TORNAR

Picabaralla entre Poble Actiu i Junts per Igualada per les mesures contra la sequera

La candidatura municipalista titlla Marc Castells de ”negacionista de la sequera” i el govern respon que han ”fet els deures per garantir l’aigua de boca i potenciar l’ús de totes les fonts possibles d’aigua freàtica”

politica
Dijous, 4 maig 2023. 18:32. Redacció AnoiaDiari.

Aquest dimarts 2 de maig, Poble Actiu feia públic un comunicat amb què retreu a Marc Castells "que continuï promovent el missatge que a Igualada podem regar parcs i jardins sense problemes per la disponibilitat d'aigua freàtica al subsol". El regidor de Poble Actiu i número u de la candidatura per a les eleccions del 28 de maig, Pau Ortínez, promotor d'Aigua és Vida Anoia i del moviment per municipalitzar el servei d'aigua a Igualada, manifesta que "és inconcebible en plena emergència de sequera parlar de biollacs o de l'aigua freàtica com a solució a la sequera que patim com a país. Aquest tipus de missatges són d'una flagrant irresponsabilitat per part de càrrecs públics com l'actual alcalde Marc Castells".

Poble Actiu ha assenyalat que Junts per Igualada "va anunciar l'aprofitament d'un total de 60 milions de litres l'any d'aigua freàtica, una quantitat que tot i semblar molt alta, no representa un increment significatiu sobre el consum d'aigua actual a la ciutat. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el 2021 el consum total d'aigua d'Igualada va ascendir a 3.844 milions de litres d'aigua, per tant, només representaria un increment de l'1,6% sobre el consum del 2021". En aquest sentit, la també candidata Elisabet Farrés, assenyala que "cal aprofitar aquest recurs, però no ho podem vendre com si tinguéssim disponibilitat il·limitada d'aigua a la ciutat que permetés tenir parcs amb gespa de regadiu o omplir llacs artificials, mal anomenats biollacs". Des de Poble Actiu proposen "utilitzar aquesta aigua per a recs essencials i per a tasques de neteja amb l'objectiu de minimitzar l'ús d'aigua potable en aquestes tasques i no incrementar la utilització d'aigua com proposa Marc Castells".

Poble Actiu també destaca que "el candidat de Junts per Igualada va defensar que la ciutat mai no tindria talls d'aigua a causa de la connexió amb la Llosa del Cavall des de l'any 2019. Actualment, el pantà de la Llosa del Cavall, que proveeix d'aigua Igualada juntament amb l'aqüífer Carme-Capellades, es troba a un 24% de la seva capacitat, mentre que fa un any estava al 47%". Jaume Fons, membre de la llista de Poble Actiu, considera que "malgrat la connexió amb la Llosa del Cavall, que ha permès reduir l'explotació de l'aqüífer Carme-Capellades, això no ens ha de fer pensar que ja no tindrem talls d'aigua. Va ser una decisió celebrada, però no podem tornar a caure en l'eufòria de la infinitat de recursos que ens vol vendre Marc Castells".

Miquel Vives respon a Poble Actiu: "Igualada ha fet els deures per garantir l'aigua de boca i potenciar l'ús de totes les fonts possibles d'aigua freàtica"

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Igualada, Miquel Vives, ha respost les crítiques de Poble Actiu assenyalant que "Igualada ha fet els deures per garantir l'aigua de boca i potenciar l'ús de totes les fonts possibles d'aigua freàtica" tot denunciant que "si fos per aquest grup municipal "l'única mesura que haurien pres hauria estat restringir l'aigua de boca".

Miquel Vives ha explicat que "el biollac que s'ha ubicat al Parc Central no és en cap cas una mesura per la sequera com afirma el grup de Poble Actiu, sinó que és una mesura "d'optimització dels recursos hídrics de què disposa la ciutat", ja que aquest espai s'ha convertit en "una gran illa climàtica que afavorirà la reducció de la temperatura de l'entorn en moments de calor elevada, alhora que fomentarà i multiplicarà la biodiversitat d'amfibis, ocells i insectes pol·linitzadors" i ha afegit que "l'aigua que omple el llac és aigua freàtica que es troba en grans quantitats al subsol de la ciutat. En el cas del biollac part d'aquesta aigua s'ha usat per omplir una sola vegada el llac perquè es tracta d'un circuit natural que es depura mitjançant l'acció de la vegetació i dels elements naturals que l'empresa encarregada de dur a terme el projecte ha ideat i estudiat per tal de garantir que sigui un ecosistema autosuficient. En aquest projecte, i en tots els altres projectes verds que s'han tirat endavant, l'ajuntament ha apostat per plantar espècies autòctones amb baix manteniment i baix consum d'aigua".

El regidor ha remarcat que "fins al moment, aquesta aigua freàtica del subsol de la ciutat va fins a la depuradora de forma innecessària i provoca un cost que pot estalviar-se. Estem estudiant quina és la millor forma de reutilitzar l'aigua, de moment ja apostem per regar i netejar la ciutat amb aquest recurs".

Sobre l'estat de l'aqüífer Carme-Capellades, Vives també ha explicat que "la situació ha millorat en aquests últims anys en gran part per l'aposta de l'Ajuntament d'Igualada per connectar-se a la Llosa del Cavall, sense aquest pas indispensable no s'hauria pogut garantir l'aigua de boca per la ciutat ni permetre la regeneració de l'aqüífer".

Finalment, Vives ha demanat que "més enllà de la picabaralla electoral cal ser seriosos i responsables, Poble Actiu ha d'explicar quines són les seves propostes, més enllà de restringir l'aigua de boca als ciutadans, si fos per Poble Actiu a Igualada hi hauria restriccions d'aigua de boca", detallant que "aquesta situació no ha arribat, ja que el govern d'Igualada ha fet els deures: primer garantint l'aigua de boca per tothom i, en segon lloc, apostant per usar totes les fonts possibles d'aigua freàtica per reduir al màxim l'ús d'aigua de boca".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.