//Plugins sense CDN ?>
El passat dijous 25 de març IGDecidim va organitzar un acte amb el periodista Manuel Cuyàs com a protagonista. La sala de socis de l'Ateneu Igualadí es va omplir per escoltar el director adjunt de El Punt (ed. Barcelona). Manuel Cuyàs va explicar els diversos factors que han portat a la societat catalana a promoure aquestes consultes per la independència.
El proper acte públic organitzat per IGDecidim serà el dijous 11 de març amb una xerrada sobre els referèndums a nivell internacional, que anirà a càrrec de Jaume Lòpez, professor de teoria política de la UPF i consultor als estudis d'Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. L’acte serà les 20:00 del vespre al teatre de l'Aurora d'Igualada.
En plena globalització, l’encaix de diverses nacions sense estat continua centrant l’interès polític i mediàtic dins i fora d’Europa. L’actualitat al voltant dels referèndums n’és el millor exemple. És el cas d’Escòcia, on a finals d’aquest any el govern d’Alex Salmond podria celebrar un referèndum vinculant, o bé del Quebec, on ja se n’han realitzat diversos. Jaume Lòpez ens parlarà d’aquests i altres casos.
Es renova el web
Gràcies a la col·laboració de l’empresa igualadina Aladetres, la setmana passada es va renovar el web d’IGDecidim. De forma més clara i nítida, s’hi pot consultar tota l’actualitat sobre la preparació de la consulta, l’agenda d’actes paral·lels i diferents vídeos, a més de poder fer-se voluntari i col·laborar amb la iniciativa. Un marcador recorda el compte enrere per al 25 d’abril.
El 28-F, positiu
IGDecidim valora les consultes del 28-F de manera positiva: 'La segona gran convocatòria de consultes sobre la Independència de Catalunya ha tornat a mostrar una resposta important de les poblacions convocades. Què vol dir si no que més de 60.000 persones anessin a votar en una consulta sense cap mena de suport de les màquines de fer pressió, les que disposen les administracions quan se'ns convoca a una elecció del calendari electoral 'obligatori'?
IGDecidim vol felicitar sense cap mena d'ombra els municipis que han participat a les consultes del 28 de febrer. La felicitació també, és clar, per als equips organitzadors que, com hem pogut seguir en el cas de la nostra comarca, han fet uns esforços entusiastes i admirables. Algú entrarà en el ball de xifres i percentatges i, a la seva conveniència, podrà arribar a qüestionar l'èxit dels resultats de les consultes; hi haurà qui farà comparacions amb l'altra tongada, la del 13 de desembre, i d'altres ja han apuntat que si no vénen les forces externes a provocar que no ens sabem mobilitzar...
Doncs, nosaltres, des d'IGDecidim insistim a valorar de manera ben positiva el conjunt de les votacions d'arreu del Principat i de la manera més cordial les campanyes i els resultats de les poblacions anoienques de Carme i la Llacuna, que ens han mostrat un camí per servir els nostres conciutadans cap a l'ús de l'instrument democràtic que suposa l'exercici del vot en la Consulta sobre la Independència de Catalunya'.
IGDecidim
Reunió a Capellades
D’altra banda, la comissió 'Capellades decideix' informa que recentment s'han afegit a la iniciativa democràtica capelladina vuit entitats: Cineclub al Museu, Associació Cultural La Miranda, DigiCape, Dimonis de Capellades, La Lliga, Amics de les arts, Gegantets de Capellades i ADAPA. Pel que fa a les trobades organitzatives, el proper divendres 5 de març es durà a terme la propera reunió al local social de La Lliga de Capellades. L’assemblea és pública i oberta a tothom, perquè s’hi puguin aportar el màxim d’idees i arribar al màxim de gent, aconseguint una gran participació el dia 25 d'abril. La comissió disposa de web i de correu electrònic.
Capellades Decideix
Carme guanya en participació
Carme va ser un dels 80 pobles que celebrà la Consulta sobre la independència el passat 28 de febrer. A banda dels resultats, que atorgaren una àmplia victòria a la voluntat que Catalunya esdevingui una nació independent, cal destacar l’alt índex de participació, que se situa en el 48,01%.
Carme es troba en l’onzè lloc amb major participació d’entre els 80 municipis convocats a les urnes. Si la comparació es fa amb pobles amb una població semblant, Carme se situa en la segona posició, després de Montgai, que, amb 650 habitants amb dret a vot, arribà al 49,85%. Ratllant la línia dels 1.000 empadronats amb dret de vot, Santa Maria d’Oló superà les dues poblacions, amb un més que notable 53,73% de participació. El padró d’habitants oficial de Carme (datat a 1 de gener) dóna un cens de 702 majors de 16 anys, 337 dels quals van anar a votar. En resultaren 295 vots afirmatius (87,5%), 36 vots negatius (10,7%) i 6 vots en blanc (1,8%).
Carme Decideix, la comissió organitzadora de la Consulta, va basar la seva campanya a fomentar la participació amb diversos procediments: s’organitzaren 4 actes públics (una conferència de l’entitat Catalunya Acció, una taula rodona, un concert de Biel Majoral i una botifarrada popular), jornades de vot anticipat i, sobretot, una campanya d’informació porta per porta. Des de Carme Decideix pensen que aquesta acció ha estat una de les claus de la campanya, i que mobilitzà els partidaris de totes les opcions. També ho ha estat la traducció del díptic informatiu al romanès, llengua materna d’un col·lectiu molt nombrós a Carme. En aquest sentit, cal dir que votà el 25% dels immigrants empadronats a Carme.
La comissió també pensa que ha estat fonamental la implicació de la trentena de voluntaris que, des del primer dia, es van distribuir les tasques per tal d’optimitzar recursos i ser més eficients. Finalment, també ha influït en l’alt índex de participació el fet que la gent de Carme està avesada a implicar-se en les nombroses activitats del poble.
Carme Decideix