TORNAR

Prop de 200 persones segueixen l'intens ple de Vilanova des del carrer

El cadastre, polèmica al ple extraordinari convocat per IPV i PP

politica
Diumenge, 21 juny 2009. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els valors del cadastre va tornar a centrar la darrera sessió plenària molt tensa a l'Ajuntament de Vilanova del Camí, que un cop més no va aconseguir acostar les posicions de l'equip de govern i l'oposició. Malgrat haver pogut parlar tots amb el gerent del cadastre, Antoni Ripollès, els regidors, pràcticament dividits en dos blocs, van demostrar la poca entesa que els uneix en aquest tema, i tampoc sobre les actuacions que cal emprendre. La nota de color la van donar els dos furgons de mossos aparcats a fora l'ajuntament que per sort no van haver d'intervenir.

Els ciutadans que no van cabre a la sala de plens, van seguir-ho des de ora, amb una pantalla gegant

El ple, convocat per IPV, PP i la regidora no adscrita Inma González, va omplir la sala de sessions, mentre que uns dos-cents veïns seguien el debat des de la plaça Castell, davant l'edifici de l'Ajuntament, on s'havia instal·lat una pantalla de televisió i un altaveu.

Durant les tres hores llargues que va durar la sessió, es va fer palès novament el descontent i els ànims escalfats que envolten el tema del cadastre, especialment després d'haver conegut la valoració de la ponència que es va fer a Igualada i que discrimina fiscalment els veïns de Vilanova del Camí. El ple es va haver de suspendre dues vegades per les interrupcions tant del públic com d’alguns regidors de l’oposició. A més, els retrets i els comentaris del regidor popular i la duresa que en les darreres sessions mostra l'alcalde vilanoví van fer que Joan Vich expulsés del ple al regidor popular Josep Maria Borrega, poc abans d'acabar la sessió, així com també a una de les persones que hi havia a la sala.

A la sessió, però, es van barrejar els temes de la revisió cadastral amb els intercanvis de retrets, sobre les reunions mantingudes amb el gerent del Cadastre, els sous dels regidors i les formes de l'equip de govern, per part dels convocants. Per la seva banda, l'equip de govern va considerar 'demagògiques' les propostes de l'oposició, a qui va acusar de 'no buscar consens sinó d'intentar aprofitar el tema per crear alarma social i buscar el confrontament polític'. Així mateix l'oposició va seguir retraient a l'equip de govern 'la patinada amb el cadastre i la seva actuació massa tardana'.

El primer punt que IPV, PP i la regidora González havien presentat a debat, i que proposava l'aprovació d'una reducció del coeficient municipal de l’ordenança fiscal de l’IBI al 0,4% no va comptar amb el suport de cap dels grups municipals.

L’equip de govern va explicar al ple que aquest coeficient és l’única eina de la que disposa l’ajuntament per anar minorant el rebut de la contribució i va recordar ‘que el compromís era el d’anar rebaixant aquest tipus impositius any rera any per evitar pujades excessives; aquest any, l’ajuntament l’ha rebaixat del 0,99 al 0,78 i el continuarà baixant al 2010 amb l’objectiu que l’import a pagar no continuï augmentant’. Afirmen, però, que baixar el coeficient al 0,4% suposaria molts menys ingressos que ‘repercutirien directament en la prestació de serveis a la població’.

L’alcalde Joan Vich també va explicar que s’ha demanat una reunió amb la Federación Española de Municipios y Provincias per fer pressió davant el govern espanyol i tampoc es descarta que s’emprenguin accions legals.

Des de la Gerència del Cadastre, però, es continua defensant que la ponència de valors de Vilanova és correcte tot i que el moment i el context econòmic és molt diferent a l’actual. A la província de Barcelona hi ha 18 municipis en la mateixa situació que Vilanova del Camí i 38 a tota Catalunya.

Pel que fa a la proposta de creació d'una comissió d'estudi i seguiment amb representants de tots els grups polítics i regidors, tampoc no va prosperar, així com tampoc l'aprovació d'una partida pressupostària que retorni l'import cobrat de més de l'IBI, perquè tal i com insisteixen des de la Gerència del Cadastre la ponència de valors està vigent.

Durant la sessió plenària es va explicar que per retornar els diners, ‘s’hauria de demostrar que s’han cobrat indegudament i això només ho pot dir -va dir l’alcalde- un jutge’. En aquest sentit, va dir Vich, cap dels grups convocants, ni IPV, ni PP ni la regidora no adscrita Imma González, ’han fet mai cap impugnació de la ponència ni han presentat cap contenciós i per tant, no hi ha cap sentència judicial que així ho indiqui’.

La sessió extraordinària del Ple es va acabar passades les onze de la nit.


3 Comentaris

T

Ton

Vilanova del Cami

22 de juny 2009.15:51h

Respondre

?No vaig poder estar en el ple, però puc dir convençut que aquest tipus de ple no són ni molt menys els habituals a Vilanova simplement són els que són notícia per qualsevol acte menys per ser... Llegir més un ple com tots els que es fan, sol són notícia pel qual l’oposició en un acte totalment populista i fent de la demagògia el seu principal recurs (no hi ha mes) aprofita per fer-se veure i rebentar si és possible el ple.
Suposo que els mossos estaven perquè en cap altra ocasió que van convocar als seus seguidors a un ple l’enrenou no va anar a mes gràcies a la seva presència i puc assegurar que en aquella ocasió jo si estava.
De plens durant l’any se’n fan molts i es pot comprovar l’actitud provocativa i desafiadora d’alguns senyors de l’oposició sempre despectiva i menyspreant l’equip de govern.
Jo no sóc ningú per donar consells però aconsello que vagin als plens no populistes i es donaran compte que és l’oposició Vilanovina la que s’ha deixat perdre qualsevol tipus de respecte i crèdit.

J

Josep Pelfort Tenias

Vilanova del camí

22 de juny 2009.14:46h

Respondre

Son el tipus de plens als que estem acostumats els vilanovins. La prepotència del Sr.Alcalde no deixant parlar a qui no opini igual que ell, es també habitual en aquests plens. Ja fa temps que des... Llegir més de l’oposició se li està demanant que s’impliqui en el tema del catastre i ell en cap moment no ha mogut fitxa. Quan li ha petat als morros, ens vol rentar la cara als veins fent veure que surt d’ell tot el moviment en contra de la mala gestió per part del catastre quan es una cosa que JA FEIA TEMPS QUE SE LI DEIA!!!!. Pot ser temim l’alcalde que ens mereixem, no ho se, Però que si abaixen el coeficient, ens repercutirà a nosaltres i no es podran fer les inversions necessaries al municipi, tots sabem que es mentida. Les males gestions son les que no permeten això. Aquest senyor hauria de reconeixer en primer cas que s’ha equivocat i després facilitar les coses a qui sap com fer-les.

P

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

22 de juny 2009.09:41h

Respondre

Aquest ple, al que vaig assistir meitat de temps dempeus al carrer i meitat a dins assegut em va semblar un frau a la democràcia.
A sobre de ser un frau va ser un espectacle deplorable i exemple del... Llegir més que no hauria de ser mai un espai de llibertat i diàleg.
Com es pot sentir bé un alcalde que per presidir un ple calguin dues furgonetes d’antiavalots de mossos?
Què hem de pensar els ciutadans que veien com representants politics son expulsats per la força pública de la sala de plens per ordre de l’alcalde?
Per què els equips que governen diuen sempre que ells son els que defensen els ciutadans i en canvi ells mateixos diuen de l’oposició que només volen erosionar al govern i que defensen interessos particulars. Això ja ho he sentit Igualada i al meu poble.
Per què els politics es defensen de les acusacions, siguin quines siguin, amb amb l’atac?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.