//Plugins sense CDN ?>
Segons les dades de les que es disposen a partir de l'Arxiu Nacional de Catalunya, 270 igualadins van ser represaliats pel franquisme, 14 dels quals van ser assassinats. La CUP demana a l'Ajuntament que actuï en matèria de recuperació de memòria històrica i brindi un reconeixement a aquestes víctimes de la dictadura.
Els cupaires presentaran al ple de la setmana vinent una moció per tal d'instar al govern a desenvolupar un Pla de recuperació de la memòria històrica de la ciutat. Consideren que el govern Castells "actua amb passivitat i dispersió en relació a qüestions de recuperació de la memòria històrica local" i li recorden que "la preservació de la memòria històrica d'un país és l'expressió de la seva llibertat".
L'esquerra independentista retreu "la manca de l'articulació d'un conjunt d'accions de govern destinades a la recuperació de la memòria històrica local, tasca que actualment és realitzada per iniciatives personals i la 'Biblioteca de la Memòria'". Segons la formació que representen Albert Mateu i Eva Pedraza, "l'Ajuntament d'Igualada hauria d'esdevenir un actor principal en matèria de recuperació de la memòria històrica local com ja fan altres municipis de Catalunya" i li recorden a Castells l'article 54 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya que "estableix l'obligació de la Generalitat i els altres poders públics, com els Ajuntaments, de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques".
Així, la CUP sosté que "el consistori igualadí té un deure vers la seva població en la recuperació i preservació de la seva memòria històrica, i ha de vetllar i mantenir-la per tal de donar testimoni de la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques des de principis del segle XX fins a l'actualitat". Assenyalen que el govern municipal hauria d'homenatjar "les més de 270 persones represaliades d'Igualada que van patir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco, 14 de les quals van ser assassinades i que no han rebut encara cap reconeixement".
Moció per engegar un Pla Local de Recuperació de Memòria Històrica
De cara al ple del dimarts 29, els cupaires presentaran una moció "per tal d'instar al govern de la ciutat a engegar un Pla Municipal de Recuperació de la Memòria Històrica d'Igualada, l'objectiu de la qual sigui la difusió dels coneixements adquirits a la ciutadania, especialment als col·lectius més joves". Així mateix, demanaran al govern d'Igualada que "s'intervingui tota la simbologia franquista i antidemocràtica encara existent a la ciutat, així com la construcció d'un monument a totes les represaliades i víctimes igualadines del franquisme". A banda, la CUP Igualada també instarà al govern Castells a establir la Plaça 1 d'octubre davant de l'Ateneu Igualadí "per commemorar el referèndum de l'1 d'octubre a Igualada, però sobretot per commemorar a totes les persones que han lluitat i segueixen lluitant pels principis democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat malgrat la deriva antidemocràtica de l'estat espanyol".
CNT - FAI antecessors ideològics de la CuPP???
Au vaaaa...
Reconeixement per a tothom, efectivament. Quants anys es va reconeixer una sola part? Es normal que cadascu demani el que li sembla just.
Igualada
23 de maig 2018.14:35h
Evidentment reconeixement per tothom. Franco va morir el 1975. Potser és hora de fer un ”relat” que inclogui a totes les víctimes. Perquè per a molts només ara hi han uns dolents i uns bons,... Llegir més no caiguem en el mateix error que el franquisme.
I per quan un un reconeixement, per els Igualadins, ”assassinats”, a la curva de la Pobla, (aquest Igualadins, sol son una petita mostra, dels assassinats per aquestes bestias,... Llegir més sanguinarias)
vergonya sr de la CUP.
Igualada
22 de maig 2018.23:04h
Quins? Els que tenen una creu on van ser assassinats, davant el cementiri de la Pobla, amb el text ”Igualada, caídos por Dios y por España ¡Presentes!”? Els que estan enterrats a la Cripta de... Llegir més la Basílica de Santa Maria amb unes grans lloses de marbre amb el text ”Sea fecundo para la Causa de Dios y el bien de la Patria el sacrificio cruento de nuestros hermanos”? i que foren homenatjas amb una missa franquista el 21 de novembre de 1943 a la Plaça de la Creu?
22 de maig 2018.23:20h
Si llegiu el text complet al web de la cup parla desobre totes les victimes.
SANTA MARGARITA DE MONTBUI
23 de maig 2018.07:57h
UN POCO EDUCACION LE HACE FALTA Y RESPETO A OTRAS PERSONAS LLAMARLA A USTED COMO LLAMA A LOS DEMAS ES PONERSE A SU ALTURA DE DESPRECIO Y RABIA ASI COMO UNA PERSONA ENFERMA
Igualada
23 de maig 2018.12:44h
Homenatge com la Creu dels 18 que hi ha davant el cementiri de La Pobla amb la inscripció ”Igualada, Caídos por Dios y por España ¡Presentes!”?
Homenatge com la missa feixista... Llegir més d’homenatge als 61 igualadins Caídos por Dios y por España a la Plaça de la Creu el 21 de novembre de 1943?
Homenatge com ser enterrats a la cripta de la basílica de Santa Maria amb unes grans plaques de marbre amb la inscripció dels seus noms i el text ”Sea fecundo para la causa de Dios y el bien de la Patria el sacrificio cruento de nuestros hermanos”?
Igualada
23 de maig 2018.14:36h
A.V. estàs justificant el seu assassinat?. Estàs negant que fossin víctimes?. Només hi ha blanc i negre, bons i dolents en una guerra? Que fossin homenatjats pel franquisme no significa que no... Llegir més fossin víctimes. A veure si estudies una mica.
Igualada
24 de maig 2018.23:52h
Tot el contrari, Paco del Llobregat. Sols estic dient que les persones a qui Maria es refereix en el seu comentari han tingut ja homenatges mentre s’han menystingut les altres víctimes.
... Llegir més />
Recordo que un dels afusellats al cementiri de la Pobla fou Fra Eudald d’Igualada (ara Beat), de nom de naixament Lluís Estruch Vives. Fou el 31 d’octubre del 36. Ell tenia un germà que fou militant de la CNT-FAI (Josep Estruch Vives), i que fou assassinat el 18 d’agost de 1938 a la Batalla de Vilafranca (País Valencià). Les despulles de Beat Eudald reposen a la Cripta de Santa Maria, i el su nom consta en les esmentades plaques, mentre que de Josep no en sabem res del seu parader.
Per cert, Lluís i Josep eren germans de la meva àvia.
Igualada
24 de maig 2018.23:55h
Sols això, Paco del Llobregat, que uns han tingut diferents homenatges i estan enterrats amb honors, i d’altres no se’n sap res de les seves restes (ni es vetlla per tal de saber-ho), i que mai... Llegir més han rebut cap homenatge.
26 de maig 2018.01:09h
En això hi estic d’acord, que rebin sepultura digna com tothom. Però demano que quan es parli de la Guerra Civil es parli sempre de totes les víctimes, no només les d’un bàndol. No caiguem... Llegir més en el mateix error del Franquisme.
I perquè no incloem al pla de memòria a les desenes d’igualadins no represaliats sinó pellingats pels antecessors ideològics de la CUP: CNT-FAI i companyia?.
O tots o ningú. Si la memòria... Llegir més és sel·lectiva no és memòria, és ideologia.
el sr ramon
23 de maig 2018.21:38h
LA CREU DELS DIVUIT
Monument funerari construït en memòria de les 18 persones que van ser assassinats el 17 de setembre de 1936 en el decurs de la guerra civil. A l’obelisc hi ha inscrit:... Llegir més Igualada, ”Caidos por Dios y por Espanya, Presentes.”( EL EPITAFI, SEGUR QUE NO EL VAN TRIAR ELLS)
A la part posterior del monument hi ha una paret amb tres nínxols on hi ha inscrit a cadascú 6 noms, en total 18:
Francisco Serarols Sastre, Luís Vallés Moncunill, Manuel Mateu Solà, Tomàs Montfort Ferrer, Ramon Riba Martí, José Roca Puget, Manuel Bausili Domínguez, Luis Bausili Domínguez , Camilo Gené Codina, Ramon Ribalta Miserachs, Ramon Sala Ribera, José Tardà Cases, Mariano Rabell Masip, Bartolomé Borràs Codina, Saturnino Llambés Valls, Juan Aguilera Galobart, Isidro Torelló Cendra i Eugenio Ball Casadesús.
(que en pau descansin)