TORNAR
PUBLICITAT

Poble Actiu reclama més oferta d'oci nocturn i activitats infantils a la Festa Major d'Igualada

politica
Dilluns, 2 setembre 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

La candidatura municipalista celebra l'èxit de les activitats programades per les entitats, especialment per la Coll@nada, i reclama que l'Ajuntament organitzi més activitats per evitar la massificació de la Plaça Pius XII.

Un cop finalitzada la Festa Major d'Igualada de l'any 2024, Poble Actiu ha valorat negativament "la manca de rumb del govern Castells en l'àmbit cultural, fet que es demostra especialment durant la Festa Major, on s'ha evidenciat la manca d'oferta d'oci nocturn i d'activitats per a infants i adolescents". Des del tancament de barraques, segons la formació, el govern Castells ha deixat "sense espai d'oci nocturn a molts joves que hi trobaven un espai festiu on anar després dels concerts, i ara només els queda com a única alternativa l'activitat la plaça Pius XII, que organitza l'Associació Juvenil la Coll@nada".

Segons la regidora Rosa Perelló, "creiem que és positiu que faci molts anys que les entitats siguin el motor de la Festa Major, però no pot ser que el govern Castells es despreocupi de les seves responsabilitats com a consitori, com hem vist en el cas de l'oci nocturn". Per millorar la festa, Perelló ha exposat els tres objectius que es planteja Poble Actiu per la Festa Major amb més oferta d'oci nocturn, activitats diverses per tots els públics i amb més seguretat.

Primer objectiu: recuperar les barraques

La candidatura municipalista ha volgut expressar el seu suport a la Coll@nada, que en un comunicat publicat el 25 d'agost, exposaven que eren l'única opció d'oci nocturn possible, fet que ha comportat la massificació de l'espai de la Pius XII assumint molts riscos, i reclamaven suport de la gent per ser un refugi còmode, segur i lliure de violències durant la darrera nit de Festa Major. Segons la regidora Elisabet Farrés, la massificació de la Pius XII és "conseqüència directa de la supressió de les barraques, fet que ha traslladat tota la responsabilitat a la Coll@nada, que ha hagut d'absorbir en els seus actes un volum de públic per sobre de la capacitat del Museu de la Pell i la plaça Pius XII, ja que ha estat l'única oferta d'oci nocturn de dilluns a dijous i l'única oferta a partir de les 3h de divendres a diumenge". Farrés ha argumentat que "és indecent que en una ciutat de 43.000 habitants tot els joves -i no tan joves- hagin de concentrar-se en una única plaça perquè la regidoria de Cultura no programa més activitats d'oci nocturn". En aquest sentit, Farrés reclama a la regidora de Cultura que es posi a treballar per recuperar l'espai de barraques impulsant un debat obert amb totes les entitats per decidir quina és la millor ubicació, acordar el funcionament de l'espai i buscar entitats que hi participin per convertir-lo en un espai segur, familiar i transgeneracional, com succeeix en les barraques de les festes majors de moltes ciutats. 

Segon objectiu: activitats per a tots els públics, especialment per a infants

El regidor Pau Ortínez ha exposat que han rebut moltes queixes de famílies per la manca d'activitats adreçades a tots els públics i, especialment, per a infants i adolescents. En el programa d'actes, més enllà de les cercaviles i les atraccions, segons la formació "l'Ajuntament d'Igualada només va programar una única activitat per a infants: una sessió de conta-contes en un espai tancat amb aforament per a un centenar de persones, fet que comportà que les entrades es venguessin en menys de 15 minuts". Segons la candidatura municipalista, el programa de Festa Major demostra que el govern Castells no té projecte cultural de ciutat perquè la Coll@nada, que no té cap aportació econòmica per part del consistori, va ser capaç de fer més actes per a infants i adolescents que un Ajuntament amb un pressupost anual de 68 milions d'euros.

Tercer objectiu: treballar per un model compartit 

El darrer objectiu que es marca la candidatura municipalista és "trobar un model de Festa Major compartit i consensuat per totes les entitats i persones que la fan possible". Segons Elisabet Farrés, "la Festa Major és la millor demostració de la força, riquesa, i diversitat del teixit cultural de la ciutat, però demostra que el govern Castells no té projecte cultural per a la ciutat com es demostra en molts exemples". En primer lloc, Farrés ha ressaltat que en els concerts de la JOSA, la Banda de Música d'Igualada i la cobla Marinada es va fer evident  que Igualada necessita un auditori, ja no només per l'afluència de públic sinó perquè els intèrprets no cabien a l'escenari. En segon lloc, ha argumentat que "un programa de Festa Major no pot ser un mosaic d'actes sense sentit, sinó una mostra de les artistes i les entitats que fan bategar la cultura els 365 dies de l'any". En aquest sentit, reclama una Festa Major, "no només amb participació sinó amb capacitat de decisió per part de les entitats, per aconseguir que hi hagi més coordinació, que puguin escollir els grups musicals i mediar per resoldre conflictes que porten massa anys enquistats". En tercer lloc, reclama fer la Festa Major "més oberta a tota la ciutat" i, per això, reclama que hi hagi actes a tots els barris de la ciutat i que "no es deixin oblidats espais com el Parc de Valldaura o l'Escorxador, i barris com Set Camins, Sant Crist, Montserrat, Sant Crist o la Masuca".

 


1 Comentaris

B

Bea

3 de setembre 2024.08:55h

Respondre

També cal recordar a tots els veïns i veïnes de la Plaça Pius XII i carrers del voltant pel que han hagut de suportar durant 3 nits consecutives fins les ” 6 del matí”, i que no passa a cap... Llegir més altre espai o plaça durant la Festa Major. No hi ha de veritat cap més opció d’alliberar/descongestionar aquesta plaça i trobar altres territoris festius igual que es fa durant la setmana? De veritat?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.