TORNAR

Nadal: 'Vam preparar els projectes de la legislatura tenint en compte les propostes consensuades amb els veïns'

2 anys de mandat a Calonge de Segarra

politica
Dimarts, 14 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El jove alcalde de Calonge de Segarra, amb un equip també jove, que porta només els 2 anys de mandat a la política, assumeix que una de les principals mancances del municipi són les noves tecnologies, i epr això aposten fort per la banda ampla wifi a través de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca. I és que aquest petit municipi, de 4 nuclis i moltes masies disperses, se sent més propera a la Catalunya Central que al Penedès.

Nucli de Mirambell

El Soler

Calonge de Segarra

L'alcalde, Xavi Nadal

Quines accions i projectes de l'equip de govern destacaria arribats a mig mandat?

En aquests primers dos anys ja s’han aconseguit algunes de les fites que s’havia proposat l’equip de govern per a la legislatura. Les principals obres que s’han realitzat són: la reforma del local social per allotjar un bar – restaurant, ja que no n’hi havia cap al municipi, la instal•lació de l’enllumenat públic al nucli de Soler i a les masies aïllades del municipi, la renovació de l’enllumenat públic dels nuclis de Sant Pere d’Arç, Mirambell i Dusfort, l’arranjament de varis camins rurals, la realització d’importants millores en la xarxa d’aigua i l’arranjament dels cinc cementiris municipals.

Com a accions que no siguin obres cal destacar l’impuls que ha donat l’equip de govern en polítiques de joventut, amb la creació de la primera associació de joves del municipi, i en la millora de la comunicació entre els calongins i l’ajuntament amb la creació d’un butlletí d’informació municipal i la web de l’ajuntament.

I de cara als propers mesos, quines són les prioritats actuals?

Els propers mesos s’han d’iniciar diferents obres per les quals ja es disposa del finançament necessari. D’aquestes obres es pot destacar l’arranjament de varis camins municipals, la construcció d’un parc amb equipaments esportius, la urbanització d’una plaça al nucli del Soler, la urbanització del nucli històric de Mirambell i la senyalització de les masies del municipi.

Preveu, doncs, que al final de la legislatura la majoria d’objectius contemplats al vostre programa electoral s’hauran complert?

L’equip de govern va planificar aquesta legislatura per poder realitzar les principals actuacions que necessitava el municipi i d’acord amb els recursos econòmics que disposem. Si no hi ha cap imprevist acabarem la legislatura havent complert la majoria dels objectius que s’havia marcat l’equip de govern.

Com valora la tasca de l’oposició política?

L’oposició política en un municipi és important que hi sigui, sempre que es realitzi de forma constructiva i no només amb l’objectiu de perjudicar i desgastar l’equip de govern. A l’Ajuntament de Calonge l’equip que va guanyar les eleccions municipals va convidar a l’únic representant de les altres tres candidatures a l’equip de govern, perquè pensem que en un municipi com el nostre tots hem de treballar pel futur del municipi, i així ho estem fent.

D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?

La crisi econòmica ha afectat de manera important el municipi. El sector industrial s’ha vist bastant perjudicat per aquesta situació, la qual cosa ha comportat una disminució important de la seva producció. En municipis rurals com en el nostre, on hi ha una gran part de la població que es dedica a l’agricultura i a la ramaderia, la taxa d’atur no ha incrementat molt, però estem preocupats per veure quan finalitzarà aquesta situació i així poder tornar a aconseguir un lloc de treball per a la gent que s’ha quedat sense.

S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?

Un municipi rural com el nostre i amb pocs recursos econòmics, totes les actuacions que realitzem necessitem que estiguin finançades per les administracions superiors. La Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura i el Departament de Governació són les administracions superiors que n’hem obtingut més ajudes per a dur a terme els nostre projectes.

Quin és el missatge que l'Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?

Un Ajuntament amb pocs recursos econòmics com el nostre ben poc pot fer per ajudar els veïns a pal•liar la crisi econòmica. El missatge que transmetem és que la gent intenti diversificar la seva activitat econòmica per tal de no dependre d’una sola font d’ingressos. L’Ajuntament també ha ficat de la seva part, a finals de 2007 vam aprovar una ordenança on es bonifica la llicència d’obres per a la restauració de façanes i arranjament de teulades.

I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta crisi?

El futur econòmic del poble passa per la diversificació de les activitats econòmiques que es realitzen al municipi i a la comarca, ja que molta gent de Calonge treballa en pobles i ciutats de l’entorn del municipi.

Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...

Considero que aquests projectes són molt importants per a diversificar l’activitat econòmica de la comarca i així obtenir noves fonts d’ingressos. La comarca està molt perjudicada per aquesta situació econòmica i es necessiten projectes com aquests per tenir esperances per sortir de l’actual situació.

A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi? Per què?

Crec que el nostre municipi té més en comú amb la Catalunya Central que amb l’àmbit del Penedès. El nostres eixos de comunicació (l’eix transversal i el servei ferroviari) estan orientats cap a la Catalunya Central i sempre ha sigut una tendència natural de la població d’aquesta zona a buscar els serveis cap a aquesta direcció.

Molts pobles estan apostant per la participació política, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. En el cas del seu municipi han incorporat aquest àmbit a la seves polítiques?

A l’inici de la present legislatura l’Ajuntament va fer una jornada de participació ciutadana a cada nucli de Calonge de Segarra i a les masies del municipi perquè els habitants de cada nucli proposessin actuacions que necessiten els seus nuclis. A partir d’aquestes propostes el Consistori va preparar els projectes de la legislatura tenint en compte les propostes consensuades amb els veïns.

I, en relació a les TIC, quines accions fetes i mancances a corregir destacaria?

En un municipi rural com el nostre, amb una gran superfície de terreny i amb una gran dispersió de la població (sis nuclis de població i unes quaranta masies aïllades) és molt complicat fer arribar les noves tecnologies ja que s’ha de fer una gran inversió. Actualment l’Ajuntament de Calonge, juntament amb els municipis que formen la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca estem a punt d’estrenar una xarxa wifi que farà arribar la banda ampla amb una bona qualitat a tots aquests punts aïllats d’aquests municipis que actualment no hi arriba. Aquesta obra és molt important pel nostre municipi ja que d’aquesta manera els nostres veïns disposaran d’una bona xarxa de banda ampla. Ara estem a l’espera d’acabar de cobrir tot el municipi amb el TDT.

Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara a futur?

Els meus companys d’equip i jo ara fa gairebé dos anys que estem al davant de l’Ajuntament de Calonge i mai abans cap de nosaltres hi havia estat. Som un equip jove i amb moltes ganes d’impulsar projectes per al nostre municipi i millorar de mica en mica la qualitat de vida dels nostres veïns.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.