//Plugins sense CDN ?>
Responent al títol de la xerrada, "En què ens afecta Europa", Raül Romeva va respondre que "Europa ens afecta en tot". "Per què, si no, hi hauria d'haver 11.000 lobbistes a Brussel·les, pressionant els eurodiputats i les institucions per influir en les polítiques que es decideixen?", va ironitzar Romeva.
L'eurodiputat va posar l'exemple de l'actual crisi econòmica, lamentant el retard de "mecanismes polítics de control sobre l'economia especulativa" que ha causat aquesta recessió, mentre "l'economia productiva de comarques com l'Anoia ha empitjorat".
"Benvinguts al club", va ironitzar Romeva, criticant les actuals institucions i governs europeus, perquè "si no van fer res més abans va ser voluntat i no per ignorància, tot i no reconèixer-ho". Va explicar que una vella proposta votada pel seu grup al Parlament Europeu sobre la regulació dels paradisos fiscals només va obtenir 43 vots, mentre que aquests dies mandataris com Sarkozy en fan bandera.
Un segon exemple que va posar Romeva de la utilitat d'Europa va ser el de la directiva de productes pirotècnics, on "va ser una esmena del Parlament Europeu allò que avui permet protegir les excepcions culturals". No obstant, "tot i que Madrid després no ha fet la llista".
Un nou model per Europa
Romeva, que té un dels blocs polítics més actius de la xarxa, Construint sinergies, va dedicar bona part de la xerrada a parlar del model de la Unió Europea (UE). Així, va explicar que l'Europa d'avui és diferent a la del passat i "no tot allò que s'implanta és bo només perquè ve d'Europa".
Segons Romeva, Europa no para de "retrocedir": l'intent d'implantar la jornada de 65 hores setmanals, la Itàlia de Belrusconi i la directiva de retorn dels immigrants, una presidència txeca que no es creu ni el projecte que representa... Diferents episodis que generen "dubtes i rebuig envers Europa".
L'eurodiputat, però, va apel·lar a la coresponsabilitat entre les institucions europees i els seus ciutadans. "Europa serà allò que els ciutadans i les ciutadanes volem que sigui" -va seguir- destacant que les properes eleccions al Parlament Europeu, l'única institució democràtica, poden corregir aquestes dinàmique i "evitar una Europa coixa en drets socials".
L'objectiu de les eleccions per ICV, doncs: "Portar veus i propostes contraposades a l'Europa conservadora", per modificar la correlació de forces i les polítiques actuals, en una institució amb diferents grups parlamentaris, on els pactes són clau.
Fent valer un dels trets ideològics més clars del seu partit, Romeva va defensar els vincles inseparables entre la crisi econòmica i la crisi ambiental, per "no caure en el mateix error que en el passat".
El president d'ICV a l'Anoia, Eusebi Alonso, va presentar l'eurodiputat. Alonso va destacar que el ressò del seu partit va sovint per sobre de la seva dimensió a Catalunya, un fet que també es repeteix a Europa, al Parlament Europeu, "ja que Romeva és dels polítics més treballadors".
Iniciativa és el partit perfecte per estar a l’oposició. Ho estan demostrant amb la pèssima tasca de’n Saura a Interior, i ho van demostrar amb el caos a Medi Ambient, primer amb Salvador... Llegir més Milà i ara amb en Baltasar. Jo ho tindria claríssim, prefereixo abans la sociovergència que veure gent poc preparada i d’idees infantils en el govern.
Romeva, sentint-ho molt, els polítics ”europeus” viviu molt lluny de la realitat quotidiana de les persones. O trepitjeu territori, o a mí no em serviran les coses que dieu...
Xerrada interessant i molt interessant també la puntualització que va fer sobre la directiva de productes pirotècnics.
josep
igualada
7 d'abril 2009.23:53h
M’encanten els comentaris de’n flairol. Jo els assenyalaria com a exemple de comentaris a evitar:
1.- No comenta el contingut de la notícia
2.- No argumenta sobre el contingut de la... Llegir més notícia
3.- No fonamenta el seus comentaris
4.- Confon atacar unes idees amb atacar els que les defencen