ell coincideix amb la Maria Teresa i en Jordi Joan, d’uns seixanta anys d’edat, que ‘votar és un exercici col•lectiu de plena democràcia, per expressar la nostra opinió. Encara que no sigui vinculant, que escoltin el que haguem de dir’. ‘Ja que no ens deixen, he votat perquè és important fer-ho i espero que serveixi per alguna cosa’, respon l’Elena.
I què han votat? ‘He votat que sí, perquè qualsevol identitat o regió hauria de ser lliure d’expressar-se i decidir el seu futur’; ‘No tinc cap problema en dir que he votat que sí’; ‘He votat pel sí... Jo abans no era així. Si m’haguessin fet votar fa uns anys no hagués vingut, però al final m’han fet tornar així. L’actual moment polític et fa anar a votar, i com jo crec que molta gent’.
Mentre un dels votants afirmava que ‘per desgràcia crec que el resultat d’avui no tindrà cap influència sobre la sentència de l’Estatut, que és molt important perquè condicionarà el nostre futur immediat i la posició que prenguem al respecte’, un altre no amagava la seva visió crítica amb la conjuntura política actual i un partit en concret: ‘L’Estatut és un joc d’ous. I fa vergonya que ERC, que està governant en coalició, estigui tenint unes posicions molt ambigües’.
Els Hostalets de Pierola
A les 9 del matí el Casal Català ha obert les seves portes amb absoluta normalitat, amb un votant esperant-se ja a la porta. A partir d'aleshores, i sumant-se als 27 vots anticipats, hostalatencs de diverses edats han anat arribant, especialment cap al migdia, sense grans cues però de forma constant. Hostalets disposava de tres urnes, dues més instal·lades a les urbanitzacions de Serra Alta i Can Fossalba.
Nicolau Sagrera, membre d'Hostalets Decideix, ha destacat la professionalitat i rigor a l'hora de les votacions. Algunes persones que no estaven empadronades o no tenien el document identificatiu amb adreça del municipi no han pogut votar. Quan passaven pocs minuts de les 12 del migdia, l'alcalde d'Hostalets, Jordi Calpe, ha dipositat el seu vot, fent-ho pel sí. Acompanyat de la diputada igualadina Marina Llansana i Anna Simó, portaveu parlamentària d'ERC, Calpe ha destacat la importància d'un dia 'on la ciutadania pot exercir i defensar una idea de país en plena llibertat'.
Els vots i els partidaris del sí s'han concentrat a l'urna del Casal Català, ja que només han votat 40 veïns a les urbanitzacions de Serra Alta i Can Fossalba, fins i tot guanyant el 'no' per 13 vots a 7 en la primera mesa.
Els Prats de Rei
Ambient també de normalitat a l'antiga cooperativa dels Prats de Rei que acull l'única urna instal·lada al poble. Joan Casamitjana, membre de Prats Decideix, esperava al migdia que part del jovent del poble que matina més tard se sumés al més d'un centenar de veïns que ja havien votat.
Per la seva part, l'alcalde, Francesc Duocastella, ha desitjat 'la màxima participació possible, perquè encara que no sigui una consulta vinculant representarà la veu d'una part significativa del poble'. Duocastella ha dit que tenia 'dolor al cor' per no poder votar, ja que per motius professionals està empadronat a Igualada.
Més d’un li podria fer una ullada a l’article d’en Octavi Rodin, com és habitual la torna a clavar: nodeixodepensar.blogspot.com/
Marc, potser som quatre gats però devem ser molt i molt bons (com pot ser que ens tinguin tanta por). Per què tenen por que la gent s’expressi i encara tenen por de no voler fer un referèndum... Llegir més oficial ?
Dèficit fiscal de Catalunya (7,5 milions d’habitants) vers Espanya de 22.000 milions d’euros. Quasi 3000 euros/hab/any.
Des d’aquí felicitar els impulsors del referèndum. Ara bé, penso que seguim sent quatre gats els que volem la independència.,,
Ja hem fet unaltre pas, ara demanem el referèndum oficial.
Visca l’autèntica democràcia (el poder del poble). Per què a alguns (PP, PSOE de Catalunya i part d’ICV) els hi fa tanta POR que la gent s’expressi ? En prenem nota de la democràcia d’uns... Llegir més i altres.
Felicitats a tots els que han anat a votar (tan si ho han fet pel SÍ, com pel NO). TOTHOM té dret a decidir.
A l’abril ens veiem a Igualada. Entesos, tremoleu !
Felicitats Prats de rei i Hostalets de Pierola! Realment, la independència és un procés que ja arrenca, i a més, ho fa des de la ciutadania i els moviments socials.
Fa riure els comentaris de la... Llegir més portaveu d’IV-C alertant de la baixa participació si ells (que tenen l’oficialitat, els mitjans de comunicació públic i privats fent propaganda, publicitat pagada entre totes...) aconsegueixen uns resultats semblants. IV-C deixeu que el poble s’autoorganitzi mentre vosaltres mengeu pastangues trangèniques a restaurants ecopijos.
salut i llibertat!
es un primer pas, i en vindran d’altres i de mica en mica les pors aniran desapareixent.El camí ha començat. Felicitats als ciutadans que han pogut fer aquest primer pas.
felicitats a la gent d’Hostalets de Pierola i de Prats de Rei! el camí que heu iniciat no el pararà ningú. excel.lent lliçó democràtica.
CulActiu
Anoia
14 de desembre 2009.23:19h
Molt be, ja hem posat la primera part de la vacuna anti referendum. Falta la segona tanda, la dosi de record pel sistema inmunitari.
Amb això, hem vacunat Catalunya contra el referendum oficial... Llegir més per, com a mínim, una generació.
Malgrat fallaran un 20% dels pobles compromesos per a la segona tanda, encara s’en faran suficients per la segona dosi. Encara que la participació no arribi al 18%.
Efectes secundaris, disgregació dels independentistes, inoperància de la ”societat civil” sense lideratge, increment del ridícul fora de Catalunya i sensació de que això ja no te solució (ni política ni social).
Visió apocalíptica? No; només per que viu en un altre món. El real és així.