TORNAR

Taula de formatges

Els formatges contrasten i es fusionen en aquest plat amb els seus acompanyaments

Diumenge, 19 maig 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La iaia Nuri acostuma a preparar aquest plat quan té convidats que són amants del formatge. La clau d'aquesta recepta no rau en la dificultat d'elaboració sinó en l'elecció dels formatges i en els acompanyaments. És un plat que fa quedar bé, i com diu la mateixa Nuri, 'Quan el preparo quedo com una iaia Núria!

Taula de formatges

Ingredients

4 classes de formatge, de suau a fort, (segons imatge: Roncel, Gouda, de cabra i Roquefort)

El primer (suau) s’acompanya amb un triturat de pebrot del piquillo afegint-hi una mica d’oli, sal i pebre. Al moment de servir afegirem unes crostetes de pa fregit.

El segon (Gouda) s’acompanya amb una gelatina que portarà panses i pinyons i ho deixarem quallar per poder tallar a quadrats.

El tercer (de cabra) s’acompanya amb un tomàquet xerri farcit de melmelada de tomàquet.

El quart (el més fort) també té com acompanyament un tros de pa de pessic emborratxat amb patxaran o amb vi sec


2 Comentaris

M

Martí Vicente

Igualada

22 de maig 2013.15:31h

Respondre

Hola, jo puc donar-te l’equivalent més o menys semblant d’aquests formatges però, aquests elaborats a casa nostra.
El primer, Rocel, no el conec, però intueixo que pugui ser el navarrès... Llegir més Roncal, un formatge de pasta dura de llet d’ovella. En el seu lloc podríem fer servir el ”Serra del Tormo Curat” un formatge curat que s’elabora exclusivament amb llet crua d’ovelles del ramat propi de la formatgeria familiar Formatges Artesans Serra del Tormo situada al peu de la serra que els dóna nom, al terme Municipal de la Torre de l’Espanyol, Tarragona. Són una empresa artesanal alimentària, de caràcter familiar, a la qual li avalen els 20 anys dedicats a la ramaderia.
El segon, un Gouda, és un formatge holandès semi-dur de llet de vaca, que podríem substituir pel ”Pedraforca” un formatge que de llet crua de vaca que elaboren els germans Andreu i Pere a la formatgeria familiar Mas Rovira, que està situada en el petit poble de Sora, al nord de la comarca d’Osona, limitant amb el Ripollès,
El tercer pel que veig a la foto és un formatge tendre de cabra. Aquí si que no tindrem cap problema en trobar un substitut, ja que Catalunya és principalment productora de formatges de llet de cabra. Aquí podem utilitzar un formatge que s’elabora molt a prop d’Igualada. ”El Cullerot” és un formatge artesà elaborat per Formatgeria Venys, a Castellfollit del Boix amb llet crua de cabra (senzillament exquisit).
I per últim substituir al rei dels formatges no és fàcil, cap formatge blau arriba a la seva magnificència, però aquí a Catalunya tenim excel·lents formatges blaus, per nomenar només un el Abadessa d’Elins, un magnífic formatge blau, elaborat pel mestre formatger Salvador Maura, de la formatgeria Mas d’Eroles situada a Adrall, al Atl Urgell.
En cap moment pretenc dir que els formatges usats per la iaia Nuri no siguin de gran qualitat, i que els que jo proposo siguin millors, això seria una falsedat, l’únic que jo pretenc és donar una resposta a ”jepis” al mateix temps donar opcions de fer aquesta mateixa recepta amb productes autòctons.
De tots aquests formatges i molts més poden trobar informació detallada a la meva pàgina www.mundoquesos.com
Gràcies.
Martí Vicente
Martí Vicente

j

jepis

Igualada

20 de maig 2013.11:33h

Respondre

Iaia, quina llàstima que poden fer tantes i millors! varietats amb formatges del país,no en citeu cap.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.