//Plugins sense CDN ?>
Aquest dimarts 11 d'octubre prendran possessió del càrrec els nous consellers del Govern d'Esquerra, poc abans de la primera reunió del nou executiu. Els set nous titulars de les carteres que deixa Junts en abandonar el Govern seran Quim Nadal (Recerca i Universitats), Meritxell Serret (Acció Exterior), Juli Fernàndez (Territori), Gemma Ubasart (Justícia), Manel Balcells (Salut), Carles Campuzano (Drets Socials) i la touenca Natàlia Mas Guix, que es convertirà en la primera dona al capdavant de la conselleria d'Economia.
Nascuda a Sant Martí de Tous el 1979, Natàlia Mas Guix és llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses i en Comerç Internacional per la Universitat Pompeu Fabra. Té un màster en Economia Europea pel Col·legi d'Europa (Bèlgica), amb una beca del patronat Catalunya-Món, i un màster en Política Econòmica per la Universitat de Columbia (Estats Units), amb una beca de la Fundació La Caixa. El 2001 en va graduar en un Postgrau en Llengua i Civilització Xinesa per l'Escola d'Estudis de l'Àsia Oriental (UPF) a la Xina, on va residir. Entre 2004 i 2015 va treballar al Banc Central Europeu, primer com a economista a les direccions generals d'Economia (divisió d'Afers Exteriors) i d'Estadística (divisió d'Estadístiques Monetàries i Financeres) i, des del 2010, com a experta en Estabilitat Financera a la Direcció General de Política Macroprudencial i Estabilitat Financera. També va treballar com a consultora del Banc Mundial (2009), a la Unitat d'Assessorament per a la captació d'inversió estrangera.
L'anoienca ha estat una peça clau en l'àrea econòmica d'ERC a l'executiu, primer amb el conseller Oriol Junqueras i posteriorment amb Pere Aragonès, quan aquests estaven al capdavant de la conselleria. Fins ara, amb el conseller Roger Torrent, Natàlia Mas Guix era directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i consellera delegada d'ACCIÓ.
Un dels primers reptes que haurà d'afrontar Mas serà l'elaboració dels pressupostos, una tasca que fins ara dirigia el conseller de Junts Jaume Giró.
Natàlia Mas Guix se suma a les exconselleres anoienques Àngels Chacón (Empresa i Coneixement, 2018-2020) i Alba Vergés (Salut, 2018-2021).
Natàlia Mas: "De petita la meva finestra al món era el cinema de Tous"
En una entrevista publicada aquest estiu al Butlletí Municipal de Sant Martí de Tous, Natàlia Mas recordava els anys d'infantesa al poble on va néixer. "El meu pare tenia granges i, com que havia de donar menjar als animals, durant l'any no podíem marxar. A l'agost sí, pujàvem tots a un Opel Ascona i marxàvem a conèixer Europa. El meu pare també s'ocupava del cine, i cada diumenge vèiem totes les pel·lícules amb les meves germanes. I sense filtrar... Segurament en vam veure que no ens hauria tocat veure per edat. El cinema de Tous va ser la meva finestra al món."
Mas també recordava la seva època d'estudiant: "Em presentava a totes les beques que podia per estudiar a l'estranger. Per guanyar-les havia de treballar molt per treure les millors notes. Gràcies a les beques vaig poder viure a la Xina, a Luxemburg, a Colúmbia..."; i la seva entrada a la Generalitat, després d'una excel·lent carrera professional. "El 2016 vaig rebre una trucada de Pere Aragonès, que aleshores era secretari d'Economia amb el vicepresident Junqueras. Un professor universitari li havia parlat de mi i volia que l'ajudés els mesos previs del referèndum. Vaig dir que sí, era el moment de treballar pel país", explicava la futura consellera d'Economia.
En aquesta entrevista Mas també donava la seva opinió sobre la situació a l'Anoia, assenyalant que "la Catalunya Central té molt potencial, però no acaben d'encaixar les peces. Hem de tenir professionals formats, bon transport de mercaderies en ferrocarril i prou sòl industrial per ser competitius i poder triar quines empreses volem. I ho hem d'aconseguir perquè si no l'alternativa és conduir cada dia hora i mitja per anar a treballar, amb gran cost per la conciliació familiar i per la qualitat de vida."
Natàlia Mas també explicava que viu amb la seva família al Poble Nou i que ve a Tous molts caps de setmana. "Els meus fills són uns privilegiats de conèixer les dues realitats. A més, mantinc el vincle amb Tous: hi tinc els meus amics, la família...", remarcava Mas, afirmant que "de gran voldria viure aquí. Enyoro poder fer voluntariat. Veig com la gent s'organitza, i en part gràcies a això el poble té tants serveis i activitats"