TORNAR

La CUP replica a l'Ajuntament que "FCC té interessos per no fomentar el reciclatge a Igualada"

Avisen que la factura de portar residus a l’abocador ”pujarà exponencialment”

politica
Dimarts, 26 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El grup de l’oposició demana la creació d'un consell mediambiental i acusa el govern de "donar informacions esbiaixades".

El grup municipal de la CUP ha replicat al govern de l'Ajuntament d'Igualada sobre els costos de la gestió de residus i l'abocador on es porten les deixalles. Els cupaires apunten que "tal com va passar amb els costos que suposadament havia de sumar la municipalització del subministrament d'aigua i que en pocs dies el regidor Jordi Pont va haver de corregir ja que no es corresponien amb la veritat, ara és el torn dels residus" i que "hi ha interessos de l'empresa FCC" per no fomentar el reciclatge a Igualada.

Els representants de la CUP, Eva Pedraza i Albert MateuRespecte de les declaracions del regidor Jordi Pont que afirmen que l'abocament dels residus a Tivissa resulta més barat que no pas als Hostalets de Pierola, "reiterem el que ja varem expressar al darrer ple, FCC no té cap interès en fomentar el reciclatge a Igualada ja que és el propietari de l'abocador on van a parar els residus que no es reciclen i cobren per tona abocada i, a més, és qui fa el servei de transport dels mateixos".

Segons la CUP, si a Igualada es milloressin els índexs de reciclatge "no només es reduiria substancialment la despesa d'abocament i no seria necessari un transport tant voluminós, sinó que, a més, hi hauria un retorn de diners a les arques municipals" en concepte de material reciclat (vidre, envasos, orgànica, paper/cartró per reutilitzar), i per tant, el "còmput global seria positiu per les finances igualadines".

Mantenen que amb el tipus de campanyes de reforç que l'Ajuntament posa en marxa "no es produirà aquesta millora necessària, potser millorarà un tant però no suficient, i en cap cas s'assoliran els objectius marcats per la Unió Europea", tal com demostren "les experiències de les darreres dècades a municipis de tota Europa". Per tal que es millorin els resultats "cal un canvi de model" segons els cupaires, "i ens preocupa la resistència a aquest canvi de model que trobem en l'actual govern, ja que no s'ajusta a cap argument consistent ni a cap lògica, ni econòmica, ni ecològica ni de millora dels carrers i per tant de la qualitat de vida dels igualadins i les igualadines".

La CUP Igualada demana al govern que "faci pública una valoració global del servei i doni les dades complertes i que no es limiti a valorar l'impacte econòmic negatiu d'un model que ja ha quedat obsolet". Denuncia que el govern "dóna xifres únicament d'enguany, sense mencionar la pujada, ja segura, que patirà l'entrada a abocador cada any de forma exponencial; de seguir amb el mateix model, el govern haurà de pujar la taxa d'escombraries cada any de forma significativa". El grup demana que "es valori també l'impacte positiu que suposaria la millora del reciclatge".

El grup de l'esquerra independentista defensa "replantejar la gestió dels residus de la ciutat i demana la creació d'un consell mediambiental per tal que l'Ajuntament pugui assessorar-se correctament per encarar les exigències europees marcades per els propers anys".


3 Comentaris

M

Maria Penedès

26 de juliol 2016.14:23h

Respondre

Potser amb els que manen ja els interessa que no es recicli:
https://directa.cat/labocador-de-tivissa-infraccions-amb-padrins

M

Maria Ll.

Igualada

26 de juliol 2016.13:41h

Respondre

En una part si que hi estic d’acord. Els Igualadins ens hauriem d’esforçar una mica més a reciclar les nostres deixalles i deixar de pensar que pagant el rebut de les escombreries ja n’hi ha... Llegir més prou.

A la llarga si no ens posem al cap que hem de reciclar i deixar de ser tant còmodes potser si que haurem de pagar un preu molt elevat per aquest servei. Però això en gran part depen només dels ciutadans i a vegades per desgràcia només entenem a garrotades o en aquest cas a cop d’impostos

G

Gabriel

26 de juliol 2016.17:02h

Maria Ll., hi ha una part ´de responsabilitat en els ciutadans, que es tracta de l’acció. Però la part que li correspón a l’Ajuntament és assegurar el ”camp” de l’acció, és a dir,... Llegir més fer possible i accessible la possibilitat de reciclatge als ciutadans: és com qui vol jugar a basquet, l’Ajuntament pot o no decidir ajudar-los muntant una canxa de basquet.

El que es tracta és que l’Ajuntament a Igualada no incentiva el reciclatge només que amb campanyes que arriben a concienciar a una part molt petita de la població. Aquestes campanyes són molt cares i gens efectives. El que es tracta (i replica la CUP), és que el govern de l’Ajuntament d’igualada i Fomento no tenen cap interés en fomentar el reciclatge perquè els mètodes que utitlizar Fomento pensen en el tonelatge (les escombraries normals i l’orgànica pesen molt, però els plàstics per exemple pesen menys...) i, per tant, els interessa abocar en els seus propis abocadors. A mesura que els abocadors s’omplin, Fomento pujarà la taxa de les escombraries......

A Fomento no l’interessa ”fomentar” el reciclatge perquè la ”Merda” val el seu pes en or...i quan l’Ajuntament no hi posa remei sinó que ho defensa no fomentant el reciclatge, aleshores n’és còmplice....

La ciutadania tenim la responsabilitat moral de reciclar, però l’Ajuntament, en tant que institució pública i representant de la ciutadania, està obligada a fomentar el reciclatge amb concienciació i amb accions pròpies.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.