//Plugins sense CDN ?>
La seva implicació és imprescindible per oferir una atenció sanitària qualitativa i que respongui a les seves necessitats reals. Durant dues jornades de treball els socis del 4D Cities han posat damunt de la taula tot un seguit d’aspectes relacionats amb la innovació aplicada a l’àmbit de la salut que els han de servir per fer créixer les seves ciutats, tan a nivell econòmic com social. Com ja es va fer en la primera reunió temàtica –focalitzada en l’àmbit empresarial–, quatre ciutats experimentades en la qüestió van exposar els seus projectes com a models d’èxit dels quals aprendre. Així doncs, Igualada va desgranar iniciatives com el
Centre d’Innovació per a la Simulació 4D Health que situa el pacient al centre del sistema de salut; Tartu va explicar la seva participació al programa Interreg amb el projecte d’innovació en els camps de la salut i el benestar Innovation 4 Welfare i va mostrar el potencial de la ciutat estructurat al voltant del seu parc científic; Plunge va compartir dades del seu servei públic de salut i algunes de les activitats impulsades per incentivar pràctiques saludables i, finalment, l’amfitriona Baia Sprie va donar a conèixer el Medspria, un hospital que s’anirà reobrint a poc a poc per fer front a la suspensió del servei. Baia Sprie també va presentar el treball d’una ONG especialitzada en integrar persones discapacitades al món laboral.
A més de posar en comú bones pràctiques a nivell grupal, els socis d’URBACT van intercanviar coneixements amb trobades en petits grups per tal de poder aprofundir més en cadascuna de les experiències.
D’altra banda, la reunió va comptar amb la participació d’un expert en Innovació Social, el català Joan Josep Rotger, que va donar directrius per gestionar adequadament els processos d’innovació.
Entre les múltiples aportacions recollides es va posar de manifest la necessitat de trencar el paradigma actual entre salut i ciutadans, així com el rol adoptat per l’Administració pública. Cal treballar amb les persones (no només per a les persones) tenint molt clar quin és l’objectiu a aconseguir i l’estratègia a seguir per arribar-hi satisfactòriament. Per això és fonamental crear xarxes que connectin els diferents agents implicats i permetin detectar els seus problemes. També és clau tenir la capacitat per mesurar l’impacte de les accions empreses i, d’aquesta manera, corregir i reforçar els resultats.
Les reunions temàtiques del 4D Cities es reprendran el mes d’octubre a Leeds (Regne Unit) amb el sistema sanitari com a eix a estudiar.
Què és el 4D Cities?
El 4D Cities és un projecte URBACT que té per objectiu desenvolupar les ciutats a través de la interacció dels agents vinculats als camps de la Innovació i la Salut com ara el coneixement i l’entrenament professional, el sistema de salut, l’empresa i els ciutadans. Aplega vuit ciutats europees que volen crear un nou sector productiu que contribueixi a la diversificació i l’impuls de l’activitat econòmica, així com a la cohesiósocial dels seus territoris. Els socis són Igualada (Catalunya, Espanya) com a líder, Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia), el Districte Municipal de Plunge (Lituània), la Regió de Brainport Eindhoven (Holanda), la Corporació pel desenvolupament empresarial de Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania).
Què és URBACT?
URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible. Permet a les ciutats treballar conjuntament per trobar respostes als grans reptes urbans, reafirmant així el paper fonamental que aquestes exerceixen davant els cada vegada més complexos desafiaments socials.
URBACT ajuda els municipis a desenvolupar noves i sostenibles solucions pragmàtiques que integren aspectes econòmics, socials i ambientals. També els permet compartir bones pràctiques i lliçons apreses amb tots els professionals implicats en la política urbana d’arreu d’Europa. A URBACT hi ha 500 ciutats, 29 països i 7.000 participants actius.