TORNAR

Aixeca el cul de la cadira!

Salut
Dimarts, 29 març 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que el sedentarisme és el quart factor de risc de mortalitat al món. El 5,5% de la mortalitat a Catalunya està relacionada amb aquesta problemàtica, que continua augmentant. Estaríem parlant de més de tres mil tres-centes defuncions anuals (dades de la Conselleria de Salut). Dimecres de la setmana vinent se celebra el Dia Mundial de l'Activitat Física.

El sedentarisme va a més. I per combatre aquesta situació, des de l'Organització Mundial de la Salut s'han desenvolupat noves recomanacions relacionades amb l'activitat física amb l'objectiu de millorar la salut i que tots els grups d'edat sàpiguen quin i quant exercici necessiten fer. Aconsellen sobre la freqüència, la durada, la intensitat i el tipus d'exercici que resulta més adequat per a cada individu. Dues hores i mitja setmanals d'activitat aeròbica de moderada a intensa; o una hora i quart si és més intens; és el mínim que es demana a la majoria (al grup d'edat dels 18 als 64 anys; els més joves i els més grans tenen altres consells a mida).

Caminar, anar en bicicleta, fer exercici a casa, jocs, esports... són moltes les activitats físiques que inclouen mobilitat i que podem fer o bé durant el temps lliure, o bé intentar que aquestes s'incloguin en el context d'aquelles altres pràctiques diàries, a l'entorn familiar o en activitats comunitàries. De fet, per aconseguir altres beneficis o sentir-se millor (fins i tot amb una finalitat última d'evitar una hipotètica depressió) els adults haurien d'incrementar fins a les cinc hores setmanals el temps que es dedica a un exercici físic moderat, o dues i mitja si aquesta pràctica és més intensa (o una combinació equivalent de les dues). Dos o més dies per setmana convindria fer exercici per enfortir els músculs.

Sembla que per als infants i als joves hauria de ser més fàcil fer els deures d'activitat física que es recomana: una hora diària que pot materialitzar-se en forma de jocs, esports, desplaçaments, educació física, etcètera. Es tracta de millorar la forma física (tant a nivell cardiovascular com muscular), la salut dels ossos i els biomarcadors cardiovasculars i metabòlics; i sempre tenint en compte que superar aquesta hora diària proporciona només beneficis adicionals, sempre que no s'hi deixin la pell, òbviament! Sigui per aquest sedentarisme o bé per altres factors com, per exemple, una mala alimentació, el cas és que l'obesitat infantil afecta un 14% de la població entre els set i els catorze anys del nostre entorn. Un percentatge que s'enfila al 24% entre els vint i els seixanta anys d'edat. Ordinadors, televisors, consoles... són aparells que no es caracteritzen precisament per potenciar la mobilitat, tampoc.

Per als més grans de la casa, la gent de seixanta-cinc en amunt, l'OMS proposa fer el mateix tipus d'activitat que la resta d'adults, en la mesura que sigui possible. Dues hores i mitja setmanals d'exercici físic més calmat, una hora i quart si és més intens, o una combinació de les dues opcions. Tot plegat en intervals d'un mínim de deu minuts.

Entre que el 5,5% de la mortalitat a Catalunya està relacionada amb el sedentarisme i que un altre 4,48% de les morts també es relaciona amb problemes de salut provocats per l'excés de pes, hauríem d'estudiar la possibilitat d'estendre la celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física a tots i cada un dels dies de l'any. A moure el cul s'ha dit!

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

M

Marisol

Igualada

29 de març 2011.13:23h

Respondre

I justament per aquest sedentarisme i per altres factors relacionats amb hàbits alimentaris o consum de tòxics, la generació actual de nens i adolescents serà la primera que viurà menys anys que... Llegir més els seus pares (i probablement amb menys qualitat de vida). Són dades epidemiològiques i la veritat és que n’hi ha per pensar-hi. Si l’exercici físic es pogués donar amb una pastilla, seria el fàrmac més prescrit a les consultes d’atenció primària.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.