TORNAR

'El que cal ara és sumar més gent perquè Catalunya pugui decidir'

Oriol Amorós, secretari general d'Immigració i número 5 d'ERC per Barcelona

politica
Dimecres, 17 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
ERC Anoia va celebrar aquest dimarts una trobada amb militants i simpatitzants de la formació, que va comptar entre d'altres amb la presència del candidat anoienc, Jordi Calpe, així com Oriol Amorós, president regional d'ERC de Barcelona i número 5 del partit per a les properes eleccions. Amorós fa balanç de les polítiques realitzades, sobretot en matèria d'immigració, i apunta que, ara com ara, el referèndum és la millor via per sumar i avançar cap a la independència.

Oriol Amorós, a l'Ateneu

Com a secretari d’Immigració de la Generalitat, què creus s’ha fet fins ara i què queda per fer en aquesta matèria a Catalunya?

En aquest mandat hem posat les bases per tenir una política de país consensuada: el Pacte Nacional per la Immigració. Hem superat aquesta primera fase de poc coneixement, i en aquest sentit he après dels països que ja hi ha actuat: superant assimilacionismes i multiculturalismes, apostem per la cohesió des del respecte a la diversitat. Hem començat a treballar en la gestió dels fluxos migratoris, i s’ha adaptat els serveis públics a la societat diversa: no només per a la immigració, sinó per a tota la ciutadania. Volem integrar: que la gent sigui catalana sense deixar de ser el que és.

Pel que fa als reptes, s’ha de seguir treballant per assolir l’èxit escolar i perquè els nostres fills tinguin tots les mateixes oportunitats, independentment d’on hagin nascut els pares.

Integració també lingüística?

Els immigrants volen aprendre català, hi ha molta demanda. El que passa és que durant un temps s’ha venut la idea que amb el castellà ja en tenien prou... Però els cal saber el català per tenir igualtat d’oportunitats i per sentir-se plenament integrats dins de la nostra societat. En aquest sentit, destacaria programes com el de les parelles lingüístiques, o bé el desplegament de la llei d’acollida, que permetrà oferir cursos de català de 135 h de durada a 400.000 persones, millorant no només la quantitat de l’atenció sinó també la qualitat.

Però en aquest àmbit la Generalitat no té plenes competències...

No, ens en fan falta més. Hem de poder participar de la governança dels fluxos migratoris. L’Estat espanyol ho ha gestionat molt malament: el PP és el responsable directe de la irregularitat que hem patit, i per això és indignant el seu discurs actual... I tant el PSOE com el PP van centrar la gestió dels fluxos únicament en el mercat de treball, sense tenir en compte que al darrere dels treballadors hi vénen les famílies. No es pot gestionar la immigració pensant solament en el mercat laboral, cal una reflexió més global.

Pel que fa als nouvinguts, la independència de Catalunya els pot arribar més per ‘via econòmica’ que no pas amb d’altres arguments?

No, no només, però també. Nosaltres volem existir com a poble, com el que ha estat, és i serà sempre Catalunya: un poble integrador. I oferim als nouvinguts un projecte de país inclusiu, participatiu, i també atractiu per la riquesa que podríem tenir... Cada nou català guanyaria 2.700 euros l’any amb la independència. Però el més important és construir una terra d’oportunitats per a aquells que se les guanyin.

En el debat independentista, proposeu el referèndum. Per què aquesta i no una altra via?

Si tinguéssim una majoria de diputats també estaríem d’acord amb la declaració unilateral. Però no podem oblidar el que cal ara és sumar més gent perquè Catalunya pugui decidir. Aquesta és la nostra proposta, la de sumar gent. Però tampoc no volem entrar a discutir sobre quina és la millor manera d’arribar a la independència.

Precisament en aquest àmbit, s’arriba a unes eleccions catalanes amb el vot independentista més fragmentat que mai. Com ho afronteu?

Nosaltres estem molt contents que avui hi hagi més independentistes que mai, és el que sempre hem defensat! I també estem satisfets que s’hi apuntin d’altres formacions que fins ara no en parlaven. Però les eleccions ens poden deixar davant de dos escenaris: el primer, amb CIU amb més de 60 diputats i amb PP com a tercera força —cosa que significa un estancament, posar Catalunya al congelador—; i el segon, amb CIU sense arribar als 60 diputats i ERC com a tercera força. Aquest és l’escenari de la defensa dels drets socials, dels avenços nacionals, de prémer l’accelerador.

Quina valoració en fas, del tripartit?

Penso que ha estat un govern d’esquerres que ha acomplert amb una necessitat del país en un moment determinat: calia l’alternança. I a més, hem incorporat d’altres forces en la defensa del país. I això és complex, i sabem que no tots els nostres votants ho han entès: posar els que no defensaven prou el país a defensar-lo ha tingut uns costos per ERC però ha estat un avenç per al país.

Què és el que ha fallat?

L’obra de govern feta és extraordinària, valenta, però penso que ens ha faltat relatar-la i explicar el sentit del seu context històric. Perquè penso que, també, els objectius finals del PSC i d’ERC eren i són diferents.

Quins plans té ERC per a l’Anoia?

Desenvolupar l’aeroport corporatiu, que ha de ser un impuls important, i treballar per enllaçar Igualada i Barcelona amb un tren de qualitat, del segle XXI. També apostar per comunicar el territori amb el port de Barcelona, a través de la línia de mercaderies. En aquest sentit, recordar també l’aposta pel Parcmotor, un altre focus de creació de riquesa i de desenvolupament. L’Anoia és una comarca industrial, i també agrària, i ERC sempre ha defensat aquests dos sectors amb tenacitat i constància.


7 Comentaris

J

Josep

Igualada

17 de novembre 2010.20:51h

Respondre

Modestament Albert d’Igualada, aquesta no és la manera més lloable de treballar per la independència. Que un partit que va votar no a la Constitució que ens esclavitza, que reclama el concert... Llegir més econòmic des de finals dels 80, independentista des del 1993, que va ser valent per trencar 23 anys de CIU, que compta amb més de 1600 alcaldes i regidors, i que amb un 15% del vots ha ajudat a situar la consciència nacional i l’independentisme en els valors actuals, s’hagi de sentir paraules de caire destructiu i de desprestigi, sense arguments i per vici, diu molt poc de la societat catalana i sovint d’aquells que diuen treballar per l’independentisme. Reflexioneu siusplau...
Estic amb tu Joan1!

Salut i independència!

A

Albert

Igualada

17 de novembre 2010.19:49h

Respondre

Està més que demostrat que en temps econòmics difícls més val que no ens governin les esquerres.

e

enric

igualada

17 de novembre 2010.19:25h

Respondre

jo espero que guanyi CiU per que han promès crear un contracte de treball per a joves pel que rebràn remuneració 0 EUR. A mi m’aniria molt bé poder contractar a joves gratis, que amb la crisi... Llegir més que hi ha a aquesta comarca... i molts sud americans han marxat i ara em costa trovar gent que cobri poquet.

m

maria

Igualada

17 de novembre 2010.17:39h

Respondre

Em sap greu però haurem de passar uns anys més amb un govern de CIU amb la crossa del PP dient que no poden fer res perquè no tenen diners ( ja ho diuen ara...) i dient que no és el moment de la... Llegir més independència, que no hi ha una majoria. La realitat és que no la volen i la majoria dels què critiquen ERC potser no són prou valents per admetre que fins que l’independentisme no arribi als ”montilles” d’aquest país no guanyarem. Temps al temps i si no que els convergents m’assegurin que no governaran amb acords puntuals de PP.....

R

Ramon F.

Igualada

17 de novembre 2010.17:04h

Respondre

Joan, crec molt encertat el teu comentari, jo mateix soc crític amb ERC per fer president al Montilla, però si que es cert que ha contribuït a augmentar l’independentisme a casa nostra i se... Llegir més l’hi ha de reconèixer, encara que degut a les llums i ombres que ha tingut segurament electoralment pagaran un preu molt elevat.

La llàstima es que els catalanistes som molts però mal avinguts i això no o pagarà només ERC, ni Solidaritat, ni Reagrupament ni CiU sinó que ho pagarem tots els catalanistes i entenc per catalanista tot aquell que creu que som una nació amb una cultura, una història, unes tradicions i sobretot una llengua pròpia que hem de defensar, tan se val que siguem sobiranistes o independentismes, tots junts faríem força però separats farem el ridícul, i....., la veritat, sap greu

A

Albert

IGD

17 de novembre 2010.14:41h

Respondre

Jo, dels ex-independentistes d’ERC, ja no m’en refio massa.

J

Joan

Igualada

17 de novembre 2010.10:54h

Respondre

Com a català, sincerament crec que l’estratègia d’ERC d’intentar aglutinar i trasversalitzar la majoria ciutadana a favor de l’independentisme, ha estat la correcta. La llibertat del nostre... Llegir més país no serà possible sense una amplia majoria de catalans, vinguin d’on vinguin i parlin la llengua que parlin.
Segurament, Esquerra no té per la propera legislatura cap proposta èpica, perquè no pot enganyar a l’electorat seriós. Entenc que això de l’Estat propi no està a la cantonada, i tot just gràcies al que s’ha fet els darrers anys tenim per primera vegada en la història recent de Catalunya una base social mínima per construir amb molt d’esforç i temps una majoria social per l’Estat.

Salut i independència!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.