//Plugins sense CDN ?>
El passat dimarts 24 de setembre, es va aprovar una moció no resolutiva presentada pel grup municipal de Poble Actiu en la qual es demanava la creació d'un protocol de poda. La regidora Elisabet Farrés va afirmar que "degut a les noves condicions climatològiques i les necessitats que es crearan amb el canvi climàtic, creiem necessari regular una manera nova d'implantar la tècnica i el calendari de les esporgades que es faran als arbres de la ciutat a partir del moment present".
En la presentació de la moció es va fer èmfasi en el fet que "la poda severa que van sofrir els plataners del Passeig Verdaguer durant el mes d'octubre passat, amb temperatures de ple estiu i amb els arbres encara actius, no hauria de repetir-se, ja que pot provocar l'envelliment prematur de l'arbre i posar en perill la seva supervivència. La redacció d'un protocol hauria de regular les futures intervencions a l'arbrat de la ciutat, com tenen establert molts municipis per tal de protegir-los". Segons les declaracions de la regidora, "la poda severa ha de ser sotmesa a una revisió segons els nous avenços i a conseqüència del canvi climàtic. Moltes ciutats han creat protocols i guies per esporgar els arbres, i en cap cas es contempla la poda severa de la seva capçada, cosa que ha passat a ser una tècnica antiga".
En declaracions posteriors, la regidora ha emfasitzat sobre el tema dient que "sembla que en la decisió va prevaler el fet d'evitar recollir fulles durant la tardor, fet que no ens sorprèn d'un govern que actua amb mirada a curt termini, i que és incapaç de pensar en els conseqüències a mitjà termini".
El Passeig Verdaguer, de refugi a forn climàtic
La formació municipal de Poble Actiu ja va criticar durament a inicis del període estival les conseqüències negatives que va tenir la poda excessiva dels plataners del Passeig Verdaguer. Per fer-hi front, el govern va instal·lar durant uns mesos "unes estructures de fusta" que segons la regidora Rosa Perelló "no han servit en cap cas per contrarestar les altes temperatures per la seva estructura i ubicació. A més, han tingut un cost important, mentre que mantenir l'arbrat amb la capçada sencera no en tenia cap. També s'ha vist que era molt més efectiu. Hem rebut molts comentaris per part de la ciutadania criticant aquesta actuació, i per això demanem un protocol que reguli la poda de l'arbrat de la ciutat".
La moció presentada demanava crear un protocol per a la poda dels arbres de la ciutat i del manteniment de tot l'arbrat, que tingui en compte la necessitat de respectar el calendari recomanat per l'estàndard europeu de la poda d'arbres i assegurant que sigui respectuós amb les condicions climàtiques adverses, com sequera, glaçades, ventades... establint un principi de pròrroga de la intervenció en cas que es doni alguna causa climatològica adversa.
Josep
IGUALADA
5 d'octubre 2024.10:08h
Estic d´acord en que es pugui consensuar la Poda a Igualada, perqué sigui lo màxim d´efectica, dit aixó, no es pot obviar que mai arriven a tot arreu, proposaría també consensuar, els carrers... Llegir més prioritaris donat que alguns portem molts anys esperant una mica de poda que mai arriva, en el nostre cas parlem del carrer Italia, també son plataners, que d´es que van plantarlos mai s´han podat, dir que un any vam demnar-ho directament al ajuntament i van enviar dos gruas i dos nois que no eran massa de la feina i es van dedicar a treure cuatre branque baixes, ara ja tocaría podarlos després de tans anys. Fant moltisima bruticia i a mes en tenim entre mitj un de mort fa ja un any i el de costat a la uvi,,,, de suposar tinc que d´altres zonas restan oblidades, Caldría arrivar un xic mes aquestes zonas, ja que al passeig segurament no caldrá ferlo properament. Salut!