//Plugins sense CDN ?>
Només 4 de cada deu ciutadans ha donat sang alguna vegada a la seva vida i han contribuït així a les 1000 donacions que els hospitals catalans necessiten cada dia. Si ho analitzem a l’inrevés, el 62,6% dels catalans afirma no haver donat mai sang, davant del 36,4% que assegura que sí.
Aquest és el resultat de l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que, per primera vegada, ha preguntat als ciutadans sobre la donació de sang.
Pel que fa als que han donat sang, 6 de cada deu ciutadans valoren amb un excel·lent l’experiència de la donació.
Gairebé la meitat, un 46,8%, ho valora amb un deu. Atès que la donació de sang és encara lluny d’arribar a la meitat de la població, el repte principal del Banc de Sang és aconseguir el “relleu generacional” de donants per tal de que la donació sigui “un hàbit quotidià en la vida de les persones, que passi de pares a fills” explica el director assistenial de l’entitat, Enric Contreras, que instisteix que donar sang “hauria de ser com rentar-se les dents”.
Les raons que al·leguen els ciutadans enquestats per no donar sang són diverses: el 33,1% afirma que “no pot”; el 31,2% respon que “no pensa en això”; i el 20,5% manifesta que té “aprensió o por a les agulles”, segons les dades de l’enquesta del CEO, feta a l’abril d’aquest any.
“La donació de sang té un temps i unes condicions; poden donar les persones de 18 a 65 anys, per la qual cosa els que es van fent grans abandonen la donació, i necessitem a gent jove que faci el relleu”, sosté Contreras.
Però més enllà del testimoni generacional, l’altre gran repte és fidelitzar als usuaris que ja han donat alguna vegada perquè ho facin tres vegades a l’any, en el cas de les dones, i quatre vegades, en el cas dels homes, que són les xifres recomanades. La mitjana actual de donació per persona a l’any, en canvi, està molt per sota; al voltant d’1, 3 vegades per donant. “Amb cada donació pots arribar a salvar tres vides” insisteix el responsable.