//Plugins sense CDN ?>
Dissabte passat, Antoni Munné, ecòleg, professor associat de la UB i tècnic de l'ACA, va exposar els reptes de la gestió de l'aigua i on cal millorar l'estat del riu Anoia.
La sessió formava part del cicle Rec.365 de Poble Actiu. Aquest cicle, obert a tothom, busca identificar les accions necessàries per revitalitzar el barri del Rec, incidint en la preservació del seu patrimoni, la renaturalització del riu i una planificació urbana que, segons el partit, hauria de "facilitar el desenvolupament econòmic local". Pau Ortínez, regidor de Poble Actiu, va afirmar que "el Rec porta massa anys abandonat pel govern municipal, i és urgent tenir un pla global pel barri abans no sigui massa tard".
Antoni Munné va explicar que els efectes del canvi climàtic ja són evidents i que la sequera dels últims tres anys no serà una excepció en el futur. Va proposar mesures com instal·lar sistemes de reutilització d'aigües grises en edificis nous, emmagatzemar aigua de pluja i reutilitzar l'aigua de les depuradores. També va remarcar la importància d’ajustar el consum d’aigua a la seva disponibilitat i considerar-ne l’ús en la producció de béns.
Munné va destacar que l’aigua freàtica es pot utilitzar en usos no potables, com el reg de zones verdes, però va advertir que cal gestionar-la amb cura per evitar problemes com la degradació de la qualitat de l’aigua o l’assecament de fonts naturals.
Segons Antoni Munné, el riu Anoia té un bon estat a la part alta, però la seva qualitat empitjora significativament en arribar a Igualada, especialment en termes de biodiversitat. Va atribuir aquest deteriorament als sobreeiximents del clavegueram en episodis de pluja, que aboca residus directament a la llera.
Poble Actiu considera que aquest problema és "responsabilitat de l'Ajuntament" com a titular de la infraestructura. Pau Ortínez va declarar que "és una vergonya que hagin estat les entitats les que sempre han dut la iniciativa pel que fa al riu, i que l'Ajuntament hagi anat a remolc si és que ha fet res". Elisabet Farrés, regidora de Poble Actiu, va afegir que "és incomprensible que portem anys sense que el govern Castells hagi fet res, recaient la responsabilitat en voluntaris".
Munné va proposar solucions a curt termini, com la instal·lació de sistemes de retenció de residus sòlids i campanyes de sensibilització per evitar abocaments domèstics impropis. A mitjà termini, va defensar millorar la xarxa de clavegueram, reduir les zones asfaltades per facilitar la infiltració d’aigua i planificar la gestió sostenible.
Munné va remarcar la contribució de la ciència ciutadana a la Conca d’Anoia, gràcies a la feina d’entitats com Anoia pel Clima i Per la Conca. Aquestes organitzacions estan impulsant un acord de custòdia amb l'Agència Catalana de l'Aigua per definir accions de millora en els pròxims quatre anys.
Durant la passejada final pel riu, es va constatar la gran quantitat de residus acumulats i el mal estat de les poques xarxes instal·lades, que no s’han mantingut en tres anys. Farrés va concloure que "cal actuar-hi ja, no podem desatendre més el clam del riu".