//Plugins sense CDN ?>
El 31 de maig de 2012, l’Oficina Antifrau de Catalunya va emetre un informe raonat a l’Ajuntament d’Òdena 'constatant el cobrament il·lícit per part de càrrecs electes de diverses quantitats en concepte d’assistència a òrgans municipals no constituïts legalment o per coincidència del cobrament d’assistències i indemnitzacions de dedicació parcial a les tasques municipals'
L'assistència a aquestes reunions dutes a terme entre el juliol del 2007 i el juliol del 2009, haurien suposat cobrar als regidors de l'anterior consistori compensacions per un import total de 120.306,88. Segons l'informe citat: en temps del govern socialista, l'Ajuntament va preveure dotar pressupostàriament el pagament d'aquestes compensacions econòmiques per assistència a les reunions d'aquests òrgans col·legiats, però aquests no van ser mai constituïts legalment, és a dir, mai va passar per ple la seva constitució, ni van ser nomenats els membres que els conformaven.
Segons el citat informe, els regidors de l'anterior equip de govern cobraven per assistir a les reunions de l'equip de govern,a les reunions de coordinació d'Àrees, per assistència a reunions d'Àrea, a comissions informatives, a reunions de coordinació tècniques, i a consells municipals. Tots ells,organs que mai van estar legalment constituïts, i dels quals no existeixen actes oficials.
Informes jurídics encarregats per l’Ajuntament d’Òdena a la Direcció General d’Administració Local i a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques coincideixen amb l’Oficina Antifrau de Catalunya en que l'ajuntament no va adoptar cap acord en el sentit de constituir òrgans municipals col·legiats (al marge del previstos a l’ordenament jurídic de règim local: el Ple, la Junta de Govern Local, la Comissió Informativa i laComissió Especial de Comptes).
Els informes també conclouen que les compensacions per assistències per aquests conceptes 'no tenen suport jurídic'.
Per aquest motiu en el ple d'aquest dilluns també s'ha aprovat declarar nuls els acords d'ordenació de pagaments per assistència a aquestes reunions, ja que segons consideren els informes presentats, la no existència legal d'aquests òrgans col·legiats fa invalidar també la possibilitat de cobrament d'assignacions econòmiques.
En cas de provar-se el que diuen aquests informes en aquest procediment de revisió d'ofici que s'inicia ara, els regidors de l'anterior consistori haurien de retornar els imports que van cobrar en el seu dia per aquest concepte, que en total sumarien 120.306,88 euros, i que cas per cas significaria tornar imports que oscil·larien entre els 200 euros i els 26.000 euros.
El procediment de revisió d'ofici és un procediment que impulsa el mateix Ajuntament, i que ha de culminar amb un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, organisme de la Generalitat, que haurà de determinar la validesa o no del contingut dels informes, i que serà vinculant.
L'inici del cas: Les preguntes del regidor d'ERC, ara actual alcalde
El procés iniciat avui arriba després que l'actual alcalde d'Òdena i llavors regidor a l'oposició, Carles Casanova, demanés informació al ple sobre l'existència d'aquests òrgans col·legiats, i el pagament de compensacions, i de la seva posterior denúncia a l'Oficina Antifrau.
Segons ha fet saber en el ple l'equip de govern, l'inici d'aquest procediment de revisió intern arriba després que l'Oficina Antifrau requerís per tercera vegada consecutiva a l'Ajuntament d'Òdena que tirés endavant aquesta investigació. Segons ha explicat l'alcalde d'Òdena, Carles Casanova, darrera d'aquesta acció 'hi ha la voluntat de restituir la legalitat dins de l'Ajuntament. De no fer-ho estariem incorrent en una greu irrresponsabilitat, i en el delicte de prevaricació, ja que tindríem a les mans informació sobre irregularitats i no estaríem fent res per tal d'investigar-ho'.
Des de l'equip de govern també s'ha manifestat que el ple indicava només l'inici d'aquesta investigació interna, i l'anul·lació de l'ordre de pagament d'aquestes compensacions, però que en cap moment es tractava d'un judici, ja que aquesta atribució la tenien altres organismes.
Des de l'oposició, el portaveu del grup, i exalcalde d'Òdena, Francisco Guisado ha reiterat que estaven d'acord amb iniciar un procés de revisió intern, però que no estaven d'acord amb els informes que conformaven l'expedient que acompanya el cas. Els socialistes no comparteixen que s'inclogui en l'expedient l'informe elaborat per un gabinet jurídic extern, que afirmen 'prejutja, és tendenciós, i obvia informació essencial' i no s'inclogui l'informe de la secretària municipal, que segons la seva opinió 'és preceptiu'.
Des de l'equip de govern s'ha respost a Guisado dient que l'informe de la secretària- interventora de l'Ajuntament no solament no era 'preceptiu' o necessari, sinó que no tindria gaire validesa (segons ha afirmat també l'Oficina Antifrau) perquè la secretària Interventora seria una part implicada en tot aquest cas.
Arran de l'informe de l'oficina d'antifrau l'equip de govern va demanar a la secretària un informe sobre els passos a seguir, i des de secretaria es va dir que s'hauria de legalitzar amb caràcter retroactiu la constitució d'aquests organs col·legiats. De fet, el cobrament de compensacions econòmiques durant aquest període va ser irregular precisament per la inexistència legal d'aquests organs col·legiats. Si s'haguessin constituit legalment per ple, aquestes retribucions hauríen estat vàlides.
La resposta de la secretària va ser qualificada per l'oficina antifrau de 'previsible': 'aquesta resposta de la secretària interventora era previssible atès que en data 26 d’abril de 2012, es va determinar la possible implicació individual de la mateixa en els fets objecte d’investigació, i així es va comunicar a l’esmentada funcionària'. Com a conseqüència, l’Ajuntament va encarregar informes a la Direcció General d’Administració Local i a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.
Des del grup del PSC s'ha afirmat que la no inclusió de l'informe de la secretària deixa el grup del PSC en una 'situació d'indefensió', ja que amb el seu informe -asseguren- es podria demostrar l'existència d'aquestes reunions. Que no estiguessin formalment constituïdes, no vol dir que no es fessin aquestes reunions, s'ha dit. També asseguren que 'no es pot criminalitzar l'error d'un funcionari, i tirar per terra tota la seva carrera per això'.
El PSC afirma que els pagaments no són indeguts
Des de l'oposició s'afirma que els pagaments no són indeguts, ja que les reunions es duien a terme, i existia una partida dins del pressupost per fer front a aquests pagaments.
Des de l'equip de govern, però, s'ha afirmat que la no existència dels organs col·legiats invalida els pagaments de compensacions, tal com diu la llei.
Des del grup del PSC s'ha reiterat que estaven d'acord en obrir una investigació per aclarir els fets, però han assegurat que aquesta no era la voluntat de l'equip de govern que no es movia per buscar justícia sinó buscar el 'descrèdit polític' i el 'desgast dels seus adversaris polítics', i per 'venjança' de l'actual alcalde envers el cap de l'oposició Francisco Guisado.
El portaveu de CIU, i primer tinent d'alcalde, Pep Solé, ha lamentat el fet 'd'haver d'arribar a la celebració d'aquest ple, situació a la qual a cap dels presents li agradaria que s'hagués arribat' . Ha retret a l'anterior equip de govern que no fes cap acció de reconeixement de possibles errors i ha reiterat que darrera de l'acció de l'equip de govern actual 'hi ha la voluntat de restablir la legalitat', i 'en cap moment es vol dividir el poble'.
Aprovat gràcies al vot de qualitat de l'alcalde
L'únic punt del ple extraordinari, que ha omplert la sala de plens de l'Ajuntament d'Òdena i ha comptat amb la plana major del PSC a nivell comarcal, ha estat aprovat perls 5 vots a favor de l'equip de govern més el vot de qualitat de l'alcalde. La no assisitència d'un regidor de l'equip de govern al ple -que ha al·legat motius laborals- ha fet que en primera instància hi hagués un empat entre els vots en contra del PSC i els vots favorables dels grups de CIU i ERC. En segona volta, l'alcalde ha fet ús del seu vot de qualitat per trencar el desempat.
Molt bé Anoiadiari, ja torneu a marcar la pauta i els altres mitjans us copien les noticies!!!!! Felicitats!!
I es va aprovar amb el vot de qualitat de l’alcalde?
Això vol dir que algú de l’equip de govern va fallar!
Uf!
Aqui hi ha marro...
Tant senzill, com, que si no els hi pertocaven i els van cobrar il·legalment, doncs ara que els tornin, que de ben segur des de la comptabilitat de l’Ajuntament deu constar a qui se li van pagar,... Llegir més els imports que van rebre tots i cadascun d’ells.
Si poguesim sapigué de tots els ajuntaments de Catalunya i Espanya de tots els tripijocs que han fet, crec que totes les retallades que ens venen per tots cantons, no i foren. Ho heu pensat mai?
PETIT PAGES
IGUALADA
25 de maig 2013.22:39h
jo recordo que un regidor i no vull dir el nom, va fer unes declaracións quant ell era regidor, ara no o es, va dir de que els regidors d’ Òdena no tindrien que cobrar, sap algú si aquest... Llegir més regidor va tornar els diners cobrats o va dir-ho per ferse el garcios?