//Plugins sense CDN ?>
L'equipament de Can Muset de Capellades va acollir la xerrada del col·lectiu Federalistes i d'Esquerres, proper al PSC, en la qual els ponents es van mostrar convençuts que els catalans es poden animar a federar-se amb l'Estat
El passat divendres 21 de novembre es va celebrar a Capellades la presentació de l’entitat “Federalistes i d’Esquerres”, una entitat nascuda de la necessitat d’obrir un espai federalista a Catalunya davant l’escenari polític sorgit després de la diada de 2012 i la convocatòria d’eleccions anticipades d’aquell any. L’acte va comptar amb la intervenció de Carme Valls-Llobet, vicepresidenta, i Francesc Trillas, membre de la junta directiva i reconegut articulista i professor d’Economia Aplicada a la UAB, a més de la presentació del secretari de l’entitat Daniel Inglada. El públic, preeminentment de Capellades, va escoltar i participar al col·loqui activament. En la fracció final, aquest públic va comentar que "als pobles petits costa entrar el missatge, la manipulació informativa de TV3, com el govern no ha estat neutral en el procés, o que Espanya serà federal o no serà res". Trillas va afegir que "Espanya no té un ADN que li impedeixi canviar, i per tant que és possible, i necessari, que el projecte federal arribi; hem de ser els del diàleg, de suport a la democràcia i a la realitat europea".
Daniel Inglada va presentar l’entitat comentant que Catalunya té una important tradició federalista, com Pi i Margall, i posteriorment va explicar la pàgina web de l’entitat, destacant l’important biblioteca de continguts sobre federalisme, que permet aprofundir i entendre millor què és. A la mateixa web, www.federalistesdesquerres.org, es poden fer socis de l’entitat.
Seguidament va intervenir Carme Valls, la qual va comentar com "el federalisme té en compte la diferència per construir un projecte col·lectiu de futur. Així, Espanya li queda recorregut per esdevenir un estat federal real". El federalisme, explicà Valls, tracta de disposar de govern compartits, amb un senat territorial real (que no és necessari que estigui ubicat a Madrid) i amb instruments de col·laboració entre comunitats autònomes (com les conferències territorials, que ara no es convoquen), entre d’altres temes. Finalment va afegir que "un dels problemes d’Espanya és que es pensa que federar-se és separar-se, però per sort hi ha una important xarxa de federalistes que poc a poc van sortint de l’armari i demostrant que no és així".
Francesc Trillas va començar la seva intervenció fent esment a una informació que li havia fet arribar un historiador local: "Francesc Romaní i Puigdengoles, nascut a Capellades el 1830, va ser un destacat promotor del federalisme, obrint la concepció federalista als plantejaments conservadors durant el segle XIX". Trillas va comentar com "les majors democràcies del món són federals (EEUU, Alemanya, Canadà,...), i que els grans estats del món com Rússia, la Xina i la Índia aspiren a ser-ho". Així, va destacar el fet que en un món globalitzat "la lluita per la sobirania nacional, catalana i/o espanyola, esdevé un miratge, i per tant esdevé necessari un model d’organització dels poders que apropi la resolució dels problemes a l’escala que li pertoca; cada nivell de govern d’aquesta escala ha de tenir una relació directa i democràtica amb els que hi depenen". Aquí va fer menció a la "falta de democràcia directa a les institucions europees com quelcom a millorar profundament, tot i el pas fet en l’elecció del president de la Comissió Europea".
Serrallonga
Igualada
25 de novembre 2014.12:59h
Per federar-te necessites algú o altre que es vulgui federar amb tu i l’altra part d’estat espanyol no té cap interès en fer-ho per una raó molt senzilla: Hauria de compartir el poder amb els... Llegir més altres pobles de l’estat, o sigui, ja no podria fer i desfer al seu gust. Si realment voleu un federalisme, primer s’ha obtenir la independència. Només com estat sobirà et pots federar. I federar-se amb Espanya té un problema insalvable i és que el poble espanyol-castellà té cap al 80% de la població per tant sempre tindrà majoria absoluta i farà i desfarà com li vingui en gana. L’única federació amb la que val la pena federar-se és amb la Unió Europea, ja que aquesta federació no hi ha cap país que tingui el 80% ni el 50% ni el 30%. Però per federar-te a la Unió Europea abans necessites ser independent.