TORNAR
PUBLICITAT

Iniciativa defensa la reindustrialització de l’Anoia per sortir de la crisi amb un debat de nivell europeu

El candidat d'ICV-EUiA Ernest Urtasun va explicar la proposta dels ecosocialistes en un acte al Teatre de l'Aurora

politica
Dimarts, 6 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
ICV-EUiA creu en la reindustralització com a via per a sortir de la crisi. El partit proposa polítiques d’inversió amb un nou marc socioeconòmic que instauri de nou estàndards socials i mediambientals alts en un debat amb representants polítics i sindicals europeus, fet a Igualada, capital precisament d’una comarca històricament industrial com l’Anoia i tan castigada per la pèrdua de llocs de treball.

La xerrada debat va tenir lloc el dimecres 30 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Sala Les Golfes del Teatre de l'Aurora

Els ponents participants  al debat organitzat per ICV-EUiA

La xerrada debat va tenir lloc el dimecres 30 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Sala Les Golfes del Teatre de l'Aurora, sota el títol “REINDUSTRIALITZACIÓ: El futur de la comarca de l'Anoia?”. Organitzada per Iniciativa amb la col·laboració de la Fundació Nous Horitzons i la Green European Foundation, es va poder comptar amb l’assistència d’Ernest Urtasun, economista i diplomàtic, i candidat d’ICV-EUiA a les properes eleccions europees, Roderick Kefferpütz, assessor de l’Eurodiputat Reinhard Büticofer en temes com la Comissió d’Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu, entre d’altres, i Aina Vidal, Coordinadora Nacional d’Acció Jove de CCOO i participant a la Xarxa Sindical Juvenil 4 Motors (Catalunya, Baden-Wüttemberg, Roine-Alps i Lombardia). L’acte va comptar a més a més amb la participació d’agents econòmics i socials de la comarca.

Tal com va confirmar el president de l’assemblea comarcal, Eusebi Alonso, l’acte responia a una necessitat molt clara i és que “hem de trobar la manera” de sortir d’aquesta crisi.

Ernest Urtasun va explicar la proposta dels ecosocialistes, que és “tornar a guanyar riquesa industrial amb una política de reindustrialització”. Per aconseguir-ho, l’economista va reivindicar que cal un marc macroecònomic favorable, amb un pla d’inversions que reactivi l’economia, totalment factible a nivell europeu; un preu de l’energia just, que ens faci més competitius; una política comercial diferent, que sigui més estricta amb els productes que entren a la comunitat i que no compleixen amb els mínims socials i mediambientals marcats; apostar per nous sectors com les energies renovables, que poden donar molts llocs de treball amb valor afegit; la reconversió de les velles indústries; i més educació.

“Com pot ser que retallem sobre les nostres escoles i que vulguem una economia decent?”, va preguntar Urtasun, que va carregar durament contra les polítiques de dretes que amb la crisi practiquen “l’economia de low cost”, referint-se a la retallada sistemàtica de drets socials i ambientals per aconseguir una economia més barata. “Això no ho podem permetre, és una idea equivocada i no és la Catalunya que volem pel futur”, va afegir.

En els mateixos termes es va expressar Roderick Kefferpütz. L’assessor alemany va confirmar que “les polítiques actuals de retallades i de rebaixes en drets laborals no són la solució ni ens faran més competitius perquè vivim amb uns altres estàndards”. Lluny de les economies de la Xina o el Brasil, Kefferpütz va reivindicar que a Europa “ens hem de basar en el nostre valor afegit: la tecnologia i la mà d’obra qualificada”.

La fórmula que l’assessor alemany va proclamar es basa en l’eficiència i la innovació. Per assolir-ho, igual que Urtasun, va sostenir que la política industrial i la macroeconomia haurien d’anar de la mà, així com que hem d’apartar-nos d’aquestes polítiques d’austeritat extrema que han imposat les dretes, per potenciar l’educació i les inversions. “Necessitem la indústria per a sortir de la crisi”, va assegurar.

Per la seva banda, Aina Vidal, va insistir que no només no s’ha apostat històricament per la indústria, sinó que les polítiques actuals han ajudat a què es destrueixi. La portaveu d’Acció Jove va reivindicar una Europa més unida i més democràtica contra per exemple el frau fiscal i a favor de serveis mancomunats que afavoreixin la reindustrialització i el foment del treball.

Vidal va implorar per una Europa més social, objectiu i responsabilitat que va recordar que està a les mans de tots i totes, amb l’exercici del vot polític a favor de les esquerres i pel bé comú. En aquest sentit, va convidar a votar a les properes eleccions europees del 25 de maig.

L’acte va aplegar una seixantena de persones. Prèviament, el candidat d’ICV-EUiA i l’assessor alemany van visitar la Depuradora dels Curtidors a on van parlar amb els responsables de l'equipament industrial i amb els màxims dirigents del Gremi de Blanquers. Els dos convidats van poder copsar la potencialitat per al creixement econòmic del sector d'una instal·lació puntera d'aquestes característiques i que està servint per a la transformació tecnològica d'un sector tradicional a l’Anoia, que està incrementant la seva competitivitat gràcies, també, a una aposta per mesures mediambientalment respectuoses.


1 Comentaris

j

jordi badia

igualada

6 de maig 2014.16:27h

Respondre

Va ser un acte organitzat de forma efectiva. Van ser molt interessants les intervencions i les preguntes.El públic,on hi havia intel.ectuals i àdhuc empresaris va seguir-lo atentament.Un suspens al... Llegir més Teatre per no cedir la sala gran.Endavant amb l´Europa Social i el fre a la pèrdua d´indústries i retallades,etc...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.