//Plugins sense CDN ?>
El programa de detecció precoç del càncer de coll uterí busca identificar les persones amb risc de desenvolupar la malaltia per poder-la evitar en un futur. El cribratge serà oportunista en una primera fase, i a partir de 2025 passarà a ser poblacional de manera progressiva, amb una convocatòria personalitzada des del sistema de Salut per mitjà de SMS.
La Regió Sanitària Penedès ha desplegat aquest mes de setembre el nou Programa de detecció precoç del càncer de coll uterí del Departament de Salut amb la realització de la prova de detecció del Virus del Papil·loma Humà (VPH) en el cribratge de dones i persones amb coll uterí de 30 a 65 anys. Aquest desplegament s’ha iniciat aquesta setmana a les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf, i properament començarà al Baix Penedès.
El virus del papiloma humà o VPH és el causant del càncer de coll uterí, i el nou programa se centra en la detecció d’aquest virus a través d’una prova més sensible que la que es feia fins ara (citologia) i que permet detectar la infecció abans abans que es produeixin canvis a les cèl·lules i apareguin lesions precanceroses. La infecció pel VPH és necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí, però no totes les infeccions per VPH n’acaben causant: en la majoria dels casos, aproximadament 9 de cada 10, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió. Només quan la infecció presisteixi, entre un 5-10% de les dones infectades, hi ha risc de desenvolupar lesions precanceroses que poden progressar a un càncer invasor.
El càncer de coll uterí és un important problema de salut pública i és un càncer evitable mitjançant la vacunació i el cribratge. A Catalunya, s’estima que cada any es produeixen 350 casos d’aquesta malaltia, segons dades del Pla Director d’Oncologia del 2023. Amb la posada en marxa d’aquest nou programa de cribratge precoç, Salut queda alineada amb la resta de països europeus per assolir l’estratègia mundial liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l’eliminació d’aquest tipus de càncer durant aquest segle.
Un desplegament en dues fases
El Programa de detecció precoç de càncer de coll uterí es desplega a la Regió Sanitària Penedès en dues fases: una d’oportunista, que s’inicia aquest setembre i que està adreçada a les dones i persones amb coll uterí d’entre 25 i 65 anys, i una de poblacional, que es començarà a desplegar de manera progressiva a partir de 2025, tot i que ja hi ha en funcionament una prova pilot a Catalunya.
El cribratge oportunista en dones d’entre 25 i 65 anys es fa a petició de les persones interessades o bé aprofitant una consulta ordinària a un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) o als hospitals i consisteix en la realització d’una prova que es fa de manera gratuïta i que és diferent segons l’edat:
A la segona fase del programa, la poblacional, totes les persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys podran recollir un dispositiu a la farmàcia per prendre’s una mostra elles mateixes per a detectar VPH. Les dones seran convidades per SMS a anar a buscar el dispositiu a una oficina de farmàcia, recollir-se la mostra al seu domicili i retornar-la a la farmàcia per al seu anàlisi.
Més informació sobre el VPH
El VPH és un virus molt freqüent que es contrau per mitjà del contacte sexual. La millor manera de prevenir el càncer de coll uteríés amb la vacunació contra el VPH abans de l’inici de l’activitat sexual. A Catalunya, la vacuna s’administra gratuïtament dins del calendari de vacunació escolar als alumnes de sisè de primària (11-12 anys d’edat). Un cop iniciada l’activitat sexual i a partir dels 25 anys, es recomana la participació al programa de detecció precoç del càncer de coll uterí. Per prevenir aquest tipus de càncer, també es recomana l’ús del preservatiu. El sistema immunitari aconsegueix, en la majoria dels casos, eliminar una infecció per VPH. Per aquest motiu, i per evitar la progressió de possibles lesions es recomana no fumar i mantenir uns hàbits de vida saludables.