TORNAR
PUBLICITAT

Llibres dels ajuntaments de Vallbona i Capellades confiscats pel franquisme

Troben llibres oficials expropiats amb 'finalitats polítiques' a la seu del govern central a Barcelona

politica
Dijous, 26 març 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'arxiu de la delegació del govern espanyol de Barcelona conté 43 llibres oficials d'ajuntaments catalans que l'Estat va expropiar després de la Guerra Civil per usar-los amb 'finalitats polítiques'. Així ho ha explicat l'historiador Carles Querol, de Sant Sadurní d'Anoia després de passar-se anys buscant els llibres d'actes del consistori entre el 1936 i el 1939. Fa uns mesos els va trobar a l'arxiu de la delegació on també hi va localitzar documents de Vallbona d'Anoia i Capellades.

L'historiador Carles Querol

Còpies digitalitzades dels llibres oficials

La recerca que va seguir l'historiador Carles Querol, que compta amb la col·laboració de Josep Maria Masachs, director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, el va portar fins l'arxiu de l'antic govern civil, l'actual delegació govern de Barcelona: 'La meva sorpresa va ser que no només hi havia els dinou llibres oficials de l'Ajuntament de Sant Sadurní sinó també llibres oficials d'altres municipis de Catalunya que ningú sap que estaven allà'.

Així doncs, la recerca permetrà a altres municipis de Catalunya recuperar documents de propietat municipal custodiats per la delegació del govern.'No és l'Arxiu de Salamanca però tot el tema sona igual', ha assenyalat l'historiador Carles Querol, que ha afegit que els documents consistorials van ser expropiats per l'Estat després de la Guerra Civil per usar-los amb finalitats polítiques. Segons Querol, el que pretenien era 'treure informació' de les persones que havien pres acords en els plenaris per procedir a jutjar-los en un consell de guerra.

A més de la documentació de Sant Sadurní d'Anoia, s'han localitzat entre molts altres documents, quatre llibres d'actes de l'Ajuntament de Vallbona d'Anoia i dos de Capellades.

Violeta Gumà - ACN


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.