TORNAR
PUBLICITAT

Les eleccions a l'Eusko Legebiltzarra vistes de prop

Testimonis anoiencs al País Basc

politica
Dijous, 26 febrer 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
A falta de 3 dies per les eleccions al Parlament Basc, anoiadiari·cat ha trucat a la porta de casa els germans Martínez Bonell, anoiencs fills d’Argençola que des de fa 5 anys viuen a Donosti. Han engegat un negoci propi de joies i disseny sota el nom La mujer mutante, i se’n surten força bé. La Mireia, el Toni i la Natàlia viuen aquests dies molt de prop la campanya electoral, i hem volgut saber com és aquest procés electoral, caracteritzat enguany per la il·legalització de l’esquerra abertzale i amb un panorama que podria representar un fort canvi pel País Basc.

Donosti

La Natàlia

El Toni

És molt intensa la campanya?

Aquest any ens ha semblat una campanya molt light, no sé si serà per la crisi i tindran menys pressupost per la campanya. No es veuen cartells per enlloc, ni megàfons pel carrer, ni mítings ni res de res. Sembla estrany però aquest any han passat bastant desapercebuts. El més significatiu es haver rebut propaganda electoral a casa i alguns anuncis pel canal autonòmic. De fet tampoc hem anat a cap míting.

Els mitjans de comunicació són molt partidistes?

Sí, suposo com a tot arreu, cada diari afavoreix al partit que simpatitzen i que li dóna de menjar. Cada emissora, canal o diari té la seva ideologia i es fàcil veure per quin cantó tira cadascun.

Que l’esquerra abertzale no es pugui presentar fa pensar en alguna possible represàlia? Hi ha por?

Cada any passa el mateix, que la situació és extrema, però no passa mai res, fora del que és habitual. Ja hi ha hagut represàlies com en totes les eleccions, estigui HB il·legalitzada, o no. Per exemple farà uns dies van posar una bomba a una seu del PSOE, la mateixa que ja havia rebut un altre artefacte farà uns 9 mesos. També són habituals algunes manifestacions ilegal·litzades que acabaran amb la intervenció de brigades antidisturbis, detencions, ferits i polèmica.

Hem sentit, encara que no sabem si serà cert, que han demanat als simpatitzants d’HB que encara que hagin il·legalitzat el grup polític, que insereixin el vot d'HB dins l'urna que prèviament hauran rebut a casa. Ja es veurà.

Al míting d'Ibarretxe d'aquest cap de setmana va sortir un del PNB disfressat de capità Spock. S'ho agafen amb més humor?

(riuen) Creiem que això ha estat tot! No pensem que continuïn fent episodis d'aquests!! Suposem que va ser per la coincidència del Carnaval, per donar-li un toc diferent a la campanya electoral, encara que va ser una mica criticada pels partits de l'oposició.

Us atreviríeu a fer algun pronòstic?

Cert és que el Partit Socialista ha pujat, però sempre ha governat el PNB, està bastant arrelat i segurament repetirà...

El Toni discrepa: El PSOE pujarà i és possible que empati amb el PNB. Els altres partits d'esquerres baixaran, com Ezker Batua, Aralar i Eusko Alkartasuna, suposo perquè votaran al partit socialista. Pot quedar un panorama ben diferent del d’ara. O no.

________________________________________________

Les eleccions que aquest diumenge tindran lloc al País Basc, vénen marcades pel fet que l’esquerra abertzale té prohibit participar-hi. El Tribunal Suprem espanyol va anul·lar les candidatures de D3M i d’Askatasuna i el Constitucional ho va confirmar. El ventall de possibilitats queda obert.

Si la majoria de l’esquerra independentistya s’abstingués, els percentatges dels partits podrien canviar de manera important. Aquest vot, és el que espera arreplegar Eusko Alkartasuna, sòcia de govern del PNB i d’IU.

D’altra banda les enquestes del CIS conclouen que els tres partits de la coalició del govern aconseguirien entre 33 i 35 escons, perdent així la majoria absoluta. EL PSOE en podria aconseguir 26 i el PP 12, una possible coalició que desbancaria l’actual equip de govern. El final d’aquesta història, aquest diumenge, 1 de març.


2 Comentaris

N

Natàlia

Donosti

27 de febrer 2009.13:08h

Respondre

Hola Carme i companyia, només volia contestar al comentari de dalt ;)
Si vols veure més cosetes pots entrar a lamujermutante.blogspot.com/
el vaig actualitzant més sovint!
qualsevol peça que... Llegir més t’agradi només has d’escriure posan-te en contacte amb nosaltres a traves de la pagina www.lamujermutante.com a l’apartat ”pideme tu joya” tranquila, sense cap mena de compromís!
Els preus son baixos, son tots fets a mà i amb plata de llei.
espero que t’hagi servit, petonets!

Natàlia

C

Carme

Igualada

26 de febrer 2009.08:53h

Respondre

Un testimoni curiós. No les seguia gaire les eleccions i això és un bon resum. Per cert, els dissenys de la mujer mutante (heu entrat al blog que està enllaçat a l’article?... Llegir més www.lamujermutante.com/) genials!! Com podem comprar algo des d’aqui?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.