El president del Fons Català de Cooperació i cap de l'oposició a l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Cuadras, ha comparegut al Parlament de Catalunya per explicar les polítiques de cooperació que fan els ajuntaments catalans. Ha estat a la Comissió d'Unió Europea i Acció Exterior davant els diputats i diputades que en formen part.
El Fons Català de Cooperació va ser fundat a l'any 1986, al llarg d'aquest gairebé 40 anys ha actuat o actua a 90 països amb projecte de cooperació al desenvolupament i el formen 313 socis que representen el 85% de la població de Catalunya. Són 295 Ajuntaments, 14 consells comarcals, les 4 diputacions i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La seva Junta, on ni el president ni cap dels seus membres percep cap tipus de retribució, està formada sempre pels representants de les forces polítiques dels diferents municipis catalans.
Durant la seva compareixença, Jordi Cuadras, ha remarcat que "els nostres projectes van dirigits a les persones que viuen enormes desigualtats, cruents conflictes bèl·lics i que pateixen les conseqüències del canvi climàtic. I treballem perquè les polítiques de cooperació siguin polítiques públiques estructurals als ajuntaments de Catalunya. Ens trobem en un moment en qual moltes de les entitats que històricament han fet projectes de cooperació i solidaritat no tenen relleu generacional i algunes tenen dificultats per dur a terme la seva tasca voluntària i voluntariosa. Són un gran valor i són indispensables, però reclamem que les polítiques de cooperació d'un municipi no depenguin només de si hi ha o no hi ha entitats que les impulsen, per això parlem de que la cooperació sigui una política pública estructural en qualsevol ajuntament i que ens sentim interpel·lats pel que passa al conjunt del Sud Global".
Durant la compareixença també s'han presentat les dades de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) que ha tingut un creixement sostingut durant els darrers anys i el detall dels municipis catalans que compleixen el compromís del 0,7% com és el cas de l'Ajuntament d'Igualada.
Cuadras ha remarcat que "ens trobem en un moment molt crític a nivell mundial en el qual l'onada ultra està guanyant terreny a través d'eleccions democràtiques, en el qual es torna a utilitzar l'immigrant com a boc expiatori i ja sabem que això no ha acabat mai bé en la història de la humanitat, en el qual estan en crisi els organismes multilaterals creats després de la Segona Guerra Mundial per garantir un diàleg entre països i també un moment en el qual els lligams econòmics que han ajudat o han estat claus per garantir la pau entre nacions s'estan desfent a marxes forçades amb una política d'escalada d'aranzels on hi perdrem tots. Un moment incert però des del Fons Català aportem una certesa i no defallim: el municipalisme de Catalunya està compromès en fer de la solidaritat l'eina perquè la justícia, la pau i el dret a tenir una vida digne siguin drets humans que no només no vagin enrere sinó que cada vegada arribin a més gent".